901
Η Μέριλ Στριπ με τον Ντάστιν Χόφμαν στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Ρόμπερτ Μπέντον. Κέρδισαν και οι δύο το Οσκαρ. Αλλά με τι τίμημα... | Columbia Pictures

Η Μέριλ Στριπ σπάει τη σιωπή της

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2018, 08:25
Η Μέριλ Στριπ με τον Ντάστιν Χόφμαν στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Ρόμπερτ Μπέντον. Κέρδισαν και οι δύο το Οσκαρ. Αλλά με τι τίμημα...
|Columbia Pictures

Η Μέριλ Στριπ σπάει τη σιωπή της

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2018, 08:25

Πόσα ήξερε; Αυτό το ερώτημα σκιάζει τη λαμπερή πορεία της Μέριλ Στριπ στο Χόλιγουντ. Αυτό την κατηγορούν πολλοί· βγήκαν και αφίσες στο Λος Αντζελες. Την κατηγορούν ότι συγκάλυψε (αν όχι ενίσχυσε) τη συμπεριφορά του διαβόητου πλέον παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν απέναντι στα θύματά του, τις στάρλετ αλλά και τις φτασμένες ηθοποιούς τις οποίες εκβίαζε για να τις ρίξει στο κρεβάτι. Αλλά όχι μόνο. Η Στριπ, των τριών Οσκαρ, ήταν και συμπρωταγωνίστρια του Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος επίσης περιγράφεται ως ένα αρπακτικό, ως ένας τύπος που έφερνε σε δύσκολη θέση τις συναδέλφους του με σεξουαλικές επιθέσεις.

Πόσα ήξερε λοιπόν η σπουδαία Μέριλ Στριπ; Υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων για το παρελθόν του Χόφμαν η 68χρονη ηθοποιός ρωτήθηκε –στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τον Τομ Χανκς στους New York Times, με αφορμή την έξοδο του «The Post» του Στίβεν Σπίλμπεργκ–  για την εμπειρία της με τον συμπρωταγωνιστή της στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ», το μακρινό 1979.

Ηταν τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος, για τον οποίο κέρδισε το πρώτη της Οσκαρ, όπως και ο Χόφμαν.

Η ερώτηση της δημοσιογράφου Κάρα Μπάκλεϊ ξεκάθαρη:

Επιστρέφοντας στις πρώτες μέρες της καριέρας σας, ο κόσμος αναρωτιέται αν είχατε προβλήματα με τον Ντάστιν Χόφμαν, αλλά και για τις σκέψεις σας για όσα λέγονται γι’ αυτόν, για να το πούμε ευγενικά. Σας είχε χαστουκίσει;

«Αυτό συνέβη όταν κάναμε το “Κράμερ εναντίον Κράμερ”. Είναι περίεργο, γιατί όταν είσαι ηθοποιός, όταν γυρίζεις μια σκηνή, πρέπει να νιώθεις ελεύθερος. Είμαι σίγουρος ότι έχω πληγώσει άθελά μου ανθρώπους σε σωματικές σκηνές. Αλλά υπάρχει πάντα ένα περιθώριο συγχώρεσης για όποιον το κάνει αυτό. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη μου ταινία και ήταν η πρώτη μου λήψη στην πρώτη μου ταινία και αυτός απλά με χαστούκισε. Και μπορείς να το δεις στην ταινία. Ξεπέρασε το όριο. Αλλά νομίζω πως αυτήν τη στιγμή τα πράγματα διορθώνονται. Και δεν διορθώνονται μέσω της πολιτικής ορθότητας. Διορθώνονται κανονικά. Και θα διορθωθούν γιατί ο κόσμος δεν το ανέχεται πια. Οπότε αυτό είναι ένα καλό βήμα».

Σε μια παλιά συνέντευξή της στο περιοδικό Time, το 1979, η Στριπ είχε πει ότι ο Χόφμαν της είχε πιάσει το στήθος στην πρώτη τους συνάντηση, όταν εκείνη περνούσε ένα είδος οντισιόν για τον ρόλο στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» – ο Χόφμαν μετρούσε ήδη μια δεκαετία επιτυχιών στο Χόλιγουντ, ενώ η Στριπ έκανε τα πρώτα της βήματα ως πρωταγωνίστρια. Η ίδια διευκρίνισε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η παλαιά καταγγελία της ανασύρθηκε υπό το φως των αποκαλύψεων για τον Χόφμαν, ότι η περιγραφή τότε του περιοδικού δεν ήταν ακριβής. Οντως είχε υπάρξει ένα περιστατικό, αλλά ο ίδιος είχε απολογηθεί και εκείνη τον είχε συγχωρέσει.

