831
| CreativeProtagon

H «σιωπηρή πλειοψηφία» του Τραμπ κρύβεται στο Facebook;

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 09:40
|CreativeProtagon

H «σιωπηρή πλειοψηφία» του Τραμπ κρύβεται στο Facebook;

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 09:40

Προειδοποίηση προς όλους τους φιλελεύθερους αμερικανούς πολίτες και πολιτικούς, συμβούλους και αναλυτές απευθύνει ο Κέβιν Ρόουζ, συντάκτης επί ζητημάτων τεχνολογίας των New York Times, επισημαίνοντας πως όλοι όσοι θεωρούν απίθανο το να επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο Facebook.

Γιατί εκεί συχνάζουν και δραστηριοποιούνται όλοι όσοι συναποτελούν την αποκαλούμενη «σιωπηρή πλειοψηφία» των ΗΠΑ η οποία το 1968 ανέδειξε τον Ρίτσαρντ Νίξον στην αμερικανική προεδρία ενώ σήμερα θα μπορούσε να προσφέρει στον νυν αμερικανό πρόεδρο μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Χρησιμοποιώντας συστηματικά σε καθημερινή βάση από το 2016 έως και σήμερα το CrowdTangle, μια υπηρεσία του Facebook που επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν τα πιο δημοφιλή και επίμαχα θέματα συζήτησης που συγκεντρώνουν τα περισσότερα σχόλια και τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις στο μεγαλύτερο και πιο επιδραστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, ο αμερικανός δημοσιογράφος διαπίστωσε στην πρώτη δεκάδα κυριαρχούν οι νεοσυντηρητικές αναρτήσεις.

Στο κείμενό του υπενθυμίζει πως, παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί λογοκρισίας των υποστηρικτών του από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, αποτελεί γεγονός πως το Facebook είναι εδώ και πολύ καιρό προπύργιο των συμμάχων του αλλά και του ίδιου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Του προκαλεί, ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση πόσο ισχυροί είναι πραγματικά οι δεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ στο Facebook.

«Ολοι όσοι ασκούν επιρροή υπέρ του Τραμπ ξόδεψαν χρόνια για την κατασκευή μιας καλολαδωμένης μηχανής μαζικής ενημέρωσης που καλύπτει όλες τις σημαντικές ειδήσεις, δημιουργώντας ένα ρεύμα σχολίων που πνίγει τα παραδοσιακά ΜΜΕ και την φιλελεύθερη αντιπολίτευση», εξηγεί ο Κέβιν Ρόουζ.

Δημιουργήθηκε έτσι εντός του Facebook ένα «παράλληλο ενημερωτικό σύμπαν» της αμερικανικής Δεξιάς με το οποίο οι Δημοκρατικοί χρήστες του Facebook ενδέχεται να μην έρθουν ποτέ σε επαφή. Εντός αυτής της «δεξιάς φούσκας του Facebook, η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στην πανδημία υπήρξε αποφασιστική και αποτελεσματική, ο Τζο Μπάιντεν μετά βίας μπορεί να αρθρώσει προτάσεις και τα μέλη του κινήματος Black Lives Matter αποτελούν μια επικίνδυνη ομάδα αρπάγων».

Ο αμερικανός πρόεδρος και οι υποστηρικτές του στοιχηματίζουν πως, παρότι υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις του Τζο Μπάιντεν, η «σιωπηρή πλειοψηφία» θα του προσφέρει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ο αρθρογράφος των New York Times, παρόλο που αναγνωρίζει πως δεν είναι πολιτικός αναλυτής, υπογραμμίζει ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι λόγω επαγγέλματος ότι «όλα όσα διαβάζουν, παρακολουθούν και κλικάρουν, οι άνθρωποι όταν δεν τους βλέπει κανένας είναι πιο ενδεικτικά όσον αφορά τις προθέσεις τους» από όλα όσα δηλώνουν σε επίσημες περιστάσεις ή στο πλαίσιο δημοσκοπήσεων.

«Ενδέχεται με άλλα λόγια η “σιωπηρή πλειοψηφία” του Τραμπ απλά να εμφανίζεται σιωπηρή επειδή δεν προσέχουμε τις αναρτήσεις της στο Facebook», προειδοποιεί ο Κέβιν Ρόουζ.

Αλλωστε το Facebook σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να αναδεικνύονται υπέρ το δέον οι αναρτήσεις που προκαλούν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών ενώ, παρότι πολλά άλλαξαν τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το Facebook και την επίδραση που ασκεί στην αμερικανική πολιτική, οι βασικοί κανόνες που διέπουν αυτήν την ιδιότυπη και ισχυρή όσο και προβληματική σχέση εξακολουθούν να ισχύουν. «Κερδίζουν οι διενέξεις. Το αρνητικό νικάει το θετικό. Η παραμικρή προσοχή είναι θετική για κάποιον αλγόριθμο» αλλά και για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ ο οποίος μετατρέπει την προσοχή αυτή σε διαφημιστικά έσοδα.

Ο Κέβιν Ρόουζ δεν παραλείπει φυσικά να επισημάνει στο κείμενό του πως η δημοτικότητα στο Facebook δεν αποτελεί συνώνυμο της εκλογικής επιτυχίας, δεδομένου ότι «τα retweet δεν ψηφίζουν», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά κατά το παρελθόν υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις μονοπωλούν την προσοχή όχι μόνον εκείνων που τάσσονται υπέρ των όποιων απόψεων εκφράζονται σε αυτές αλλά και όλων όσοι αντιτίθενται. Και οι χρήστες του Facebook είναι μεγαλύτερης ηλικίας και περισσότερο συντηρητικοί, οπότε οι θέσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν όλα όσα λαμβάνουν χώρα σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok τα οποία απευθύνονται σε χρήστες νεαρής ηλικίας.

Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η σελίδα του συντηρητικού πολιτικού σχολιαστή Μπεν Σαπίρο στο Facebook συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ημερών 56 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις, περισσότερες από τις αλληλεπιδράσεις που συγκέντρωσαν από κοινού οι κεντρικές σελίδες του ABC News, του NBC News, των New York Times, της Washington Post και του NPR.

Ούτε το ότι ενώ η κάθε ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν στο Facebook κατά τη διάρκεια του Αυγούστου συγκέντρωνε κατά μέσο περί τις 39.000 αλληλεπιδράσεις εκείνη του Τέρενς Γουίλιαμς, ενός συντηρητικού κωμικού και ένθερμου υποστηρικτή του Τραμπ, έφτασε περίπου τις 86.000 αλληλεπιδράσεις.

Ο Κέβιν Ρόουζ ολοκληρώνει το άρθρο του υπενθυμίζοντας τα λόγια του Μπραντ Παρσκέιλ, στενού συνεργάτη και συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ σε ζητήματα προεκλογικής εκστρατείας, ο οποίος το 2016 συνέθεσε το ψηφιακό προφίλ του σημερινού προέδρου.

«Το Facebook ήταν η μέθοδος, ο αυτοκινητόδρομος στον οποίο οδηγούσε το αυτοκίνητό του» ο Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «60 minutes».

Μετά το φιάσκο της προεκλογικής συγκέντρωσης του προέδρου στην Τάλσα της Οκλαχόμα τον περασμένο Ιούνιο, ο Παρσκέιλ βρέθηκε στο στόχαστρο του αφεντικού του που έσπευσε να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της νέας του προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ομως ο αυτοκινητόδρομος του Facebook «παραμένει ανοιχτός και επί του παρόντος τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα φέρουν αυτοκόλλητα με το σύνθημα “Ας κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη”» καταλήγει ο Ρόουζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...