642
Ουκρανός στρατιώτης αποσυνδέει ένα τερματικό Starlink στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Λουγκάνσκ | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Οργή για την απόφαση Μασκ να απαγορεύσει στους Ουκρανούς τη χρήση του Starlink για στρατιωτικούς σκοπούς

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 17:44
Ουκρανός στρατιώτης αποσυνδέει ένα τερματικό Starlink στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Λουγκάνσκ
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Οργή για την απόφαση Μασκ να απαγορεύσει στους Ουκρανούς τη χρήση του Starlink για στρατιωτικούς σκοπούς

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 17:44

Την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση της SpaceX του Ελον Μασκ να λάβει μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τον έλεγχο των drones μέσω της υπηρεσίας δορυφορικών επικοινωνιών Starlink, τα οποία έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της SpaceX Γκουίννε Σότγουελ δήλωσε σε μια εκδήλωση στις ΗΠΑ την Τετάρτη ότι η αιφνιδιαστική απόφαση είχε ληφθεί επειδή δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της εταιρείας να επιτραπεί η χρήση του Starlink «για επιθετικούς σκοπούς».

Η εξήγηση αυτή προκάλεσε μια άμεση καταγγελία το πρωί της Πέμπτης από τον Μιχάιλο Ποντολιάκ, ανώτερο σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιχείρηση του Μασκ στερούσε από την Ουκρανία το δικαίωμα της στην αυτοάμυνα.

Οι εταιρείες καλούνται να αποφασίσουν εάν βρίσκονται «στο πλευρό του δικαιώματος στην ελευθερία» ή «στην πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του “δικαιώματος” της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη» μετά την απρόκλητη εισβολή της το 2022, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, ο Μασκ, ο ιδρυτής της SpaceX, συμφώνησε να παρέχει το Starlink την Ουκρανία, ως απάντηση σε μια έκκληση που έκανε στο Twitter ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας Μιχάιλο Φέντοροβ. «Η υπηρεσία Starlink είναι πλέον ενεργή στην Ουκρανία», είχε σπεύσει να απαντήσει ο δισεκατομμυριούχος.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το Starlink για τον έλεγχο ενός μεγάλου δικτύου των drones επιτήρησης, κρίσιμο για την παρακολούθηση των συγκεντρώσεων των ρωσικών στρατευμάτων και των στρατιωτικών κινήσεων, τη στιγμή, μάλιστα, «που οι δυνάμεις της Μόσχας επιτίθενται σε μεγάλα τμήματα του ανατολικού μετώπου».

Ο στρατός της χώρας έγινε γρήγορα εξαρτημένος από το δίκτυο του Μασκ, καθώς άλλες υπηρεσίες Διαδικτύου συχνά δεν ήταν διαθέσιμες είτε λόγω των ζημιών από τον πόλεμο, είτε λόγω των διακοπών ρεύματος, είτε επειδή οι τοποθεσίες ήταν απομακρυσμένες.

Η μονομερής ανακοίνωση της SpaceΧ αποτέλεσε ψυχρολουσία και για το στρατόπεδο των εταίρων της Ουκρανίας, οι οποίοι ενισχύουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο, συμφωνώντας τον Ιανουάριο να παράσχουν άρματα μάχης. Πλέον, οι Δυτικοί εξετάζουν εάν θα προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό και με μαχητικά αεροσκάφη, έγραψε η βρετανική εφημερίδα, θυμίζοντας τη σχετική έκκληση που απηύθυνε ο Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα κατά τις επισκέψεις που πραγματοποιήσει προσφάτως σε Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες.

«Λάβαμε μέτρα»

Η Σότγουελ τόνισε ότι το Starlink «ποτέ δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως όπλο» από την Ουκρανία, αν και δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη για την εταιρεία o τρόπος χρήσης της υπηρεσίας, δεδομένου ότι ο στρατός του Κιέβου πιλοτάρει dones χρησιμοποιώντας το δορυφορικό σύστημα εδώ και μήνες.

«Οι Ουκρανοί το χρησιμοποίησαν με τρόπους που ήταν ακούσιοι και δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας», προσέθεσε.

Είπε ακόμη ότι η SpaceX ήταν σε θέση να λάβει μέτρα για να περιορίσει τη χρήση της τεχνολογίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ουκρανία να μη μπορεί να τη χρησιμοποιεί για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, ωστόσο δεν ήταν άμεσα σαφές ποια ήταν αυτά τα μέτρα ή αν ο στρατός του Κιέβου θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει, παρατήρησε ο Guardian.

Η διαμάχη αυτή δεν ήταν η πρώτη μεταξύ Ουκρανίας και Μασκ: Τον περασμένο Οκτώβριο, ο επιχειρηματίας ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν επί ενός ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο περιελάμβανε την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία από το Κίεβο, και άλλους όρους που δεν έβρισαν σύμφωνη την ουκρανική πλευρά.

«Αντε γ@μήσου. Αυτή είναι η διπλωματική μου απάντηση», σχολίασε ο απερχόμενος πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρέι Μέλνικ, για να εισπράξει έπειται μια ευθεία απειλή από τον Μασκ ότι θα σταματήσει να παρέχει το Stralink στη χώρα.

Η πλευρά του Μασκ είχε σπεύσει να ενισχύσει τα επιχειρήματά της υπέρ του περιορισμού της παροχής της δορυφορικής υπηρεσίας επικοινωνιών συμπληρώνοντας, τότε, ότι το κόστος της προσφοράς της στην Ουκρανία ήταν πολύ μεγάλο για τη SpaceX. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνει τουλάχιστον ένα μέρος του κόστους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...