370
O Ρότζερ Γουότερς σε συναυλία του στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στις 23 Αυγούστου. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «γκάνγκστερ», τόσο τον Πούτιν όσο και τον Μπάιντεν | Shutterstock

Η Μόσχα χρησιμοποιεί τον μπασίστα των Pink Floyd ως φερέφωνο

Τέο Ιωάννου Τέο Ιωάννου 9 Φεβρουαρίου 2023, 22:58
O Ρότζερ Γουότερς σε συναυλία του στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στις 23 Αυγούστου. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «γκάνγκστερ», τόσο τον Πούτιν όσο και τον Μπάιντεν
|Shutterstock

Η Μόσχα χρησιμοποιεί τον μπασίστα των Pink Floyd ως φερέφωνο

Τέο Ιωάννου Τέο Ιωάννου 9 Φεβρουαρίου 2023, 22:58

Από τον Εντουαρντ Σνόουντεν και τον Ολιβερ Στόουν μέχρι τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, η Μόσχα έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς να κεφαλαιοποιεί τους γηγενείς επικριτές της Δυτικής πολιτικής. Στη λίστα των «αντιφρονούντων» που το Κρεμλίνο επιχειρεί να προσεταιριστεί, προστίθεται πλέον και ο μπασίστας και πρώην τραγουδιστής των θρυλικών Pink Floyd.

Ο Ρότζερ Γουότερς είναι συνηθισμένος στις αντιδράσεις που κατά καιρούς προκαλούν οι αμφιλεγόμενες –ενίοτε και προκλητικές– δηλώσεις του για πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στον Ουκρανία, ο μουσικός έχει κατηγορήσει κατά σειρά τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και την «ιμπεριαλιστική/αποικιοκρατική συμπεριφορά» της Βρετανίας στο παρελθόν και των ΗΠΑ στις μέρες μας.

Η Ρωσία δεν χρειαζόταν άλλη επιβεβαίωση ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά τον διάσημο μουσικό. Ετσι, τον προσκάλεσε δημοσίως να αναλάβει χρέη ομιλητή εκ μέρους της σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον Πρώτο Αναπληρωτή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Αφού πρώτα χαρακτήρισε τον πρόεδρο Πούτιν «γκάνγκστερ», αργότερα ο Γουότερς καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Μπάιντεν, κατηγορώντας τον ως «εγκληματία πολέμου» για την «πυροδότηση του πολέμου στην Ουκρανία» και την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο επίσης ως «γκάνγκστερ». Στο ενδιάμεσο είχε επιτεθεί στο ΝΑΤΟ για την «επέκτασή του ως τα σύνορα της Ρωσίας».

Η τελευταία του συνέντευξη είχε προκαλέσει την οργή της συζύγου του πρώην φίλου και συνεργάτη του στους Pink Floyd, Ντέιβιντ Γκίλμουρ. Η Πόλι Σάμσον τον κατηγόρησε για μεγαλομανία και ρατσισμό, ενώ, μεταξύ άλλων, τον χαρακτήρισε «απολογητή του Πούτιν». Ο Γκίλμουρ αργότερα επιβεβαίωσε ότι συμφωνεί μέχρι κεραίας με τους χαρακτηρισμούς της συζύγου του.

Σύμφωνα με το Politico, ο 78χρονος Γουότερς έλαβε τη δημόσια πρόσκληση για να συμμετάσχει «ως ομιλητής στη συγκέντρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις προοπτικές μιας ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, στο πλαίσιο των αυξανόμενων αποστολών όπλων της Δύσης σε αυτή τη χώρα», σύμφωνα με ανάρτηση του διπλωμάτη Ντμίτρι Πολιάνσκιν στο Telegram.

Ούτε ο μουσικός, ούτε κάποιος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έκαναν κάποια δήλωση για τη συγκεκριμένη πρόσκληση. Οι πιθανότητες να δεχθεί τη ρωσική πρόταση ο Γουότερς είναι ελάχιστες, αλλά έτσι κι αλλιώς η πρόσκληση είναι μάλλον προσχηματική και στοχεύει κυρίως στη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...