Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γιάνης Βαρουφάκης

RSS
Γιάνης Βαρουφάκης

Διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προσποιούμενος έντεχνα τον οικονομολόγο. Έχοντας ζήσει είκοσι τρία χρόνια στην Αγγλία, στην Σκωτία, στο Βέλγιο και στην Αυστραλία, όπου και δίδασκε πριν την επιστροφή στα πάτρια, έχει δεθεί συναισθηματικά με την ιδιότητα του 'ξένου' - ιδίως τώρα που ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Γράφει περί οικονομικών, φιλοσοφίας, πολιτικής και... θεωρίας παιγνίων. Μεγαλύτερό του κατόρθωμα θεωρεί ότι το 2005 η Αυστραλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να περάσει ειδική τροπολογία από την Ομοσπονδιακή Βουλή ώστε να εξαναγκαστεί το κρατικό ραδιόφωνο να καταργήσει εβδομαδιαία του εκπομπή.
 

Αποτελέσματα 1 έως 24 από 263.

 • Λεπτές κόκκινες γραμμές

  Ίσως, τελικά, όσοι ενστερνίζονται τη στάση Σαμαρά-Βενιζέλου να πιστεύουν ότι, τελικά, Βερολίνο και Φραγκφούρτη θέλουν το καλό μας. Μακάρι να ήταν έτσι. Δεν είναι όμως. 

  16/12/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Photo: grecco2009 @flickr
  Έτσι θα χορέψουν πεντοζάλη

  Πώς μπορεί να μετατραπεί επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση σε λυράρη, από αλυσοδεμένο χρεο-δουλοπάροικο που χορεύει στους σκοπούς των δανειστών; Μόνο μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση.

  15/12/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Ο πανικός τους, η ελπίδα μας

  Ας πανικοβληθούν τα hedge funds, δεν πειράζει. Ο πανικός τους, η ελπίδα μας! Ελπίδα ότι έρχεται τέλος στην «προσποίηση και επέκταση» που έχει καθηλώσει την Ελλάδα στον βάλτο της διογκούμενης χρεοκοπίας από το 2010.

  08/12/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Photo: Niv Singer/Flickr
  Συντρίψτε τους Έλληνες!

  Εκείνοι που υποστήριζαν πως το μνημονιακό δάνειο ήταν μονόδρομος, σήμερα μου λένε με αυταρέσκεια: «Αν κάναμε τότε αυτά που έλεγες, θα μας είχαν συνθλίψει!». Μα, μας συνέθλιψαν!

  14/11/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • O Mπαράκ Ομπάμα ψηφίζει
  Η ουσία των αμερικανικών εκλογών

  Όταν η ελπίδα χάνεται, εκείνος που την δημιούργησε (ο κ. Ομπάμα) μαυρίζεται από θυμωμένους-ξεχασμένους-αδύναμους πολίτες...

  06/11/2014 ΚΟΣΜΟΣ
 • Photo: Nikos Libertas / SOOC
  Το τεστ της αντοχής μας Νο 2

  Αυτή τη φορά η ιστορία των τεστ πλήττει την αξιοπιστία του μοναδικού σοβαρού θεσμού που διαθέτει η Ευρωζώνη: της ΕΚΤ, την οποία έβαλαν στην τραγική θέση να κάνει αυτά τα τεστ και να εξευτελιστεί...

  27/10/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Photo: SOOC
  Το κόστος της κουτοπονηριάς

  Το success story βασίστηκε σε δύο φούσκες που στήθηκαν το τελευταίο 18μηνο με την ενεργό συμμετοχή Βερολίνου-Φραγκφούρτης, ώστε να φανεί πως η Κρίση του ευρώ πέρασε.

  16/10/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Jean Tirole: Όταν το εμπόρευμα είσαι εσύ!

  H παιγνιοθεωρητική σκοπιά του Tirole τον βοήθησε να μας προειδοποιήσει για το εξής απλό και φοβιστικό: «Αν δεν πληρώνεις για το προϊόν, κινδυνεύεις να γίνεις εσύ το εμπόρευμα».

  13/10/2014 ΠΡΟΣΩΠΑ
 • Photo: SOOC
  Μια ακόμα κουτοπονηριά πίσω από το Πέπλο της Σιωπής

  Η προτελευταία κουτοπονηριά, με την οποία ο εξαθλιωμένος φορολογούμενος πολίτης επωμίζεται το κόστος της συγκάλυψης της γύμνιας των τραπεζών, έχει ακρώνυμο: ΑΦΑ ή Αναβαλλόμενη Φορολογική Απαίτηση.

  04/10/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Photo: K. Τσακαλίδη @SOOC
  Μια άλλη ΔΕΘ

  Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να δεσμευτεί, σε κάποια ελάχιστη δέσμη μέτρων ανακούφισης.

  15/09/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Photo: The Council of the European Union
  Η κίνηση του Ντράγκι

  Το ουσιαστικό μέτρο το οποίο ανακοίνωσε ήταν ένα: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ιδιωτικό χρέος. Πώς; Θα πιστώνει τον λογαριασμό ιδιωτικών τραπεζών με ψηφιακό χρήμα με αντάλλαγμα δομημένο ιδιωτικό χρέος.

