Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Δημήτρης Ποταμιάνος

RSS
Δημήτρης Ποταμιάνος

Γεννημένος στην Αθήνα από Κεφαλονίτικο (και Ηπειρώτικο) σόι, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στη Γαλλία, όπου και κόλλησε τον ιό της καλοφαγίας. Φανατικός υπέρμαχος έκτοτε της αισθητικής αυτοάμυνας. Δούλεψε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο, κυρίως ως κυνηγός ταλέντων. Δικαιώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά δε λέει να σβήσει η πίκρα του για τα σπουδαία ταλέντα που χάνονται στην πελατειακή και εν τ’αυτώ αδικτύωτη χώρα μας. Επίμονος αναγνώστης και γραφιάς (πρόζα, μεταφράσεις, δοκίμια, εγκώμια ευζωίας στον τύπο), θεωρεί ως κυριότερους εχθρούς του τους θιασώτες τής «λεγεώνας του κακού», αντιτάσσοντάς τους πεισματικά τα μύρια πρόσωπα του καλού. O Επίκουρος  τον οδήγησε αφεύκτως στη φυσική τάξη του Δαρβίνου. Η σειρά «Εξέλιξη και κοινωνικές επιστήμες», που επιμελήθηκε στις Εκδόσεις Καστανιώτη, ιδιαίτερα τον απασχόλησε τα τελευταία χρόνια. Ζει στην Αίγινα με τη γυναίκα του την Βίκη, με την οποία απέκτησαν έναν προικισμένο γιό, τον Στέφανο.

Αποτελέσματα 1 έως 24 από 122.

  • Πουρές μελιντζάνας με μπεκρή μεζέ

    Δεν τολμώ να ονομάσω το σημερινό μας φαγητό χιουνκιάρ μπεγιεντί - ενώ περί αυτού πάνω-κάτω πρόκειται - , διότι σε ένα καθοριστικό σημείο παραλλάσσω την παραδοσιακή ετοιμασία του. Υπάρχουν σαφώς απλούστεροι τρόποι που αναδεικνύουν πειστικότερα την απαράμιλλη νοστιμιά της καψαλισμένης μελιντζάνας.

    17/07/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Καλαμάκια και μαγγούρες

    Για τον τόνο (ιαπωνιστί μαγγούρο) ο λόγος σήμερα. Προλαβαίνουμε ακόμα να είμαστε λιχούδηδες και νομοταγείς πολίτες ταυτοχρόνως, καθώς το ψάρεμα του τόνου είναι επιτρεπτό μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

    10/06/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Το κερασάκι μέσα στην τούρτα

    Δεν ξέρω τώρα με ποιo φρέσκο ή μπαγιάτικο κερασάκι θα σφραγίσουν τους αβέβαιους ακόμα εκλογικούς θριάμβους τους οι πολιτικοί μονομάχοι της προσεχούς Κυριακής, αλλ’ εμείς καλά θα κάνουμε να προλάβουμε να τιμήσουμε στο τελευταίο δεκαήμερο της Άνοιξης που μας μένει το δροσερό αυτό δώρο του Μάη. 

    21/05/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Σφύρα μου κλέφτικα με φασκόμηλο

    Την επανάσταση χρειάστηκε να την κάνει μόλις στη δεκαετία του ’90 ο Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι με τον μικρό ευωδιαστό κήπο του- πεισθήκαμε να βάλουμε άφοβα στα φαγητά μας και το ασυναγώνιστο φρέσκο θυμάρι ή θρούμπι, το συναρπαστικό δεντρολίβανο και βέβαια τον άπαιχτο βασιλικό, που ως τότε στόλιζε τις αυλές...

    13/05/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Φουλ του μούσμουλου

    Έχω ξαναπαίξει παλιότερα εδώ με το δροσερό γλύκισμα που οι Άγγλοι έχουν βαφτίσει φουλ (fool- από τον τρελό του χωριού, τον γελωτοποιό του βασιλιά ή κάποιον άλλο κουζουλό τέλος πάντων, διαλέξτε εσείς και πάρτε.) 

    06/05/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Στραγγιστό γλύκισμα (μιας στραγγισμένης χώρας)

    Για να πάνε τα άλλα φαρμάκια κάτω - μην αρχίσω τώρα να τα ονοματίζω - δοκίμασα κι εγώ την πρόταση του διάσημου chef Graham Elliot για panna cotta με ελληνικό γιαούρτι και γαρνιτούρα ραβέντι, που δεν δίστασα βεβαίως να το αντικαταστήσω με την τόσο ταιριαστή δική μας, παραδοσιακή πρόταση: γλυκό του κουταλιού κυδώνι.

