454
Διαδηλωτής στο Πορτλαντ τυλιγμένος με την αμερικανική σημαία | REUTERS/Maranie Staab/File Photo

Δήμαρχος Πόρτλαντ προς Τραμπ: Για το καλό της Αμερικής πρέπει να σε σταματήσουμε

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 15:37
Διαδηλωτής στο Πορτλαντ τυλιγμένος με την αμερικανική σημαία
| REUTERS/Maranie Staab/File Photo

Δήμαρχος Πόρτλαντ προς Τραμπ: Για το καλό της Αμερικής πρέπει να σε σταματήσουμε

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 15:37

Μια θλιβερή πραγματικότητα τείνουν να γίνουν για τις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις με πυροβολισμούς στα τυφλά εν μέσω προκλήσεων και βίαιων επεισοδίων.

Ο φόνος ενός άνδρα που σκοτώθηκε αργά το Σάββατο στο Πόρτλαντ του Ορεγκον από πυρά αγνώστου αναζωπύρωσε την πολιτική αντιπαράθεση, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιτίθεται με σφοδρότητα στις Αρχές της πόλης.

Ο πρόεδρος Τραμπ αντέδρασε στον θάνατο στο Πόρτλαντ με δεκάδες tweet και retweet, επικρίνοντας κυρίως τον «παλαβό αριστεριστή», όπως τον αποκάλεσε, Δημοκρατικό δήμαρχο του Πόρτλαντ Τεντ Ουίλερ. Στόχος του προέδρου όχι μόνο η άρνηση του δημάρχου να καλέσει την Εθνοφρουρά, παρά το ότι στην πόλη μαίνονται τα επεισόδια εδώ και τρεις μήνες, αλλά η –πάντα κατά Τραμπ – υπερβολική χαλαρότητα στις πόλεις όπου κυβερνούν οι Δημοκρατικοί.

Ο δήμαρχος, αργά την Κυριακή απάντησε στις επικρίσεις λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ο Τραμπ είναι αυτός που ενθαρρύνει  τη βία στους δρόμους της πόλης του. «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να σταματήσεις», είπε ο Γουίλερ, μετά τον καταιγισμό μηνυμάτων εναντίον του από τον πρόεδρο.

Η θέση του δημάρχου δεν διέφερε από αυτήν που πήρε ο Τζο Μπάιντεν. Ο υποψήφιος πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς επισήμανε την Κυριακή ότι «δεν πρέπει να γίνουμε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της». Πρόσθεσε: «Καταδικάζω τη βία οποιουδήποτε είδους από οποιονδήποτε, είτε ανήκει στην αριστερά είτε στη δεξιά. Και προκαλώ τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει το ίδιο».

Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη ο Τραμπ θα μεταβεί στην Κενόσα, όπου ένας 17χρονος κατηγορείται για τον φόνο δύο ανθρώπων στις ταραχές που ακολούθησαν τον σοβαρό τραυματισμό του Τζέικομπ Μπλέικ από τα πυρά αστυνομικού.

Τι συνέβη στο Πόρτλαντ

Το αιματηρό περιστατικό λίγο πριν από τις 21:00 το Σάββατο (τοπική ώρα, ξημερώματα Κυριακής στην Ελλάδα), την ώρα που μια μεγάλη πομπή περίπου 600 αυτοκινήτων υποστηρικτών του Τραμπ και διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter συγκρούονταν στους δρόμους της πόλης.

Η αυτοκινητοπομπή συγκεντρώθηκε αρχικά σε εμπορικό κέντρο και κατευθύνθηκε στο κέντρο του Πόρτλαντ. Οταν πλησίαζε εκεί, διαδηλωτές κατά του Τραμπ προσπάθησαν να την σταματήσουν, κλείνοντας δρόμους και γέφυρες.

Οι New York Times ανέφεραν ότι υποστηρικτές του Τραμπ και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν στους δρόμους της πόλης, με κάποιους να πυροβολούν με πιστόλια paint ball και να κάνουν χρήση σπρέι μέσα από τα φορτηγάκια τους και τους διαδηλωτές να απαντούν ρίχνοντάς τους διάφορα αντικείμενα.

Σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες, μια μικρή ομάδα ανθρώπων συνεπλάκη με άλλους που βρίσκονταν σε ένα όχημα και κάποιος άρχισε να πυροβολεί.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε φορούσε ένα καπέλο με το λογότυπο Patriot Prayer, μια ακροδεξιά οργάνωση με έδρα το Πόρτλαντ η οποία έχει συγκρουστεί με διαδηλωτές στο παρελθόν, πρόσθεσε η εφημερίδα. Είχε χτυπηθεί στο στήθος και απεβίωσε επί τόπου.

Αστυνομικοί πάνω από το πτώμα του άνδρα που σκοτώθηκε από τα πυρά αγνώστου | Mathieu Lewis-Rolland/Handout via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...