  06/09/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Δύο δηλώσεις, μία άποψη, καμία διέξοδος

  Γιατί η ίδια άποψη οδηγεί τον κ. Αρνό Μοντεμπούρ στην πολιτική αποκαθήλωση και τον κ. Μάριο Ντράγκι στην αποθέωση; Η απάντηση είναι απλή αλλά, για να προκύψει, απαιτείται πρώτα μια προσεκτική ματιά στις εξελίξεις στο μέτωπο της συνεχιζόμενης κρίσης του ευρώ...

  01/09/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Η ουσία παραμένει ίδια

  Μετά τη στάση πληρωμών, το 2001, η Αργεντινή επανήλθε σε ραγδαία ανάπτυξη εντός ενάμισι έτους, η οποία ανάπτυξη διήρκησε έντεκα συνεχή χρόνια.

  04/08/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • photo: @CNBCWorld / twitter
  Η Αργεντινή, τα αρπακτικά κι εμείς

  Aκούω να φωνάζουν κάποιοι: «Είδατε τι θα γινόταν το 2010 αν κάναμε στάση πληρωμών; Αργεντινή θα γινόμασταν. Θα μας έτρεχαν τα «αρπακτικά ταμεία» στα δικαστήρια της Ν. Υόρκης». Πρόκειται είτε για άγνοια είτε για ηθελημένη γελοιότητα.

  31/07/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Μία μετριοπαθής πρόταση

  Ελάτε την Τρίτη να παρακολουθήσετε τέσσερις πολιτικές για την ταυτόχρονη καταπολέμηση των τεσσάρων παράλληλων κρίσεων: τραπεζικής, δημόσιου χρέους, επενδύσεων, και την ανθρωπιστική κρίση.

  16/06/2014 ΒΙΒΛΙΟ
 • ΕΚΤ: Πολύ λίγα, απελπιστικά αργά

  Ας δούμε τα τρία μέτρα της ΕΚΤ και γιατί δεν θα βοηθήσουν παρά το γεγονός ότι ακούγονται αποφασιστικά και ριζοσπαστικά...

  06/06/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com
  Διαφωνώ με τον... διορισμό μου

  Άγγλος δεν είμαι. Μονεταριστής ούτε. Πανεπιστημιακός είμαι. Κεντρικός Τραπεζίτης δεν υπήρξα ποτέ. Άρα, αν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε για την θέση του Διοικητή της Τράπεζας, θα διαφωνούσα με την πρότασή του!

  29/05/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Photo: Vasilis Germanis / Fosphotos.com
  Οι τρεις επιλογές των ευρωεκλογών

  Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την Ευρωζώνη, σε μια ιστορικής σημασίας στιγμή για την ήπειρό μας. Καλούμαστε, ουσιαστικά, να επιλέξουμε μεταξύ τριών απόψεων...

  24/05/2014 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • Ποιος θα αντικαταστήσει τον Γ. Προβόπουλο; (Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com)
  Ξένος στην Τράπεζα της Ελλάδος

  Ο νέος Διοικητής δεν πρέπει να είναι Έλλην. Στο τιμόνι της ΤτΕ να βρίσκεται άνθρωπος υπεράνω υποψίας για διαπλοκή με την Εγχώρια Πτωχοτραπεζοκρατία και το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

  17/05/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • photo: CityZenCecco@Flickr
  Το κρυφό χρέος των τραπεζών

  Το 2013 το δημόσιο δανείστηκε 41 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως την ίδια περίοδο οι τράπεζες έλαβαν άλλα τόσα, ελέω του Έλληνα φορολογούμενου...

  12/05/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Πρωτογενές Έλλειμμα Νο2

  Θα προτιμούσα χίλιες φορές να είχα αναγνώσει λανθασμένα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά να βρισκόμαστε ενώπιοι ενωπίοις με την αναβίωση των Greek Statistics...

  03/05/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • photo: b r e e@Flickr
  Πρωτογενές Έλλειμμα

  Η εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος είναι καθοριστικής σημασίας για ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης που έχει ένα μη βιώσιμο χρέος, το οποίο πρέπει (θέλει-δεν-θέλει) να επαναδιαπραγματευτεί.

  24/04/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 • Photo: Angelos Christofilopoulos / Fosphotos.com
  Η ανύπαρκτη υποψηφιότητα

  Πριν λίγο καιρό, με πήρε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας με την τιμητική πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές. Η απάντησή μου ήταν διττή.

  17/04/2014 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • Photo: Eric Cuthbert/Flickr
  Στις Αγορές, Πτωχευμένοι No.2

  Η χθεσινή ημέρα ήταν μέρα πένθους και όχι χαράς καθώς αποτελεί την πρώτη φάση του τρίτου μνημονίου, που θα επεκτείνει την πτώχευση του κράτους μας πέραν του 2055.

  11/04/2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