Πώς σχολιάζει, σήμερα, υπό διαφορετικό πλέον πρίσμα εκείνες τις συμπεριφορές;

«Και εγώ είχα εμπειρίες, κυρίως όταν ήμουν νέα και όμορφη. Κανείς δεν μου επιτίθεται (τώρα). Ετσι δεν έχω κάτι τέτοιο πρόσφατα. Εκείνη την εποχή, όμως, όταν όλοι έκαναν χρήση κοκαΐνης, οι άνθρωποι ξεπερνούσαν τα όρια συχνά. Τώρα που μεγαλώσαμε, και είναι όλοι πιο νηφάλιοι, πρέπει να υπάρξει συγχώρεση. Ετσι νιώθω. Ναι πραγματικά με είχαν δείρει, αλλά δεν θέλω να καταστρέψω τη ζωή κάποιου που είναι σήμερα πάνω από εξήντα ετών. Νομίζω πως αν θέλουμε ο κόσμος να προχωρήσει, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δουλέψουμε από κοινού και να γνωρίζουμε όλοι πως είναι καλύτερο για τους άντρες να μας σέβονται βαθιά ως ίσες με αυτούς».

epa03493813 US actor Dustin Hoffman (L), one of the seven recipients of the 2012 Kennedy Center Honors, shares some thoughts with US actress Meryl Streep, one of the 2011 recipients as he waits to pose for a photo following a dinner hosted by United States Secretary of State Hillary Rodham Clinton at the U.S. Department of State in Washington, D.C., late 01 December 2012. The 2012 honorees are US blues musician Buddy Guy, US actor Dustin Hoffman, US late-night host David Letterman, Russian prima ballerina Natalia Makarova, and the British rock band Led Zeppelin (Robert Plant, Jimmy Page, and John Paul Jones). EPA/RON SACHS / POOL
Ντάστιν Χόφμαν και Μέριλ Στριπ σε βράβευση του πρώτου στο Κέντρο Κένεντι το 2012 (EPA/RON SACHS / POOL)

Σε ερώτηση των NY Times του πώς ένιωσε όταν συνειδητοποίησε ότι όλοι περίμεναν από εκείνη να μιλήσει μετά το πρώτο ξέσπασμα του σκανδάλου Γουάινσταϊν, αλλά εκείνη σιώπησε και την έβαλαν στο στόχαστρο, η Στριπ είπε:

«Ξέρω. Το ανακάλυψα μια Παρασκευή που είχα κλειστεί στον εαυτό μου. Και ξαφνικά μου είπαν πως στην τηλεόραση ούρλιαζαν ότι δεν έχω ακόμη απαντήσει. Δεν έχω Twitter ή κάτι τέτοιο. Και δεν έχω Facebook. Επρεπε πραγματικά να σκεφτώ. Γιατί αυτό που συνέβαινε υπογράμμιζε τη δική μου άγνοια, αλλά επίσης και πόσο κακός, βαθιά κακός, διπρόσωπος ήταν ένας άνθρωπος που έκανε τόσο σπουδαία δουλειά. Κάνεις ταινίες. Νομίζεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για όλους. Τόσα πολλά κουτσομπολιά. Οι άνθρωποι είναι τόσο ανεξερεύνητοι σε συγκεκριμένα επίπεδα. Και είναι ένα σοκ».

Στην παρατήρηση ότι συνεχίζει να μη μιλά για τη συμπεριφορά του Γουάινσταϊν, η Στριπ απαντά με μια υπεκφυγή, αλλά στρέφει την προσοχή στον Λευκό Οίκο. Αλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση, προτού εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ:

«Δεν θέλω να ακούσω για τη δική μου σιωπή. Θέλω να ακούσω για τη σιωπή της Μελάνια Τραμπ. Θέλω να ακούσω για αυτήν. Εχει τόσο αξία αυτά που πρέπει να πει. Και η Ιβάνκα το ίδιο. Θέλω και αυτή να μιλήσει τώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...