Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Θοδωρής Γκόνης

RSS
Θοδωρής Γκόνης

Μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γράφει λόγια για τραγούδια. Το τελευταίο του βιβλίο «Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως», εκδόσεις Άγρα, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ 2011.
Την περίοδο αυτή είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.
 

Αποτελέσματα 1 έως 24 από 118.

 • Photo: Lyuba Sautina/Flickr
  Η πρόβα

  Ημέρες, εβδομάδες, μήνες, αργά πολύ αργά, έως την τελευταία δοκιμή η εμμονή για τη μορφή, για την παράσταση. Κάθε φορά από την αρχή. Το πρώτο το σκαλί.

  13/04/2014 BLOG
 • Photo: Christopher Johnson/Flickr
  Ο φίλος

  Τι ωραία όταν ο φίλος ο δυσεύρετος, που αγαπάς και εκτιμάς -κυρίως- επαινεί, επιδοκιμάζει την εργασία σου. Και πόσο χρησιμότερος όταν δεν σου χαρίζεται ούτε στιγμή.

  06/04/2014 BLOG
 • photo: akeg@flickr
  Η ραγισματιά

  Ιδιότροπο παιδί δεν σημαίνει απαραίτητα κακό παιδί. Αντίθετα, σημαίνει ευχάριστα διαφορετικό, ευχάριστα αλλιώτικο, αφού το σχόλιο συνοδεύεται με χαμόγελο.

  30/03/2014 BLOG
 • photo: Julie Simpkin@flickr
  Ταΐζω τον σκύλο

  Θέλω να μπαίνω στη θάλασσα με τις απλωτές, με τις μεγάλες. Να χώνω το κεφάλι μου μέσα στα νερά, στα αλάτια, στο ιώδιο. Να το ευχαριστιέμαι.

  23/03/2014 BLOG
 • Photo: ElvieMogs/Flickr
  Άλλο pH

  Το να μοιράζεσαι δε θέλει προσπάθεια, θέλει ανάγκη, εσωτερική κραυγή, όχι φρου-φρου κι αρώματα. Θέλει ησυχία, όχι chansons και δεξιώσεις.

  16/03/2014 BLOG
 • photo: ICE DESERT " Ahmed "@flickr
  Το γέλιο

  Έφτιαχνες καινούργια παραμύθια από τα παλιά, έβρισκες κάτι λέξεις χαμένες. Και εγώ με χτισμένο στόμα δεν μπορούσα να βοηθήσω, να πω κάτι.

  09/03/2014 BLOG
 • photo: adam*b@flickr
  Ο κόμπος

  Ψάχνω την πέτρα τη σκληρή, το ακόνι, το ατσάλι το κοφτερό, το μαχαίρι το δίκοπο. Χρόνια τώρα δεν κάνω τίποτα άλλο.

  02/03/2014 BLOG
 • photo: RebeccaBarray@flickr
  Η Σιωπή των Σειρήνων

  Ιχνογράφος η σιωπή. Σαν τη μύγα μες στο γάλα. Αφήνει το στίγμα της. Δεν αρέσει όμως. Ενοχλεί. Σαν τον εργάτη της σιωπής. Δεν τον αντέχουμε. Καταλαβαίνεις;

  23/02/2014 BLOG
 • Photo: GTP2009/Flickr
  Τα τραγούδια των Αγίων

  Η κοπέλα που αγαπούσε, ταξίδευε μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα με το λεωφορείο της γραμμής για Αθήνα. Εκείνος νοίκιαζε ταξί κι ακολουθούσε. Η ίδια δεν είχε ιδέα.

  16/02/2014 BLOG
 • Photo: Three6T/Flickr
  Η Ρήξις - το Άκτιον

  Κι αν τα πάντα είναι χαμένα εκ των προτέρων και προαποφασισμένα, εγώ θα μπω να παίξω, θα μπω και θα παίξω τη μια και μοναδική μου στιγμή, για το τίποτα, γιατί τίποτα δεν πρέπει να διαταράζει τη σχέση μας με τον κόσμο.

  09/02/2014 BLOG
 • Το Παγγαίο

  Το Παγγαίο κρέμεται τον χειμώνα από τον ουρανό. Δεν είναι θαύμα. Είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα που έχεις ανάγκη. Σε ρουφάει, σε ανεβάζει, σε βγάζει.

  02/02/2014 ΤΟΠΟΙ
 • photo: Leo Reynolds@flickr
  Το Δεκάρι μας

  Καθαρά τα γράμματα, λίγα τα λόγια, η σιωπή θα μιλάει και το παράδειγμα, τα πιο πολλά θα τα διδάξει ο τρόπος, το παιχνίδι μας, η τακτική μας, ο χρόνος και η χάρη μας.

  26/01/2014 BLOG
 • Photo: jozephine/Flickr
  Γραφή καρκινική

  Υπάρχουν άνθρωποι που όταν πεθαίνεις κοντά τους, στην αγκαλιά τους, δεν πεθαίνεις ποτέ και άλλοι που ζεις μαζί τους πεθαίνοντας κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό.

