737
Πιτίνο για τον Παναθηναϊκό και Κεμζούρα για τον Ολυμπιακό αναχωρούν από το «Ελ. Βενιζέλος», ξεκινώντας έναν Γολγοθά για τον β' γύρο της Ευρωλίγκας... | ΙΝΤΙΜESPORTS/CreativeProtagon

Ευρωλίγκα, Μέρος Β’

Sportscaster Sportscaster 9 Ιανουαρίου 2020, 14:30
Πιτίνο για τον Παναθηναϊκό και Κεμζούρα για τον Ολυμπιακό αναχωρούν από το «Ελ. Βενιζέλος», ξεκινώντας έναν Γολγοθά για τον β' γύρο της Ευρωλίγκας...
|ΙΝΤΙΜESPORTS/CreativeProtagon

Ευρωλίγκα, Μέρος Β’

Sportscaster Sportscaster 9 Ιανουαρίου 2020, 14:30

Το αυριανό (Παρασκευή 22:00) παιχνίδι στη Βαλένθια μοιάζει με πρόωρο τελικό για τον Ολυμπιακό. Ακούγεται σαν «κλισέ», όμως η ομάδα που την τελευταία δεκαετία πρωταγωνίστησε στην Ευρωλίγκα, δύσκολα θα αντέξει άλλη μια ήττα: τη 12η σε 18 αγωνιστικές. Το πρόγραμμα, στη συνέχεια, λέει εννέα ματς «μέσα» και επτά «έξω». Αλλά, ίσως να είναι, ήδη, πολύ αργά. Ακόμη κι αν οι «ερυθρόλευκοι» κερδίσουν όλους τους εντός έδρας αγώνες τους. Ενώ, με μια νίκη επί της ισπανικής ομάδας, κι άλλες δύο στα (θεωρητικά) εύκολα ματς που ακολουθούν (με την Αλμπα Βερολίνου και την Μπάγερν Μονάχου στο ΣΕΦ), το πράγμα αλλάζει. Τρεις νίκες στη σειρά δεν έχει κάνει, εφέτος, ο Ολυμπιακός. Κι αν έρθουν, τουλάχιστον θα του τονώσουν την αυτοπεποίθηση. Θα είναι η τελευταία του ευκαιρία για την επανεκκίνηση, που εδώ και πολύ καιρό αναζητά.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα, που πήρε προαγωγή και ανέλαβε να σώσει την κατάσταση, είναι ένας εξαιρετικός βοηθός προπονητή, όμως δεν είναι head-coach. Αυτό που όλοι υποψιάζονταν, αποδείχτηκε στην πράξη. Στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται, συνήθως, πολύ καλά διαβασμένος, μπαίνει στα παιχνίδια του με σχέδιο και μπόλικη ενέργεια, όμως στο πρώτο «τρικ» του αντίπαλου κόουτς δείχνει να «τα χάνει». Εχει συμβεί αρκετές φορές, για να είναι σύμπτωση. Το είδαμε και στον πρόσφατο αγώνα του εναντίον της Φενέρμπαχτσε. Και θα είμασταν άδικοι με τον Λιθουανό, εάν περιμέναμε από εκείνον να παρεμβαίνει στο ματς με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει ένας Ομπράντοβιτς, ή ένας Πέσιτς.

Είναι πολύ πιθανό, ο Κεμζούρα να παίζει αύριο το τελευταίο του χαρτί. Οι φήμες περί αντικατάστασής του, σε περίπτωση ήττας του Ολυμπιακού από τη Βαλένθια, είναι έντονες. Αλλά τη ζημιά, την έχει κάνει ο τέως προϊστάμενός του στην τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων», Ντέιβιντ Μπλατ. Από τους 12 ξένους που έφερε στον Πειραιά, μόνο δύο δεν έχουν απομακρυνθεί από την ομάδα, ή δεν βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου: ο Μπράντον Πολ και ο Ογκουστίν Ρούμπιτ. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην είναι τόσο κακοί παίκτες όσο πιστεύαμε (για παράδειγμα, ο Ιθαν Χαπ διαπρέπει στην Ιταλία), όμως στον Ολυμπιακό δεν «φτούρισαν».

Ο Κεμζούρα, απλώς, δεν κατάφερε να διορθώσει… τα αδιόρθωτα. Με μόνον τέσσερις παίκτες πρώτης διαλογής (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ), άντε και με τα τρίποντα του Πολ, μια ομάδα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός εμφανίζει την τρίτη χειρότερη άμυνα στη διοργάνωση, και βρίσκεται μόλις στη 14η θέση σε ό,τι αφορά την ευστοχία στα σουτ τριών πόντων.

Στα αγωνιστικά προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η απειθαρχία. Ο Τσέρι «πιάστηκε στα χέρια» με τον Μπόλντουϊν (θεώρησε πως τον έπαιξε αντιαθλητικά στην προπόνηση), και ο Ριντ (ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις έχει μιλήσει άσχημα στον προπονητή ή σε συμπαίκτες του, δυσανασχετεί με τις αλλαγές του και στα τάιμ-άουτ δεν σηκώνεται από τον πάγκο για να ακούσει τις οδηγίες) δεν έχασε την ευκαιρία να εμπλακεί στον καυγά. Ισως έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι ο Κεμζούρα είναι πολύ ευγενής, για να επιβληθεί στα αποδυτήρια.

Ο Παναθηναϊκός, που απόψε (Πέμπτη 21:45) αγωνίζεται με την Αρμάνι στο Μιλάνο, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα. Οπως και στην πρώτη του θητεία στον «Εξάστερο», έτσι και τώρα, ο Ρικ Πιτίνο φαίνεται πως έχει βρει το φάρμακο για τις περισσότερες από τις ασθένειες που ταλαιπωρούσαν την ομάδα επί Πεδουλάκη. Την περασμένη εβδομάδα οι «Πράσινοι» πήραν μια σπουδαία νίκη (επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα), και με ρεκόρ 10-7 δικαιούνται να ελπίζουν σε πρόκριση στα πλέι-οφ, ενδεχομένως και με ένα καλό πλασάρισμα.

Διαθέτουν την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση (σκοράρουν, κατά μέσον όρο, 88 πόντους σε κάθε αγώνα) και κάνουν τα λιγότερα λάθη (10) απ’ όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Εχουν έναν «σούπερ» Νικ Καλάθη, που ακόμη κι όταν δεν σκοράρει πολύ είναι καθοριστικός με τις ασίστ του (9) και τις άμυνές του, αλλά κι έναν χαρισματικό εκτελεστή: τον Τζίμερ Φριντέτ, που «βάζει» σχεδόν τα μισά τρίποντα (43%) και όλες τις βολές (96%).

Εάν γίνει λίγο πιο σκληρός στην άμυνα και βελτιωθεί στα ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός μπορεί, άνετα, να τερματίσει μέσα στις έξι καλύτερες ομάδες της regular season. Ο Ρικ Πιτίνο έχει βρει οκτώ παίκτες που του κάνουν τη δουλειά «μιά χαρά». Αρκεί να αντέξουν ως το τέλος, και να μην «κλατάρουν» λόγω του πολύ περιορισμένου rotation.

Για τον Παναθηναϊκό, το πρόγραμμα του δεύτερου γύρου περιλαμβάνει οκτώ ματς «μέσα» και εννέα «έξω». Εάν νικήσει στο Μιλάνο, θα έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα. Τα έξι επόμενα παιχνίδια του (στο ΟΑΚΑ με Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Βιλερμπάν και Ζενίτ, και εκτός έδρας με Βαλένθια και Ερυθρό Αστέρα) θα του δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...