Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΚΟΣΜΟΣ Σχόλια Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ

Διαθήκη, εκ του διατίθημι

Ο Πίτερ Σέλερς ήθελε να τροποποιήσει τη διαθήκη του την ημέρα της τελευταίας καρδιακής προσβολής του. Ο ηθοποιός δεν επιθυμούσε να πάρει την περιουσία του η εν διαστάσει σύζυγος...


Περί διαθηκών, που (θα) θυμάμαι

Ανάμεσα στους νόμους του Σόλωνα, ήταν και εκείνος της κληρονομικής διαδοχής. Προηγουμένως, δεν αναγνωριζόταν παρόμοιο δικαίωμα. Ο Σόλων επέτρεψε, αν δεν υπήρχαν παιδιά, να αφήσει κάποιος την περιουσία του σε όποιον επιθυμεί.


Μπορεί να συνταχθεί διαθήκη και μέσα σε πλοίο, ενώπιον δύο μαρτύρων, αρκεί να μη βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι.


Υπάρχουν τρία είδη διαθηκών, με την ίδια ισχύ. Η ιδιόγραφη, η δημόσια και η μυστική.


Δωρεάν συμβουλή: Η ιδιόχειρη, μυστική διαθήκη είναι προτιμότερη, διότι δεν χρειάζεται να κηρυχθεί κυρία μετά τον θάνατο του διαθέτη.


Τον Μάρτιο του 1997, η εμφάνιση της διαθήκης της μητέρας του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφίας Μινέικο, ήταν αιτία διαμάχης. Ο Ανδρέας, θεωρώντας ότι ήταν ο μόνος κληρονόμος, είχε πωλήσει τη μονοκατοικία του Ψυχικού. Τελικά, ανήκει από κοινού στα τέσσερα εγγόνια...

 

Σφοδρή επίθεση κατά του γαμπρού του, Θεόδωρου Κατσανέβα, κάνει σε διαθήκη του, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον χαρακτηρίζει «όνειδος» και καλεί τους γιους του να τον απομονώσουν. Παράλληλα, καθιστά τη Δήμητρα Λιάνη γενική κληρονόμο της περιουσίας του, εκφράζοντας την αγωνία του: «Όταν εκλείψω, η Δήμητρα ασφαλώς θα κινδυνεύσει. Θα της επιρριφθούν ευθύνες κάθε μορφής». Τα παιδιά του τα έχει αποκαταστήσει «πλήρως, δια σημαντικών παροχών εν ζωή».


Δυο ιδιόγραφες σελίδες, στο ίδιο φύλλο χαρτιού, αποτελούσαν τη διαθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου άφηνε την κινητή και ακίνητη περιουσία του στους ανιψιούς του: Τον πρόεδρο της Ν.Δ., τον Μιχάλη Λιάπη, τον γιο τού αδελφού του Αχιλλέα, Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς και στο Ίδρυμα Καραμανλή.

 

Στις 30 Απριλίου του 1993, στον «Ευαγγελισμό», ο Ελύτης καλεί μία συμβολαιογράφο και υπαγορεύει: «Εγκαθιστώ και ορίζω μοναδική κληρονόμο τη Σοφία-Ιουλίττα Ηλιοπούλου».


Ο Μάικλ Τζάκσον άφησε την περιουσία του στη μητέρα του, τα τρία παιδιά του και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Και τίποτε στον πατέρα του.

 

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποκλήρωσε τον Γιάννη και εξαπέλυσε βαρείς χαρακτηρισμούς για την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής του.


H διαθήκη του Νόμπελ έγραφε ότι το βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται «σε πρόσωπο που παράγει, στη λογοτεχνία, έργο εξαιρετικό, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των ανθρώπινων ιδεωδών».


Το Βραβείο Πούλιτζερ - ύψιστη δημοσιογραφική τιμή - θεσπίστηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Τζόζεφ Πούλιτζερ, (Ουγγρο-Αμερικανός δημοσιογράφος - εκδότης του 19ου). Το βραβείο θα έπρεπε να προφέρεται όπως η φράση, «Pull it, sir».


Το 2005, ανοικτός πόλεμος για τον έλεγχο της περιουσίας του Ιδρύματος Ωνάση, πάνω από ένα δισ. δολάρια, ανάμεσα στη διοίκηση του Ιδρύματος και την εγγονή του ιδρυτή του, Αθηνά Ρουσέλ.

 

«Δεν μισώ ούτε μνησικακώ δια τους επικριτάς μου ή τους μισήσαντας και πολεμήσαντάς με. Τους συγχωρώ όλους και ζητώ από όλους συγχώρησιν», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στη διαθήκη του.

 

«Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω. Ό,τι βιος είχα, το έχω δώσει στο Κόμμα... Ό,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου... Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό...».

Χαρίλαος Φλωράκης.

Εσείς ποια διαθήκη θυμόσαστε;

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών