Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Θοδωρής Γκόνης

RSS
Θοδωρής Γκόνης

Μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γράφει λόγια για τραγούδια. Το τελευταίο του βιβλίο «Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως», εκδόσεις Άγρα, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ 2011.
Την περίοδο αυτή είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.
 

Αποτελέσματα 1 έως 24 από 190.

 • photo: mkuram@flickr
  Κλέφτες και αμαρτωλοί

  Το ξέρεις, το γνωρίζεις γι’ αυτό και  πάνω στο νερό γράφεις τα λόγια σου. Ξέρεις, για  κλέφτες και  αμαρτωλούς εργάζεσαι, για αυτούς χύνεις το αίμα, τον ιδρώτα σου, γι’ αυτούς ανεβοκατεβαίνεις το τερέν σου τρέχοντας με τη χρυσή τη μπάλα, αυτοί που θα σε κλέψουνε, αυτοί και θα σε σώσουν.

  03/10/2015 BLOG
 • photo: Θάνος Κομνηνός
  Η φτερωτή γλώσσα

  Όπου κι αν πάω, όπου και αν βρεθώ, όποιο σκαλοπάτι και ν’ ανεβοκατεβώ, κάτω απ’ το παράθυρό σου, θα σφυρίζω και θα τραγουδώ...

  26/09/2015 BLOG
 • photo: Georgina Staikou / SOOC
  Ωδή στο Φθινόπωρο

  Φθινόπωρο, φως χαμηλό, μυστικό και αθόρυβο. Όλα μιλούν κι όλα σωπαίνουν. Φθινόπωρο και μνημονεύεις το ποίημα το παλιό, το σχολικό, το παιδικό, το ξέρεις από στήθους, το λες χρόνια τώρα, σαν ξόρκι...

  19/09/2015 BLOG
 • photo: taraseccho@flickr
  Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα

  Της Κυριακές και τις μεγάλες μέρες κλειδωνόμαστε στο σπίτι από το πρωί -πολύ, πολύ πριν χτυπήσουν οι καμπάνες και τα ρολόγια- και αρχίζουμε. Ο Κοέν έχει αδυναμία στο ποίημα που μιλάει για τον Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα, τον κοκκινοτρίχη αρχικουρσάρο της Άσπρης Θάλασσας.

  13/09/2015 BLOG
 • photo: marie castaigne@flickr
  Λοιπόν, πού είχαμε μείνει;

  Στις μέρες μας κανείς δεν σε ρωτάει πού γεμίζεις, πού βρίσκεις το κουράγιο να συνεχίσεις, περιμένουν να σε δουν αδειανό, ξεραμένο πηγάδι. Στόμα κλειστό, φιλιατρό χορταριασμένο.

  05/09/2015 BLOG
 • Photo: Gareth Williams/Flickr
  Το πέταγμα του Κορμοράνου

  Αρκετά. Αρκετά με όλα αυτά. Ήρθαν στο Φιδονήσι οι Κορμοράνοι. Έτρεξε ο περσινός μου φίλος, πέταξε στο Μικρό Βαθάκι να με συναντήσει. Φιληθήκαμε. Ήρθε να κολυμπήσουμε μαζί.

  26/07/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Παράλληλο νόμισμα

  Το παράλληλο αυτό νόμισμα δεν χρειάζεται εκτυπωτές, χάρακες, λεπίδες, μήτρες, νομισματοκοπεία, αλχημιστές και χρυσοχέρηδες παραχαράκτες. Κυλάει και τρέχει μέσα στη φλέβα, στη σκέψη, στη γλώσσα.

  19/07/2015 BLOG
 • photo: shellysblogger@flickr
  Τα χρήματά μου, το συνάλλαγμά μου

  Ο βράχος μου, ο Πακτωλός και το χρυσάφι μου. Αυτόν που κληρονόμησα απ’ τους δικούς μου, η τύχη μου κι ο τοίχος μου. Πέφτω μέσα του, μπαίνω μέσα σου και αναδύομαι με το χρυσό το νόμισμα στο στόμα.  

  11/07/2015 BLOG
 • Photo: Nick Paleologos / SOOC
  Το pin του Παραδείσου

  Το είχαν συνήθειο να ξεχνούν χρήματα σε τσέπες, σε συρτάρια, σε τραπέζια, σε κεράσματα. Τους βλέπω να γυρίζουνε στο σπίτι μας με το ψωμί, με το κρασί, με το λευκό πουκάμισό τους. Και δεν φοβάμαι.

  05/07/2015 BLOG
 • Οι εφτά Άγγελοι των Φιλίππων*

  Κρατούσαν ανοιχτά  στα χέρια τους  την Αγία Γραφή του Κόσμου, τα ονόματα των λαών και των αρχόντων που έχουν έρθει και εγκατασταθεί στον τόπο αυτό και όλων των άλλων, που μαρτύρησαν και κόπηκαν στα χώματα του.

  28/06/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Λόγια δύσκολα

  Τα έχει αυτά η μεγάλη ομορφιά, τα θέλει όλα δικά της, ρίχνει βαριά σκιά. Παντού. Δύσκολα ανθίζει κλαράκι άλλο στη γειτονιά της. Θέλει εξυπνάδα να της ξεφύγεις.