    17/02/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Μια πάπια μα ποια πάπια - την πιο αμαρτωλή

    Ο νέος πραγματικά ακαταμάχητος συνδυασμός- παλιός όσο και ο κόσμος, εδώ που τα λέμε - είναι, πλάι στο καλοδιαλεγμένο confit, πατάτες ροδισμένες στο λίπος της πάπιας ή της χήνας με μπόλικο συνοδευτικό σκορδάκι και ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, οι και επονομαζόμενες pommes sarladaises.

    03/02/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Φετινά γλυκά λεμόνια

    Το έχω ξαναπαραδεχτεί πως για έναν ερασιτέχνη, σαν και του λόγου μου, η ζαχαροπλαστική, συγκρινόμενη με τη μαγειρική, είναι πολύ πιο απαιτητικό πράγμα. Κοινή προϋπόθεση ασφαλώς και των δύο η επιλογή των καλύτερων και πιο ταιριαστών υλικών - της εποχής, κατά σαφή προτίμηση.

    17/01/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Κουνουπίδι με τρία τυριά

    Φέτος, ανάμεσα στους τόσους παρηγορητικούς χειμωνιάτικους καρπούς, που μας ζεσταίνουν την ψυχή και το σώμα μέσα στην παγωνιά, έχω τη διάθεση να γιορτάσω ένα πιο παρακατιανό - επιτρέψτε μου την έκφραση, αλλά κάπως έτσι δεν το βλέπουμε όλοι; - ζαρζαβατικό: το κουνουπίδι. 

    10/01/2014 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • ​​Ταξίδια μακρινά ως την Τζαμάικα

    Κοιτώντας προς τη μακρινή τροπική Δύση, και όχι προς Ανατολάς, ας βάλουμε στο τραπέζι μας, δίπλα στην ελληνοπρεπή Βασιλόπιτα και το εξωτικό καμάρι του αξέχαστου εστιατορίου Balthazar, τη διάσημη πλέον κρέμα του με μαύρο ρούμι, προσφυώς ονομασθείσα Τάρτα Τζαμάικα.

    31/12/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Photo: yelp.com
    Γιορτινά: Στεφανωμένα φασόλια με πάπια

    Στεφανωμένα προτιμώ ν’ αποκαλέσω τα σημερινά φασόλια μας, με τις δύο έννοιες της λέξης. Ενωμένα για πάντα με το ταίρι τους αλλά και δεόντως τιμημένα για την επιλογή τους να συμβιώσουν μ’ έναν τόσο ξεχωριστό σύντροφο, που δεν είναι άλλος από το παστό (confit) μπούτι της πάπιας ή της χήνας.

    23/12/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Αυτό είν' όλο; βάρα κι άλλο

    Αλλά πόσο λαχταρώ, στις γιορτές τουλάχιστον που έρχονται, ν’ ακουστεί και κατά δω το γενναίο τραγούδι: «Αυτό είναι όλο κι όλο που έχεις (να δώσεις)». Δώσε κι άλλα, πιο σκληρές ακόμα δοκιμασίες, είμαστε πολύ σκληρά καρύδια και θα τις ξεπεράσουμε. 

    09/12/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Το κουτί της Πανδώρας είχε γλώσσες

    Παίξαμε το παιχνίδι του μυστικού κουτιού της Πανδώρας, έτσι μου αρέσει να παραφράζω τη δοκιμασία του Mystery box. Το δικό μου κουτί, που το επιμελήθηκαν κρυφά δύο ιδιαίτερα απαιτητικοί συνδαιτυμόνες περιείχε διαλεχτές, ολόφρεσκες μικρές γλώσσες, από την ψαραγορά, ένα κεφάλι σκόρδο, μια ωραία μαραθόριζα και γλυκοπατάτες.

    02/12/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Φράγκικος χαλβάς παιδικού γούστου

    Ξεσηκώνω τη συνταγή για ένα οικογενειακό γλύκισμα που έτερψε μικρούς και μεγάλους χρόνια πολλά τώρα. Δυτικότροπο χαλβά θα τον έλεγα, και είναι τουλάχιστον εξίσου απολαυστικός με τον δικό μας, ανατολίτικης εμπνεύσεως.

    18/11/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Το μαχαίρι στο κόκαλο (και στο μεδούλι;)

    Στόχος της παραγγελίας μου προφανώς η κλασική ιταλική εντράδα - απολύτως ενδεδειγμένη για τα κρύα του χειμώνα - με την ονομασία Osso buco. Ο εστί μεθερμηνευόμενο: μια τρύπα (buco), όχι στο νερό ή στο ψαχνό, αλλά στο κόκαλο.

