Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Θοδωρής Γκόνης

RSS
Θοδωρής Γκόνης

Μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γράφει λόγια για τραγούδια. Το τελευταίο του βιβλίο «Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως», εκδόσεις Άγρα, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ 2011.
Την περίοδο αυτή είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.
 

Αποτελέσματα 1 έως 24 από 197.

 • photo: Wilson Au@flickr
  Τρεις πόλεις

  Θα πρέπει να βιαστεί να βρει τις κάλτσες τις ζεστές, τις μάλλινες και τις βαμβακερές, τα δώδεκα λευκά πουκάμισα με τ’ αρχικά τους, αριστερά στο μέρος της καρδιάς. 

  21/11/2015 BLOG
 • Daniel Kay @flickr
  Φερτά υλικά

  Αν είναι αλήθεια ότι πραγματικός τόπος γέννησής μας είναι εκείνος στον οποίο βλέπουμε για πρώτη φορά με καθαρό μάτι τον εαυτό μας, για πάρα πολλούς από εμάς μοναδική πατρίδα μας είναι η Αθήνα.

  14/11/2015 BLOG
 • Photo: Etienne de Jager @flickr
  Ο γάιδαρός μου

  Όταν ξεκινάμε να συνεχίσουμε τον δρόμο μας, ο γάιδαρός μου με πηγαίνει αλλού, με οδηγεί σε άλλον τόπο, με βγάζει σε άλλον κόσμο, διαφορετικό. Με σπρώχνει, με ρίχνει σε άλλον κόπο. Μου δίνει άλλη κατεύθυνση.

  07/11/2015 BLOG
 • photo: Craig Sunter@flickr
  Κούριερ

  Εσύ ήρθες, χτύπησες  κουδούνι και όνομα, πήρες υπογραφή, έφυγες, Όλα αυτά είναι ήδη πάρα πολλά, αρκετά. Τα ευχαριστώ, τα μπράβο και τα ζήτω δεν είναι για σένα, μην παρασύρεσαι, μην μπερδεύεσαι, δεν είσαι εσύ το δέμα, δεν είσαι εσύ το θέμα.

  31/10/2015 BLOG
 • photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Ουχί πέραν του σανδάλου

  Αυτός που θα πει «εγώ μέχρι εδώ ξέρω», αυτός ο άνθρωπος είναι ο πιο χρήσιμος άνθρωπος του κόσμου. Ξέρει τα όριά του και ξέρει πως αυτό ακριβώς είναι το μέτρο του και η αξιοπρέπειά του. Η μόρφωσή του...

  24/10/2015 BLOG
 • Η παρτιτούρα και το τραγούδι

  Το τζάμι το ζητήσαμε, το διεκδικήσαμε, το πληρώσαμε και ξεκινήσαμε, όλα ωραία και καλά. Ας παίζουν ό,τι θέλουν, έχουμε την παρτιτούρα μας κι όταν ανεβαίνει ο πυρετός ακουμπάμε μάγουλο στο τζάμι.

  17/10/2015 BLOG
 • photo: rifatattamimi@flickr
  Χωρίς ταυτότητα

  Ποτέ δεν έφταναν τα χρήματα και έπρεπε να αφήνουμε την ταυτότητα καπάρο και ενέχυρο, γιατί αυτό το βιβλίο ψάχναμε και θέλαμε τόσο πολύ, τόσον καιρό, αυτόν το ποιητή και συγγραφέα, αυτήν τη έκδοση.

  10/10/2015 BLOG
 • photo: mkuram@flickr
  Κλέφτες και αμαρτωλοί

  Το ξέρεις, το γνωρίζεις γι’ αυτό και  πάνω στο νερό γράφεις τα λόγια σου. Ξέρεις, για  κλέφτες και  αμαρτωλούς εργάζεσαι, για αυτούς χύνεις το αίμα, τον ιδρώτα σου, γι’ αυτούς ανεβοκατεβαίνεις το τερέν σου τρέχοντας με τη χρυσή τη μπάλα, αυτοί που θα σε κλέψουνε, αυτοί και θα σε σώσουν.

  03/10/2015 BLOG
 • photo: Θάνος Κομνηνός
  Η φτερωτή γλώσσα

  Όπου κι αν πάω, όπου και αν βρεθώ, όποιο σκαλοπάτι και ν’ ανεβοκατεβώ, κάτω απ’ το παράθυρό σου, θα σφυρίζω και θα τραγουδώ...

  26/09/2015 BLOG
 • photo: Georgina Staikou / SOOC
  Ωδή στο Φθινόπωρο

  Φθινόπωρο, φως χαμηλό, μυστικό και αθόρυβο. Όλα μιλούν κι όλα σωπαίνουν. Φθινόπωρο και μνημονεύεις το ποίημα το παλιό, το σχολικό, το παιδικό, το ξέρεις από στήθους, το λες χρόνια τώρα, σαν ξόρκι...

  19/09/2015 BLOG
 • photo: taraseccho@flickr
  Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα

  Της Κυριακές και τις μεγάλες μέρες κλειδωνόμαστε στο σπίτι από το πρωί -πολύ, πολύ πριν χτυπήσουν οι καμπάνες και τα ρολόγια- και αρχίζουμε. Ο Κοέν έχει αδυναμία στο ποίημα που μιλάει για τον Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα, τον κοκκινοτρίχη αρχικουρσάρο της Άσπρης Θάλασσας.