  21/06/2015 BLOG
 • photo: Menelaos Myrillas / SOOC
  Θέλουν τον χρόνο τους

  Θέλουν τον χρόνο τους οι άνθρωποι, το πείσμα, τον ιδρώτα και την πίστη για πυξίδα τους. Τα σοβαρά τα στόματα, οι δάσκαλοι οι παλιοί, αυτό ορίζουν για ταλέντο.

  14/06/2015 BLOG
 • Photo: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
  Πρωταθλητές χειμώνα-καλοκαίρι

  Σε ένα μακρινό, πολύ, μα πολύ μακρινό τόπο, διοργανώνεται ένα απίστευτο πρωτάθλημα, δημοφιλέστατο και συναρπαστικό όσο κανένα άλλο στον κόσμο. Έχει δικούς του κανόνες και κανονισμούς και δεν λογοδοτεί πουθενά.  

  07/06/2015 BLOG
 • Η μάχη των Λεύκτρων

  Μαθητής Πρώτης Τάξεως. Έμαθα επιτέλους το άλφα, έχω μπροστά μου άλλα 23 γράμματα. Και είναι λοιπόν καιρός να το καυχηθώ γιατί όποιος τον καιρό της καυχήσεως ταπεινοφρονεί, υποκρίνεται τον ταπεινόφρονα.

  31/05/2015 BLOG
 • Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Το πρωινό λεωφορείο

  Δεν έχει ένδειξη προορισμού, ώρα και ημέρα άφιξης συγκεκριμένη, εμφανίζεται ξαφνικά και το ίδιο ξαφνικά εξαφανίζεται. Οι επιβάτες του είναι αυστηροί και λιγομίλητοι, οι κουβέντες τους βαριές και δύσκολες σαν τις μεγάλες πέτρες.

  24/05/2015 BLOG
 • photo: klearchos@flickr
  Όνος όνον τρίβει

  Απομακρύνεσαι, φεύγεις με μεγάλα βήματα από κοντά τους, το έπαθες, το έμαθες, δανεικά ξύνονται οι γάιδαροι. Αυτό ξέρουν, αυτό έμαθαν, αυτό γνωρίζουν, αυτό γκαρίζουν.

  17/05/2015 BLOG
 • photo: Ελένη Στρούλια
  Ο Ροβινσώνας στο Θησείο

  Στην πρόβα ο στόχος είναι πάντα οι Ινδίες που σε κάνουν ν’ ανακαλύψεις την Αμερική. Οι Δάφνες και Πικροδάφνες έρχονται στην Αθήνα για λίγες παραστάσεις.

  10/05/2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • photo: WJ Postma@flickr
  Ο Τοπικής εμβέλειας

  Ο Τοπικής εμβέλειας είναι ματαιωμένος, καχύποπτος και εύθικτος, είναι ο ορισμός του βλάκα, αυτός που διεκδικεί ό,τι δεν του ανήκει, είναι οπωσδήποτε πρόεδρος. 

  03/05/2015 BLOG
 • photo: S. Katsigiannis
  Τα τέσσερα παράθυρα

  Περσίδες, στόρια και παντζούρια χλιμιντρίζουνε, χτυπάνε, ξεφλουδίζουνε στα κρύα, στις βροχές, στον άνεμο. Γι’ αυτό απ’ το πρωί στήσαμε αυτές τις σκαλωσιές.

  26/04/2015 BLOG
 • Photo: Nick Paleologos / SOOC
  Γι' αυτόν και μόνο*

  Μην ασχολείσαι με αυτούς που κάλπικα και ψεύτικα κάτι κατόρθωσαν. Δεν αγαπάμε τα δωρεάν, τα πλάγια και τα τυχαία. Eίναι σαθρά, είναι εφήμερα και αγοραία. 

  19/04/2015 BLOG
 • Photo: Chloe Kritharas Devienne
  Χριστός Ανέστη

  Όχι, δεν θα μπορέσω να έρθω, σε ευχαριστώ, δεν έχω λόγους πια για να έρθω, οι δικοί μου, όπως γνωρίζεις, έφυγαν παίρνοντας μαζί τους λόγια και  τραγούδια που κρατούσαν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας ανοιχτά.

  12/04/2015 BLOG
 • photo: secretum@flickr
  Τράιουμφ

  Ένας θείος μου διαπραγματευόταν την αγορά μιας νεοκλασικής πανέμορφης οικίας. Η αγοραπωλησία γινόταν με την κόρη του ιδιοκτήτη και στα ραντεβού δεν ήταν μόνη της, συνοδευόταν πάντοτε από έναν νεαρό άνδρα.

  05/04/2015 BLOG
 • Photo: Maria Petinaraki / SOOC
  Δέκα χιλιάδες χρυσές λίρες

  Ξεκίνησα οδοιπόρος χρόνια πριν, για να φτάσω μόλις σήμερα στην Πόλη Σου, στην Παναγία του Πέραν ικέτης και προσκυνητής και αξιώθηκα να περάσω την πόρτα Σου την ώρα του Ακάθιστου Ύμνου.

  29/03/2015 BLOG
 • Photo: Menelaos Myrillas / SOOC
  Τα πάνω νερά

  Και έχουν τα λόγια του τέτοια γλύκα, χάρη και νοστιμάδα, που βγάζουν τα πόδια μας φτερά και τρέχουμε πετώντας σαν τους αγγέλους.

  22/03/2015 BLOG