Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Θοδωρής Γκόνης

RSS
Θοδωρής Γκόνης

Μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γράφει λόγια για τραγούδια. Το τελευταίο του βιβλίο «Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως», εκδόσεις Άγρα, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ 2011.
Την περίοδο αυτή είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.
 

Αποτελέσματα 1 έως 24 από 182.

 • Photo: Nick Paleologos / SOOC
  Το pin του Παραδείσου

  Το είχαν συνήθειο να ξεχνούν χρήματα σε τσέπες, σε συρτάρια, σε τραπέζια, σε κεράσματα. Τους βλέπω να γυρίζουνε στο σπίτι μας με το ψωμί, με το κρασί, με το λευκό πουκάμισό τους. Και δεν φοβάμαι.

  05/07/2015 BLOG
 • Οι εφτά Άγγελοι των Φιλίππων*

  Κρατούσαν ανοιχτά  στα χέρια τους  την Αγία Γραφή του Κόσμου, τα ονόματα των λαών και των αρχόντων που έχουν έρθει και εγκατασταθεί στον τόπο αυτό και όλων των άλλων, που μαρτύρησαν και κόπηκαν στα χώματα του.

  28/06/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Λόγια δύσκολα

  Τα έχει αυτά η μεγάλη ομορφιά, τα θέλει όλα δικά της, ρίχνει βαριά σκιά. Παντού. Δύσκολα ανθίζει κλαράκι άλλο στη γειτονιά της. Θέλει εξυπνάδα να της ξεφύγεις.

  21/06/2015 BLOG
 • photo: Menelaos Myrillas / SOOC
  Θέλουν τον χρόνο τους

  Θέλουν τον χρόνο τους οι άνθρωποι, το πείσμα, τον ιδρώτα και την πίστη για πυξίδα τους. Τα σοβαρά τα στόματα, οι δάσκαλοι οι παλιοί, αυτό ορίζουν για ταλέντο.

  14/06/2015 BLOG
 • Photo: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
  Πρωταθλητές χειμώνα-καλοκαίρι

  Σε ένα μακρινό, πολύ, μα πολύ μακρινό τόπο, διοργανώνεται ένα απίστευτο πρωτάθλημα, δημοφιλέστατο και συναρπαστικό όσο κανένα άλλο στον κόσμο. Έχει δικούς του κανόνες και κανονισμούς και δεν λογοδοτεί πουθενά.  

  07/06/2015 BLOG
 • Η μάχη των Λεύκτρων

  Μαθητής Πρώτης Τάξεως. Έμαθα επιτέλους το άλφα, έχω μπροστά μου άλλα 23 γράμματα. Και είναι λοιπόν καιρός να το καυχηθώ γιατί όποιος τον καιρό της καυχήσεως ταπεινοφρονεί, υποκρίνεται τον ταπεινόφρονα.

  31/05/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Το πρωινό λεωφορείο

  Δεν έχει ένδειξη προορισμού, ώρα και ημέρα άφιξης συγκεκριμένη, εμφανίζεται ξαφνικά και το ίδιο ξαφνικά εξαφανίζεται. Οι επιβάτες του είναι αυστηροί και λιγομίλητοι, οι κουβέντες τους βαριές και δύσκολες σαν τις μεγάλες πέτρες.

  24/05/2015 BLOG
 • photo: klearchos@flickr
  Όνος όνον τρίβει

  Απομακρύνεσαι, φεύγεις με μεγάλα βήματα από κοντά τους, το έπαθες, το έμαθες, δανεικά ξύνονται οι γάιδαροι. Αυτό ξέρουν, αυτό έμαθαν, αυτό γνωρίζουν, αυτό γκαρίζουν.

  17/05/2015 BLOG
 • photo: Ελένη Στρούλια
  Ο Ροβινσώνας στο Θησείο

  Στην πρόβα ο στόχος είναι πάντα οι Ινδίες που σε κάνουν ν’ ανακαλύψεις την Αμερική. Οι Δάφνες και Πικροδάφνες έρχονται στην Αθήνα για λίγες παραστάσεις.

  10/05/2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • photo: WJ Postma@flickr
  Ο Τοπικής εμβέλειας

  Ο Τοπικής εμβέλειας είναι ματαιωμένος, καχύποπτος και εύθικτος, είναι ο ορισμός του βλάκα, αυτός που διεκδικεί ό,τι δεν του ανήκει, είναι οπωσδήποτε πρόεδρος. 

  03/05/2015 BLOG
 • photo: S. Katsigiannis
  Τα τέσσερα παράθυρα

  Περσίδες, στόρια και παντζούρια χλιμιντρίζουνε, χτυπάνε, ξεφλουδίζουνε στα κρύα, στις βροχές, στον άνεμο. Γι’ αυτό απ’ το πρωί στήσαμε αυτές τις σκαλωσιές.

  26/04/2015 BLOG
 • Photo: Nick Paleologos / SOOC
  Γι' αυτόν και μόνο*

  Μην ασχολείσαι με αυτούς που κάλπικα και ψεύτικα κάτι κατόρθωσαν. Δεν αγαπάμε τα δωρεάν, τα πλάγια και τα τυχαία. Eίναι σαθρά, είναι εφήμερα και αγοραία. 

