523
Από την υποδοχή του ουκρανού προέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Δίπλα του η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα | Alain Rolland/European Union 2023/Handout via REUTERS

Εκκλήσεις Ζελένσκι για μαχητικά αεροσκάφη σε Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 20:53
Από την υποδοχή του ουκρανού προέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο. Δίπλα του η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα
|Alain Rolland/European Union 2023/Handout via REUTERS

Εκκλήσεις Ζελένσκι για μαχητικά αεροσκάφη σε Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 20:53

Από το Λονδίνο, στο Παρίσι και από εκεί στις Βρυξέλλες, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του για ακόμη μια φορά να παραδώσουν σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στην πατρίδα του προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους ρώσους εισβολείς.

«Οσο πιο γρήγορα αποκτήσει βαρέα όπλα μεγάλης εμβέλειας η Ουκρανία, όσο πιο γρήγορα οι πιλότοι μας αποκτήσουν αεροπλάνα, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Ζελένσκι από το Μέγαρο των Ηλυσίων την Τετάρτη.

Το ίδιο αίτημα είχε καταθέσει λίγο νωρίτερα και κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτού φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Μάλιστα, ενόσω βρισκόταν στις Βρυξέλλες, όπου οι «27» έδωσαν το «παρών» στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, ο ουκρανός ηγέτης έστειλε το μήνυμα ότι αρκετοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίστηκαν έτοιμοι να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, δίνοντας τροφή σε σενάρια για μία ακόμη μεγάλη «στροφή» των Δυτικών σε ό,τι αφορά την προσέγγισή τους στο ζήτημα της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας.

Μέχρι πρότινος, η Δύση έδειχνε απρόθυμη να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα. Από την άλλη, ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πολλές «βεβαιότητες» έχουν ήδη καταρρεύσει. Ενδεικτικά, οι υποστηρικτές του Κιέβου συμφώνησαν, τελικά, τον Ιανουάριο να παράσχουν βαριά άρματα μάχης.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς που βοηθάτε, ευγνώμων σε όλους όσοι καταλαβαίνουν πόσο πολύ χρειάζεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή αυτές τις δυνατότητες. Χρειαζόμαστε πυροβόλα, οβίδες για αυτά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα αεροσκάφη», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Η Ευρώπη θα είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη μας. Το άκουσα από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες… Για την ετοιμότητα να μας παράσχουν τα απαραίτητα όπλα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών», τόνισε ακόμη ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Εχω μια σειρά από διμερείς συνομιλίες τώρα, θα θίξουμε το θέμα των μαχητικών και άλλων αεροσκαφών», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να παράσχει τη «μέγιστη» υποστήριξη στην Ουκρανία. «Κατανοούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι. «Πυροβολικό, πυρομαχικά, αμυντικά συστήματα (…) μας είπατε ακριβώς τι χρειάζεστε και τι χρειάζεστε τώρα», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Λίγο νωρίτερα, ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ζήτημα των όπλων μεγάλου βεληνεκούς και των μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία «επιλύθηκε» και ότι θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες. Λεπτά αργότερα όμως ανασκεύασε την ανάρτησή του, λέγοντας ότι το ζήτημα «ενδέχεται να επιλυθεί».

Ο χρόνος λιγοστεύει για το Κίεβο καθώς «οι ρωσικές δυνάμεις ανακτούν την πρωτοβουλία και ετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη επίθεση στην περιοχή Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε, άλλωστε, ότι οι Ουκρανοί θα υποφέρουν αν η Βρετανία ή άλλες δυτικές χώρες προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο και ότι η γραμμή μεταξύ της έμμεσης και της άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο χάνεται. Τέτοιες ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης, παρατείνουν τη σύγκρουση και την κάνουν όλο και πιο οδυνηρή για την Ουκρανία», είπε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...