  19/01/2014 BLOG
 • Photo: katoavaisuus/Flickr
  Πρωταθλητής του χειμώνα

  Τι είναι το ψέμα; Είναι κάτι τόσο σοβαρό; Όλοι λέμε ψέματα. Αντοχή σπουργίτη έχει το ψέμα. Η πτήση του είναι τρία λεπτά, μετά πάπαλα. Μην το κάνουμε και θέμα.

  12/01/2014 BLOG
 • photo: Quixotic Pixels@Flickr
  Το Διάλειμμα

  Υπάρχει ένα είδος διαλείμματος που χάνεται σιγά-σιγά με τα χρόνια, ένα διάλειμμα που ερχόταν και έβγαινε κατευθείαν από το μάθημα, το έφερνε αγκαλιά ένα εξάωρο μεστό και γεμάτο.

  05/01/2014 BLOG
 • Photo: pho-Tony/Flickr
  Το βαρέλι

  Την συνάντησα πρώτη φορά στον γύρο του θανάτου, μικρό παιδί πάνω σε μοτοσικλέτα και από τότε έχω δέσει τα χέρια μου σφιχτά στη μέση της και ακροβατώ μαζί της.

  29/12/2013 BLOG
 • Photo: Nóri/Flickr
  Τα πορτοκάλια των Χριστουγέννων

  Χέρια που ξέρουν ν’ ανάβουν τη φωτιά, να φέρνουν ζεστασιά, χάδι, φιλί, την ιστορία και πώς να την αφηγηθούν με τον πολύ βραδύ ρυθμό, με την καθάρια και γλυκιά φωνή σαν του πουλιού, το μέσα έξω να γυρίσουν, το δάκρυ να το στρίβουν.

  22/12/2013 BLOG
 • Photo: Amy Cringeneck/Flickr
  Το σύνδρομο της νοσοκόμας

  Έτσι και φορέσεις την φανέλα του Ρονάλντο, παίζεις κιόλας στη Ρεάλ. Μυρίζουν ακόμη και οι παλάμες σου όταν ξυπνάς το πρωί, το χορτάρι του.

  15/12/2013 BLOG
 • Photo: BobOsborn/Flickr
  Το φύλλο της φτέρης

  Να ανοίγω το νερό, να τρέχει, να κατεβαίνει, νάμα, καθαρό, γλυκό, δρόσος και ίαμα από τα Όρη του Θεού, να φτάνει, να έρχεται, ρεύμα, χείμαρρος, αυλάκια, βραγές, κατεβασιές, να κόβω δεξιά-αριστερά γούρνες, χαντάκια, ποτάμια.

  08/12/2013 BLOG
 • photo: José Encarnação@flickr
  Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου

  Ο Μεγαλοδύναμος θυμώνει, σου βάζει τρικλοποδιές. Σε ταλαιπωρεί επί έξι μέρες, σε εξοντώνει. Δυσκολίες, εμπόδια, ματαιώσεις, καθυστερήσεις. Χάνεις από πάνω και την εβδόμη. Τη χαρά, την ευκαιρία της, το δώρο, τη σωτηρία της, την προσευχή, τη λειτουργία της.

  01/12/2013 BLOG
 • Photo: Thierry René/Flickr
  Με το λαούτο και την καλοσύνη

  Σήμερα την ώρα του μεσημεριανού μου ύπνου, βαριά κρυωμένος, ονειρεύτηκα τα δυο αδέλφια της μάνας μου, τους θείους μου, τον έναν με το λαούτο και τον άλλο με την καλοσύνη, νεκροί και οι δυο τους εδώ και χρόνια.

  24/11/2013 BLOG
 • Photo: Robin and the Barn/Flickr
  Κάρβουνο στη γλώσσα

  Θα έρθω με το κάρβουνο το άσβεστο στη γλώσσα μου, με τα χαρτιά και το τετράδιο το δωδεκάφυλλο, τα γράμματα τα είκοσι τέσσερα θα βγάλω από τον κόρφο μου και θα σου πω το ποίημα από στήθους, καθαρά και ξάστερα.

  17/11/2013 BLOG
 • photo: Matt. Create.@flickr
  Ό,τι αξίζει

  Γυμναζόμαστε, προχωράμε, σκεφτόμαστε, δουλεύουμε, χτίζουμε, γκρεμίζουμε, τελειοποιούμε μια σκέψη. Είμαστε σε ετοιμότητα. Δε μας ενδιαφέρουν οι βιτρίνες, οι τιμές, οι εκπτώσεις, οι εκποιήσεις.

  10/11/2013 BLOG
 • Photo: Roger B./Flickr
  Οι δύο πέτρες

  Τρίβω, σπάω το αλάτι, βλέπω το χρώμα της αυγής, νιώθω το αγιάζι της νύχτας. Δυο πέτρες, μυλόπετρες, με αλέθουν, με στύβουν, με λιώνουν.

  03/11/2013 BLOG