    10/11/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Ενδίδοντας στα ακέφαλα σώματα

    Όσες φορές μαγειρεύω ψάρι για την πολυαγαπημένη αδελφή μου, μας παραχωρεί εκείνη τα φιλέτα και τ’ άλλα ψαχνουδάκια του ψητού ή του βραστού της πιατέλας και κρατάει για το δικό της το πιάτο μόνο το κεφάλι. Εδώ είναι όλη η νοστιμιά κι οι πιο θρεπτικές ουσίες, δηλώνει ξανά και ξανά το όμορφο χαμόγελό της.

    05/11/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Τα Ναι και τα Όχι μας

    Όχι στη σαγήνη της εξουσιαστικής θέσης, όχι στο χαφιεδιλίκι, όχι στα γεμάτα, παραφορτωμένα και μοιραίως, έτσι, παραμορφωμένα κεφάλια. Ναι στην ποικιλία, τη διαφορετικότητα, την αποκέντρωση. Και ναι, οπωσδήποτε, στην τούρτα σαβαρέν με ρούμι, που φτιάχνουμε με τα χεράκια μας.

    27/10/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Χειμωνιάτικα μάλλινα όλο θαλπωρή

    Στην Αίγινα τις λέμε ζακέτες και είναι τώρα στην καλύτερή τους ώρα. Τις βρίσκουμε σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλ’ είναι άραγε σύμπτωση που τώρα που προετοιμαζόμαστε για ν’ αντιμετωπίσουμε με τον κατάλληλο ρουχισμό τα κρύα του χειμώνα είναι κι αυτές ευπρόσδεκτα πιο παχουλές και πιο χορταστικές; 

    21/10/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Απλώς, μπιζελόσουπα

    Από τότε που καταφέραμε να τα εξημερώσουμε και τι δεν κάναμε με τα μοσχομπίζελα: Λάδωσε το αντεράκι μας, αντισταθήκαμε στα κρύα του χειμώνα ενώ και ως σημαντικότατο παράπλευρο κέρδος διδαχθήκαμε κάποια στιγμή απ’ αυτά - τους απόκρυφους νόμους της Γενετικής.

    14/10/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Καραμελωμένα μέχρις εσχάτων: τατέν με κυδώνια

    Σε αντίθεση με το μήλο που, κακά τα ψέματα, έχει την τάση να λιώνει και να «λασπώνει» με το παρατεταμένο ψήσιμο, το κυδώνι ροδοκοκκινίζει γενναιόδωρα στη φωτιά κι αντέχει σαφώς περισσότερο στη δοκιμασία της καραμέλας που του ζητάμε να υποστεί.

    07/10/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Αχ κουνελάκι, ξύλο που σου’ μελλε να φας

    Στις τόσες ομορφιές της Αίγινάς μας θα πρόσθετα, ναι, τα κοτέτσια της: όλων των ειδών τα πουλερικά, κότες, κοκόρια, πάπιες, χήνες, φραγκόκοτες, γαλόπουλα, αλλά και άτακτα κουνελάκια που επιμένουν, παρά τις νουθεσίες, να σεργιανούν σε ξένα περιβολάκια. Κραταιή αιγινήτικη παράδοση το οικογενειακό κοτέτσι.

    29/09/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Το μικρό ψάρι τρώει το μεγάλο

    Θα το ξέρετε, είμαι βέβαιος, πως προ πολλού ισχύει η γενική απαγόρευση για αλιεύματα κάτω των 8 εκατοστών. Το θυμόμαστε όμως, άραγε, αυτό όταν στις ψαροταβέρνες μάς προτείνουν ως ακαταμάχητο μεζέ τις ουρίτσες της πεσκανδρίτσας ή τα τηγανητά φτενά μπακαλιαράκια - για να μη μιλήσουμε για τους γόνους, μαριδάκι, κουτσομουράκι, καλαμαράκι και δε συμμαζεύεται...

    23/09/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • O φύλακας του σιμιγδαλιού

    Πτυχώσεις του θυμίζουν πράγματι οχυρωματικά έργα, ως επάνω στην κορυφή, όπου κάτω από την κανελοζάχαρη στέκονται καμουφλαρισμένοι οι ακοίμητοι φρουροί - οι φύλακες του σιμιγδαλιού που φροντίζουν ώστε να σταθεί ολόρθο το γεροδεμένο μίγμα με το λάδι και το νερό: ένας χαλβάς - πραγματικό κάστρο.

    16/09/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ
  • Το κλαμπ σάντουιτς των συκοφάγων

    Επισήμως, τουλάχιστον, έκλεισε πια το καλοκαίρι - αν και ακόμα περιμένουμε τη βροχούλα που θα το αποτελειώσει - κι οφείλουμε έτσι δύο αποχαιρετισμούς μέχρι να μας ξανάρθει η ευλογημένη του ώρα: Στα φρέσκα σύκα και στις παχουλές, θερινές σαρδέλες. Θα τους ενώσουμε τους αποχαιρετισμούς μας σε έναν.

    09/09/2013 ΚΟΥΖΙΝΑ