  19/04/2015 BLOG
 • Photo: Chloe Kritharas Devienne
  Χριστός Ανέστη

  Όχι, δεν θα μπορέσω να έρθω, σε ευχαριστώ, δεν έχω λόγους πια για να έρθω, οι δικοί μου, όπως γνωρίζεις, έφυγαν παίρνοντας μαζί τους λόγια και  τραγούδια που κρατούσαν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας ανοιχτά.

  12/04/2015 BLOG
 • photo: secretum@flickr
  Τράιουμφ

  Ένας θείος μου διαπραγματευόταν την αγορά μιας νεοκλασικής πανέμορφης οικίας. Η αγοραπωλησία γινόταν με την κόρη του ιδιοκτήτη και στα ραντεβού δεν ήταν μόνη της, συνοδευόταν πάντοτε από έναν νεαρό άνδρα.

  05/04/2015 BLOG
 • Photo: Maria Petinaraki / SOOC
  Δέκα χιλιάδες χρυσές λίρες

  Ξεκίνησα οδοιπόρος χρόνια πριν, για να φτάσω μόλις σήμερα στην Πόλη Σου, στην Παναγία του Πέραν ικέτης και προσκυνητής και αξιώθηκα να περάσω την πόρτα Σου την ώρα του Ακάθιστου Ύμνου.

  29/03/2015 BLOG
 • Photo: Menelaos Myrillas / SOOC
  Τα πάνω νερά

  Και έχουν τα λόγια του τέτοια γλύκα, χάρη και νοστιμάδα, που βγάζουν τα πόδια μας φτερά και τρέχουμε πετώντας σαν τους αγγέλους.

  22/03/2015 BLOG
 • Photo: james j8246/Flickr
  Πώς ανοίγουν τα βουνά

  Όποιος δεν έχει ανοίξει βαθούλωμα στον βράχο, δεν έφτιαξε την προσευχή του χτυπώντας με τον αγκώνα του, σαν ασκητής και σαν άγιος, αυτός δεν μπορεί να φορτίσει την ερημιά και μέσα του δεν έχει, δεν κουβαλά ανθρώπους.

  15/03/2015 BLOG
 • Photo: On a meadow, lea/Flickr
  Τα εφτά λευκά πουκάμισα

  Η ομορφιά μάς παραμονεύει, έλεγε. Την άπλωνε, την ξάπλωνε πάνω στο ξύλινο τραπέζι, την ξεφύλλιζε, την έκοβε, την έραβε, τη χτένιζε, τη στόλιζε. Μας τραγουδούσε τα τραγούδια της. Μας έντυνε.

  08/03/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Θαλασσινοί και καραβοκύρηδες

  Αν θέλεις να ξεκινήσουμε μαζί μια καινούργια μέρα, ήρεμα, χωρίς φόβο και ανταγωνισμό, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί γιατί είμαστε πολύ καινούργιοι γι' αυτές τις θάλασσες. Και μπορεί να είμαστε θαλασσινοί, όμως δεν γίναμε ποτέ καραβοκύρηδες.

  01/03/2015 BLOG
 • Photo: Hartwig HKD/Flickr
  Η οντισιόν του Παραδείσου

  Δεν θα ήθελα, όμως, να με πιέσετε να σας αποκαλύψω την πηγή της πληροφορίας μου, γιατί ορκίστηκα να το κρατήσω επτασφράγιστο μυστικό, ακόμα και επάνω στον σταυρό αν χρειαστεί.

  22/02/2015 BLOG
 • Photo: Ginny/Flickr
  Μαζί να κόβονται, μαζί να τρώγονται

  Καλό είναι να ψωνίζει κανείς τα βιβλία του, την ημέρα που στη γειτονιά του και στο δρόμο του έχει λαϊκή αγορά. Να κατεβαίνει πρωί-πρωί στα βιβλιοπωλεία να αγοράζει όλα αυτά που ζήλευε, σημείωνε και σημάδευε.

  15/02/2015 BLOG
 • Photo: gelato_alla_prugna/Flickr
  Η καμήλα, το άλογο και ο φονιάς

  Δεν θα ξανάβρισκε ποτέ την ισορροπία του αν δεν έβγαζε απ’ τη μέση τον εχθρό του. Και πήρε τη μεγάλη απόφαση. Επειδή ο ίδιος όμως δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, σκέφτηκε να καταφύγει σε έναν πληρωμένο φονιά.

  07/02/2015 BLOG
 • Photo: Ananth BS/Flickr
  Τα δέκα χιλιάδες πράγματα

  Δεν προφέρουν καν το όνομά του, γιατί αυτός κρατάει το μέτρο, έχει τον καθρέφτη που όταν  κοιταχτείς μέσα του, βλέπεις τον πραγματικό εαυτό σου και τέτοιον καθρέφτη τον αποφεύγουν τα «κομμωτήρια» όπως ο διάβολος το λιβάνι.

  01/02/2015 BLOG
 • Photo: DaraKero_F/Flickr
  Λίρες και κουκιά

  Τα βατραχάκια του πηγαδιού και η χελώνα αντί να σκοτώνουν τις Καψαντερίθρες και τις Μπακούλες και να κρατούν το νερό καθαρό και γάργαρο, έχουν τρελαθεί, μεγαλοπιαστήκανε, αλλάξανε γλώσσα, ρούχο, περπάτημα, συμπεριφορά και παιχνίδια. Παίζουν τους εκατομμυριούχους...

  25/01/2015 BLOG