661
O Πούτιν έκανε λάθος και έδιωξε για πάντα τον καλύτερο πελάτη του για το φυσικό αέριο, σχολίασε ένας από τους κορυφαίους trader στην ενέργεια | Creative Protagon

«Ο Πούτιν έχασε τον ενεργειακό πόλεμο» λέει ο σταρ επενδυτής που πόνταρε στο ακριβό αέριο

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:15
O Πούτιν έκανε λάθος και έδιωξε για πάντα τον καλύτερο πελάτη του για το φυσικό αέριο, σχολίασε ένας από τους κορυφαίους trader στην ενέργεια
|Creative Protagon

«Ο Πούτιν έχασε τον ενεργειακό πόλεμο» λέει ο σταρ επενδυτής που πόνταρε στο ακριβό αέριο

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:15

Ενας «σούπερ σταρ», κατά το Forbes, επενδυτής, ο ειδικός της ενεργειακής αγοράς Πιέρ Αντουράν, παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη τα κατάφερε και ότι ο Πούτιν απέτυχε να την εκβιάσει με όπλο τις τιμές του φυσικού αερίου. Μιλώντας στους Financial Times, ο διάσημος trader δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος «έχασε τον ενεργειακό πόλεμο» και ότι τα χειρότερα από την ευρωπαϊκή κρίση των τιμών του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον περάσει.

Η δήλωση αυτή έχει βαρύτητα όταν προέρχεται από τα χείλη ενός από τους ισχυρότερους «παίκτες» του ενεργειακού κλάδου ο οποίος πρώτα κατέγραψε αποδόσεις από τις υψηλότερες στον κόσμο και στη συνέχεια έπαψε να ποντάρει στην άνοδο του φυσικού αερίου. Ο Αντουράν εξήγησε στους FT ότι η Ευρώπη έχει «απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και είναι απίθανο να επιστρέψει σε αυτό».

Το hedge fund που διαχειρίζεται, Andurand Capital Management LLP, κατέγραψε τρία χρόνια υψηλών αποδόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, έχει κλείσει πλέον όλες τις θέσεις του στις αγορές φυσικού αερίου, καθώς ο ίδιος ο σταρ επενδυτής εκτιμά ότι η περσινή άνοδος των τιμών σε επίπεδα-ρεκόρ είναι απίθανο να επαναληφθεί, αφού η Ευρώπη μαθαίνει γρήγορα να ζει χωρίς το ρωσικό αέριο.

Στην αρχή τα πράγματα έδειχναν ότι ο εκβιασμός του Πούτιν είχε πιθανότητες επιτυχίας. Το κλείσιμο της στρόφιγγας των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίδραση στη δυτική στήριξη προς την Ουκρανία οδήγησε την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο —10 φορές πάνω από το επίπεδο προς της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η τιμή του αερίου έχει υποχωρήσει σε περίπου 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παραμένει ιστορικά υψηλό, αλλά πολύ πιο διαχειρίσιμο. «Οι πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά επιζήμιες για την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα έχουν επανέλθει σε ένα πιο λογικό επίπεδο. Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν εδώ, θα υπάρχει πολύ μικρότερη ανησυχία για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων. Δεν υπάρχει πια ο φόβος για μια ενεργειακή κρίση» ανέφερε ο Αντουράντ.

Ο Πούτιν έχασε τον καλύτερο πελάτη του 

Ο διάσημος επενδυτής διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 1,4 δισ. δολαρίων. Ως χρηματιστής της Goldman Sachs έφτιαξε το όνομά του προβλέποντας την πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

O Πιέρ Αντουράν σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή του στη Νέα Υόρκη. Ενας ειδήμων στην αγορά ενέργειας, ο οποίος πάντως δεν βγαίνει πάντα σωστός… |Credit: Anthony Harvey/Getty Images for The New York Times

Η άποψή του είναι ότι ο ρώσος πρόεδρος έκανε λάθος που έκλεισε τη στρόφιγγα των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη το 2022 διότι, αν και πέτυχε να αυξήσει τις τιμές προσωρινά, υποτίμησε την ικανότητα προσαρμογής των Ευρωπαίων. Κάνει λόγο για έναν «εντελώς λάθος υπολογισμό του Πούτιν σχετικά με το ποιος είχε τη δυνατότητα να πιέσει την άλλη πλευρά, με τον ίδιο τρόπο που δεν υπολόγισε σωστά ότι η Ουκρανία θα αντιστεκόταν και η Δύση θα ήταν ενωμένη».

«Η Ρωσία έχασε για πάντα τον μεγαλύτερο πελάτη της και θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να στρέψει αρκετούς αγωγούς (να ανακατευθύνει αυτές τις πωλήσεις φυσικού αερίου) προς την Ασία» τόνισε ο Αντουράν.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ο ίδιος ανέφερε πως αναμένει ότι τιμές του θα αυξηθούν καθώς επιταχύνεται η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής της «zero Covid». Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι αργότερα μέσα το 2023, σχολίασε ο επενδυτής, καθώς «το άνοιγμα της Κίνας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από ό,τι αναμενόταν».

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 το πετρέλαιο εκτινάχθηκε για λίγο στα 139 δολάρια το βαρέλι, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο έχει υποχωρήσει πλέον στα 83 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στον όγκο των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία ήταν περιορισμένες.

Για την ιστορία πάντως, ο ίδιος ο Αντουράν προέβλεπε ως και 200 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο του 2022 – πρόβλεψη που δεν επιβεβαιώθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...