838
Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε σταθμό παραγωγής ρεύματος στο Ζελεντόνσκ, το πρωί της Παρασκευής | Twitter

Ουκρανία: Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι και drones χτύπησαν ενεργειακές υποδομές

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/2/2023, 15:50
Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε σταθμό παραγωγής ρεύματος στο Ζελεντόνσκ, το πρωί της Παρασκευής
|Twitter

Ουκρανία: Δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι και drones χτύπησαν ενεργειακές υποδομές

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 13:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/2/2023, 15:50

Ακόμα ένα πρωί στα καταφύγια πέρασαν οι Ουκρανοί, καθώς ήχησαν οι σειρήνες λίγο πριν την νέα μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι την Παρασκευή.

Μία ημέρα μετά την θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, δεκάδες πύραυλοι και drones με εκρηκτικά χτύπησαν ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε την έκκληση του Κιέβου προς τους Δυτικούς να προσφέρουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη.

Μία δασκάλα κάνει μάθημα στα παιδιά, στο Μετρό του Κιέβου, το πρωί της Παρασκευής – REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

«Η Ρωσία πλήττει τις ουκρανικές πόλεις όλη τη νύκτα και το πρωί», έγραψε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ στο Twitter. «Αρκετά με τις κουβέντες και τον πολιτικό δισταγμό. Μόνο γρήγορες αποφάσεις: πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτόξευσε «έξι πυραύλους Κρουζ Kalibr», «έως και 35 πυραύλους S-300 εναντίον των επαρχιών Ζαπορίζια και Χάρκοβο» και χρησιμοποίησε «επτά (ιρανικά) drones Shahed».

«Πέντε πύραυλοι Κρουζ Kalibr και πέντε drones Shahed καταστράφηκαν» από την αντιαεροπορική άμυνα, επεσήμανε η ίδια πηγή.

«Ο εχθρός έπληξε πόλεις και ζωτικής σημασίας υποδομές στην Ουκρανία», τόνισε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Κάτοικοι του Κιέβου βρήκαν, για μία ακόμα φορά, καταφύγιο στο Μετρό -REUTERS/Vladyslav Musiienko

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, όπου δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν στήλες λευκού καπνού στον ουρανό, πιθανόν από τους ουκρανικούς πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας.

Ρωσικοί πύραυλοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Ρουμανίας

Δύο ρωσικοί πύραυλοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Ρουμανίας προτού εισέλθουν στην Ουκρανία την Παρασκευή, δήλωσε ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Μολδαβία δήλωσε ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της και κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή, ενώ το ρουμανικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι ο πύραυλος διέσχισε τον μολδαβικό εναέριο χώρο, αλλά δεν έφθασε στον ρουμανικό εναέριο χώρο.

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε πως δύο πύραυλοι Kaliber, που εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από τον ρουμανικό εναέριο χώρο προτού εισέλθουν στην Ουκρανία.

«Το υπουργείο Αμυνας, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες δομές της χώρας, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην περιοχή και καταδικάζει έντονα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Μολδαβίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας της Μολδαβίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε επειγόντως τον ρώσο πρεσβευτή και πρόσθεσε: «Απορρίπτουμε με αποφασιστικότητα τις τελευταίες μη φιλικές ενέργειες και δηλώσεις εναντίον της Μολδαβίας, που είναι απολύτως απαράδεκτες για τον λαό μας. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τη στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον μιας γειτονικής χώρας, που οδηγεί σε πολλές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές».

Ρωσικός πύραυλος, που είχε εκτοξευθεί από πολεμικό πλοίο κοντά στην Κριμαία, διέσχισε τον μολδαβικό εναέριο χώρο προτού πλήξει την Ουκρανία, περίπου 35 χλμ. βορειοανατολικά των συνόρων της Ρουμανίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Αμυνας.

«Το σύστημα επιτήρησης της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε σήμερα έναν αεροπορικό στόχο, πιθανότατα πύραυλο κρουζ που εκτοξεύθηκε από ρωσικό πλοίο στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Χερσόνησο της Κριμαίας”, ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Αμυνας.

«Το πιο κοντινό σημείο, στο οποίο η πορεία του στόχου έφθασε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, καταγράφηκε από το ραντάρ περίπου στα 35 χλμ. βορειοανατολικά των συνόρων», πρόσθεσε.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον οποίο επικαλείται η Ukrainska Pravda, δήλωσε πως η Ουκρανία είχε την ικανότητα να καταρρίψει τους πυραύλους, αλλά δεν το έκανε επειδή δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο πολίτες σε ξένες χώρες.

61 πύραυλοι «καταρρίφθηκαν»

Συνολικά, η Ρωσία εξαπέλυσε 71 πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία και 61 από αυτούς καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

«Μέχρι τις 11:30 π.μ. ο εχθρός είχε εξαπολύσει 71 πυραύλους X-101, X-555 και Kalibr. Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις, η Πολεμική Αεροπορία και άλλα στοιχεία των Ουκρανικών Δυνάμεων Άμυνας κατέστρεψαν 61 εχθρικούς πυραύλους κρουζ», ανέφερε μέσω Τelegram.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχθεί αποτυχίες και ως εκ τούτου συνεχίζει να τρομοκρατεί τον (ουκρανικό) πληθυσμό. Άλλη μια προσπάθεια (σήμερα) να καταστρέψει το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και να στερήσει από τους Ουκρανούς το φως, τη θέρμανση και το νερό», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ.

Η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε οκτώ στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS και πως αυτά εκτόξευσαν πυραύλους X-101 και X-555 από την Κασπία Θάλασσα και την πόλη Βόλγκοντονσκ στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης πυραύλους Kalibr από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε.

Προληπτικές διακοπές ηλεκτροδότησης

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, Ukrenergo, επεσήμανε ότι «πολλές υποδομές υψηλής τάσης επλήγησαν σε επαρχίες της ανατολικής, δυτικής και νότιας Ουκρανίας, γεγονός που προκάλεσε βλάβες στην ηλεκτροδότηση σε κάποιες επαρχίες και έγιναν προληπτικές διακοπές ρεύματος».

Στη Ζαπορίζια «ένα μέρος της πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε στο Telegram ο γραμματέας του τοπικού συμβουλίου Ανατόλι Κουρτέφ, σύμφωνα με τον οποίο «σε διάστημα μίας ώρας καταγράφηκαν 17 πλήγματα στην πόλη, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της εισβολής».

Στην επαρχία του Χαρκόβου «ξέσπασαν πυρκαγιές» μετά «τα πυραυλικά πλήγματα», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. «Κάποιες περιοχές της (ομώνυμης) πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...