  13/09/2015 BLOG
 • photo: marie castaigne@flickr
  Λοιπόν, πού είχαμε μείνει;

  Στις μέρες μας κανείς δεν σε ρωτάει πού γεμίζεις, πού βρίσκεις το κουράγιο να συνεχίσεις, περιμένουν να σε δουν αδειανό, ξεραμένο πηγάδι. Στόμα κλειστό, φιλιατρό χορταριασμένο.

  05/09/2015 BLOG
 • Photo: Gareth Williams/Flickr
  Το πέταγμα του Κορμοράνου

  Αρκετά. Αρκετά με όλα αυτά. Ήρθαν στο Φιδονήσι οι Κορμοράνοι. Έτρεξε ο περσινός μου φίλος, πέταξε στο Μικρό Βαθάκι να με συναντήσει. Φιληθήκαμε. Ήρθε να κολυμπήσουμε μαζί.

  26/07/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Παράλληλο νόμισμα

  Το παράλληλο αυτό νόμισμα δεν χρειάζεται εκτυπωτές, χάρακες, λεπίδες, μήτρες, νομισματοκοπεία, αλχημιστές και χρυσοχέρηδες παραχαράκτες. Κυλάει και τρέχει μέσα στη φλέβα, στη σκέψη, στη γλώσσα.

  19/07/2015 BLOG
 • photo: shellysblogger@flickr
  Τα χρήματά μου, το συνάλλαγμά μου

  Ο βράχος μου, ο Πακτωλός και το χρυσάφι μου. Αυτόν που κληρονόμησα απ’ τους δικούς μου, η τύχη μου κι ο τοίχος μου. Πέφτω μέσα του, μπαίνω μέσα σου και αναδύομαι με το χρυσό το νόμισμα στο στόμα.  

  11/07/2015 BLOG
 • Photo: Nick Paleologos / SOOC
  Το pin του Παραδείσου

  Το είχαν συνήθειο να ξεχνούν χρήματα σε τσέπες, σε συρτάρια, σε τραπέζια, σε κεράσματα. Τους βλέπω να γυρίζουνε στο σπίτι μας με το ψωμί, με το κρασί, με το λευκό πουκάμισό τους. Και δεν φοβάμαι.

  05/07/2015 BLOG
 • Οι εφτά Άγγελοι των Φιλίππων*

  Κρατούσαν ανοιχτά  στα χέρια τους  την Αγία Γραφή του Κόσμου, τα ονόματα των λαών και των αρχόντων που έχουν έρθει και εγκατασταθεί στον τόπο αυτό και όλων των άλλων, που μαρτύρησαν και κόπηκαν στα χώματα του.

  28/06/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Λόγια δύσκολα

  Τα έχει αυτά η μεγάλη ομορφιά, τα θέλει όλα δικά της, ρίχνει βαριά σκιά. Παντού. Δύσκολα ανθίζει κλαράκι άλλο στη γειτονιά της. Θέλει εξυπνάδα να της ξεφύγεις.

  21/06/2015 BLOG
 • photo: Menelaos Myrillas / SOOC
  Θέλουν τον χρόνο τους

  Θέλουν τον χρόνο τους οι άνθρωποι, το πείσμα, τον ιδρώτα και την πίστη για πυξίδα τους. Τα σοβαρά τα στόματα, οι δάσκαλοι οι παλιοί, αυτό ορίζουν για ταλέντο.

  14/06/2015 BLOG
 • Photo: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
  Πρωταθλητές χειμώνα-καλοκαίρι

  Σε ένα μακρινό, πολύ, μα πολύ μακρινό τόπο, διοργανώνεται ένα απίστευτο πρωτάθλημα, δημοφιλέστατο και συναρπαστικό όσο κανένα άλλο στον κόσμο. Έχει δικούς του κανόνες και κανονισμούς και δεν λογοδοτεί πουθενά.  

  07/06/2015 BLOG
 • Η μάχη των Λεύκτρων

  Μαθητής Πρώτης Τάξεως. Έμαθα επιτέλους το άλφα, έχω μπροστά μου άλλα 23 γράμματα. Και είναι λοιπόν καιρός να το καυχηθώ γιατί όποιος τον καιρό της καυχήσεως ταπεινοφρονεί, υποκρίνεται τον ταπεινόφρονα.

  31/05/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Το πρωινό λεωφορείο

  Δεν έχει ένδειξη προορισμού, ώρα και ημέρα άφιξης συγκεκριμένη, εμφανίζεται ξαφνικά και το ίδιο ξαφνικά εξαφανίζεται. Οι επιβάτες του είναι αυστηροί και λιγομίλητοι, οι κουβέντες τους βαριές και δύσκολες σαν τις μεγάλες πέτρες.

  24/05/2015 BLOG
 • photo: klearchos@flickr
  Όνος όνον τρίβει

  Απομακρύνεσαι, φεύγεις με μεγάλα βήματα από κοντά τους, το έπαθες, το έμαθες, δανεικά ξύνονται οι γάιδαροι. Αυτό ξέρουν, αυτό έμαθαν, αυτό γνωρίζουν, αυτό γκαρίζουν.

  17/05/2015 BLOG
 • photo: Ελένη Στρούλια
  Ο Ροβινσώνας στο Θησείο

  Στην πρόβα ο στόχος είναι πάντα οι Ινδίες που σε κάνουν ν’ ανακαλύψεις την Αμερική. Οι Δάφνες και Πικροδάφνες έρχονται στην Αθήνα για λίγες παραστάσεις.

  10/05/2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