529
Ο Πάνος Καμμένος σε παλαιότερη επίσκεψή του στο Μαξίμου | Nikos Libertas / SOOC

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ΠΓΔΜ: «Ο Καμμένος δεν θα έχει τελικά αντίρρηση»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2018, 10:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/01/2018, 12:00
Ο Πάνος Καμμένος σε παλαιότερη επίσκεψή του στο Μαξίμου
|Nikos Libertas / SOOC

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ΠΓΔΜ: «Ο Καμμένος δεν θα έχει τελικά αντίρρηση»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2018, 10:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/01/2018, 12:00

Τη θετική στάση του Πάνου Καμμένου για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ προεξόφλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος παράλληλα σε συνέντευξή του στο Euronews, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα. Αλλωστε κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή μάλιστα τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά όσο και του κ. Καμμένου, υπουργού Αμυνας ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ –ο οποίος τελευταία τονίζει ότι δεν θα αποδεχτεί όνομα με όρο τη λέξη «Μακεδονία»– δεν θα φέρει τελικά αντίρρηση στην επίλυση, εάν υπάρξει πολιτική συναίνεση.

«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας. Είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Κατά τη γνώμη μου ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος. Από εκεί και πέρα ξέρετε ότι η κυβέρνηση αυτή, αποτελείται από δύο πολιτικούς φορείς, οι οποίοι έχουν διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, διαφορετική πολιτική καταγωγή, διαφορετικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, αλλά παρ όλα αυτά η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής, ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική, πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος», είπε ο κ. Τζανακόπουλος στo Euronews και στη Νικολέτα Κριτικού.

«Εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για να συμπληρώσει: «Η εκτίμηση μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες για την επίλυση του ζητήματος είναι έντονες.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, την επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου) θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στις 19 Ιανουαρίου εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...