633
Το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην τελετή που έγινε την Πέμπτη στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες | Alexandros Michailidis / SOOC

Αίθουσα «Μητσοτάκη» στο Ευρωκοινοβούλιο

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 30 Νοεμβρίου 2017, 16:44
Το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην τελετή που έγινε την Πέμπτη στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
|Alexandros Michailidis / SOOC

Αίθουσα «Μητσοτάκη» στο Ευρωκοινοβούλιο

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 30 Νοεμβρίου 2017, 16:44

Πάντα υπάρχει ένα απόσταγμα, αυτό που μένει στο τέλος, το σημείο που η Ιστορία βάζει τελεία και οι άνθρωποι συνήθως συμφωνούν.

Ο πολιτικός βίος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ταραχώδης, με εντάσεις, αποτιμάται με την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και όσο ο χρόνος πέφτει πάνω στη συλλογική μνήμη, αυτό είναι που μένει: ο Καραμανλής, με πείσμα και επιμονή, απέναντι ακόμα και στην ίδια την πολιτική λογική, έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, η «πασαρέλα» που οδηγεί από το Κέντρο Τύπου στην ολομέλεια φέρει το όνομα του Καραμανλή. Δικαίως. Αν δεν ήταν εκείνος, κανένας Ελληνας δεν θα είχε λόγο να την περπατήσει.

Δύο ορόφους πιο πάνω, η αίθουσα Τύπου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος φέρει πλέον το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η φωτογραφία του τοποθετήθηκε στην είσοδο, δίπλα σε τρεις μαρμάρινες πλάκες με ρήσεις για την ευτυχία και το καλό από τον Παλαμά, τον Ουγκό και τον Γκέτε. Δεν έζησε, βέβαια, για να το δει, αλλά ήταν τυχερός: δικαιώθηκε εν ζωή και μπορούσε να το φανταστεί.

IMG_3601
Τρεις ρήσεις του Ουγκό, του Παλαμά και του Γκέτε.

«Το χαρακτηριστικό της αλήθειας είναι η έλλειψη αυταρέσκειας» – Βίκτωρ Ουγκό

«Xρωστάμε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί». – Η Λειτουργία δεν Τέλειωσε, Κωστής Παλαμάς

«Γιατί θες περί άλλα να τυρβάζεις; Κοίτα, την ευτυχία δίπλα σου θα βρεις. Μάθε πώς την ευτυχία να αρπάζεις, Γιατί είναι πάντα σε απόσταση αφής» – Ανάμνηση, Γιόχαν Βόλφγκαν Γκαίτε

«Ηταν ένας πολιτικός που, κατά κυριολεξία, έδρασε ως υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος. Και από την αρχή ως το τέλος του δημοσίου βίου του, πολιτεύτηκε ως φιλελεύθερος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδοντας στον πατέρα του τα εύσημα του πολιτικού πραγματισμού.

_mg_00051512051019 (3)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για τον πατέρα του υπό το βλέμμα του Αντόνιο Ταγιάνι, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Alexandros Michailidis / SOOC)

Ηταν μία τελετή κατά την οποία δεν ακούστηκαν μεγαλοστομίες. Δεν θύμιζε πολιτικό μνημόσυνο, ήταν, όμως, μία συνεπής υπενθύμιση για τον χαρακτήρα της πολιτικής του διαδρομής: ρεαλιστής, που συγκρούστηκε με τον λαϊκισμό και επέμεινε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Αυτό που θα μείνει ιστορικά από τον Μητσοτάκη θα είναι η ευστοχία των θέσεων και η πικρή διαπίστωση από την επαλήθευσή τους. Περίπου αυτά είπαν λίγο ως πολύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται στους σπουδαίους, στους κορυφαίους ευρωπαϊστές καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

_mg_99131512051125
Μάνφρεντ Βέμπερ (αριστερά) και Αντόνιο Ταγιάνι (δεξιά) κάνουν τα αποκαλυπτήρια, υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη (Alexandros Michailidis / SOOC)

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης οι Επίτροποι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ευρωβουλευτές από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ασφαλώς παρούσα ήταν και η οικογένεια Μητσοτάκη με τα μέλη της εμφανώς συγκινημένα.

_mg_00051512051019 (1)
Ο κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη (SOOC)
_mg_00051512051019 (4)
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Μητσοτάκη – Μαυραγάνη και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη – Γκουρντέν (Alexandros Michailidis / SOOC)
_mg_00051512051019 (5)
Μαρέβα και Κυριάκος Μητσοτάκης ( Alexandros Michailidis / SOOC)

Nωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Γιέρκι Κατάινεν, Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, συμμετείχε σε συνάντηση που διοργάνωσε το think tank Bruegel. Εκεί ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις του για τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, υπενθυμίζοντας ότι ο δημοσιονομικός στόχος για υπερπλεονάσματα λειτουργεί εις βάρος της ανάπτυξης, ενώ η διανομή τους εξυπηρετεί πρωτίστως πελατειακές σχέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News