495
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στο Πίτσμπουργκ | Reuters

Μονομαχία Τραμπ και Μπάιντεν για την ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 16:01
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στο Πίτσμπουργκ
|Reuters

Μονομαχία Τραμπ και Μπάιντεν για την ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 16:01

Ηθικό αυτουργό του κύματος βίας των τελευταίων ημερών και εβδομάδων θεωρούν ο ένας τον άλλο ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν, που μετέφεραν την αντιπαράθεσή τους στον τομέα της ασφάλειας.

Δεν προέκυψε φυσικά ξαφνικά μια τέτοια στροφή στη θεματολογία της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ άνοιξε ωστόσο τον κύκλο των διαδηλώσεων, που πολλές φορές είχαν αιματηρή τροπή, οι οποίες μάλιστα δεν επηρεάστηκαν από τη θερινή περίοδο.

Σε ομιλία του στο Πίτσμπεργκ (στην εξαιρετικά κρίσιμη Πενσυλβάνια) τη Δευτέρα, ο Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε μια από τις πιο σφοδρές επιθέσεις του κατά του Τραμπ, γράφει ο Monde. Ως προς τον υπαίτιο για αυτή τη συνεχιζόμενη κρίση, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές ήταν σαφής: Η ευθύνη ανήκει στον πρόεδρο Τραμπ.

Τόνισε πως ο πρόεδρος υποκινεί τη βία, δεν κάνει τίποτα για να την καταδικάσει και ενισχύει τον σοβινισμό των λευκών. «Αν ήμουν εγώ πρόεδρος σήμερα, η χώρα θα ήταν ασφαλέστερη και θα βλέπαμε πολύ λιγότερη βία», είπε και εξέφρασε την υποστήριξή του στις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

«Οι ταραχές δεν είναι διαδηλώσεις, οι λεηλασίες δεν είναι διαδηλώσεις, οι εμπρησμοί δεν είναι διαδηλώσεις. Είναι ξεκάθαρα αναρχία», τόνισε ο Μπάιντεν που πρόσθεσε για τον, όπως τον αποκάλεσε, τοξικό Τραμπ: «Εχουμε έναν πρόεδρο που ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του επιμένει να βλέπει δάκτυλο της Αριστεράς όπως και στο δόγμα του «τάξη και ασφάλεια» που επιστρατεύει ενόψει της αναμέτρησης.

«Στην Αμερική δεν θα παραδοθούμε ποτέ στην οχλοκρατία διότι, όταν επικρατεί ο όχλος, η δημοκρατία είναι νεκρή», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο φιλόξενο τηλεοπτικό κανάλι Fox. Ανήγγειλε ακόμη ότι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφαλείας θα συστήσουν κοινό επιχειρησιακό κέντρο που θα διενεργεί έρευνες σχετικά με τις «ταραχές που προκαλεί η Αριστερά».

Περισσότερο όμως κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι προσφέρει ηθική υποστήριξη σε ταραχοποιά στοιχεία και βανδάλους. «Αν δίνεις σε βίαιους εξτρεμιστές αυτό που θέλουν, η βία δεν τελειώνει. Αποκτούν νέα δύναμη κι εξαπλώνουν τον τρόμο σε όλη τη χώρα», υποστήριξε, συνδέοντας τα βίαια επεισόδια με το ότι συμβαίνουν σε πόλεις όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί. Δήμαρχοι και κυβερνήτες των Δημοκρατικών διστάζουν να καλέσουν την Εθνοφρουρά για την επιβολή της τάξης, είχε πει σε άλλη περίπτωση ο Τραμπ.

Σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στη Κενόσα του Ουισκόνσιν, όπου λευκός αστυνομικός πυροβόλησε πολλές φορές στην πλάτη Αφροαμερικανό μπροστά στα παιδιά του. Στις ταραχές που ακολούθησαν ένας 17χρονος, που πιστεύεται πως ανήκε σε ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση, σκότωσε δύο ανθρώπους.

Ο πρόεδρος στο Fox απέφυγε να καταδικάσει τις πράξεις του Κάιλ Ρίτενχαους, του εφήβου που κατηγορείται πως σκότωσε τους διαδηλωτές στην Κενόσα. Εκρινε όμως ότι ο νεαρός είχε «μεγάλο πρόβλημα» και «πιθανόν θα σκοτωνόταν» αν δεν πυροβολούσε.

Ο Τραμπ – φυσικά – δεν προβλέπεται να συναντηθεί με την οικογένεια του Τζέικομπ Μπλέικ, που νοσηλεύεται παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, ο Δημοκρατικός Τόνι Έβερς, ζήτησε δημόσια από τον Τραμπ να μην πάει στην Πολιτεία του. «Ανησυχώ ότι η παρουσία σας θα εμποδίσει την επούλωση των πληγών μας», είπε ο κυβερνήτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...