694
|

Μητσοτάκης: Ντράπηκα όταν υποβλήθηκα σε έλεγχο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 13:47

Μητσοτάκης: Ντράπηκα όταν υποβλήθηκα σε έλεγχο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 13:47

Tην ντροπή που ένιωσε όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης οδηγήθηκε σε συγκεκριμένο χώρο και υποβλήθηκε σε έλεγχο διαβατηρίου επί 20 λεπτά, περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Πέμπτη στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Μπρούγκελ «Responsibility to reform Europe» στις Βρυξέλλες.

Στη συζήτηση εκτός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρι Κατάινεν. Συντονίστρια ήταν η αναπληρωτής διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαρία Δεμερτζή.

DP39OzbW4AI3ked
O Κυριάκος Μητσοτάκης, η Μαρία Δεμερτζή αν. διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρι Κατάινεν

«Ντράπηκα ως Έλληνας όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με πήγαν σε διαφορετικό χώρο ελέγχου, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στη γνωστή πλέον κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα στα γερμανικά -και όχι μόνο- αεροδρόμια, μια διαδικασία που ουσιαστικά συνιστά έξοδο της χώρας από τη ζώνη του Σένγκεν.

«Για να λειτουργεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να υπάρχει κοινός έλεγχος των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής, λέγοντας ότι αναμένει «η Ελλάδα να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας»,καθώς, «είμαστε η χώρα που ξοδεύει πάνω από το 2% του Α.Ε.Π. της σε αμυντικές δαπάνες».

_DIM4144_preview

Μιλώντας για την ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι θα βοηθήσει σημαντικά «τους έλληνες επιχειρηματίες και θα επιτρέψει στη χώρα να μετατραπεί σε κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινής ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. και να γίνει «εργοστάσιο» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Όταν συζητούμε για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ο κόσμος σκέφτεται ότι μιλάμε για αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων. Πρέπει να καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες ότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη δική μας ατζέντα, είναι μεταρρυθμίσεις καλές για την Ελλάδα και, παράλληλα, ικανές να καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρή σε μια ισχυρή Ευρώπη. Πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας».

Για την άνοδο του λαϊκισμού, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα υποφέρει από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πολιτικές ελίτ έχουν αποτύχει και αυτό έχει δώσει, σε κάποιο βαθμό, ώθηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού… Ο λαϊκισμός μπορεί να έχει υποστεί ήττες σε συγκεκριμένες χώρες, αλλά δεν πρόκειται να εξαλειφθεί όσο υπάρχουν οι κινητήριες δυνάμεις που του δίνουν ώθηση. Απαιτείται, πρώτα από όλα, ειλικρίνεια και εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων. Δεν γίνεται να υπόσχεσαι προεκλογικά πράγματα που δεν μπορείς να εφαρμόσεις μετεκλογικά».

«Όταν ρωτήσαμε τους πολίτες: Προτιμάτε οι πολιτικοί να σας υποσχεθούν ή να σας πουν την αλήθεια, το αποτέλεσμα ήταν υπερβολικά ενθαρρυντικό καθώς επέλεξαν το δεύτερο», ανέφερε ενδεικτικά και όπως είπε, ο λόγος είναι ότι έχουν καεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις. «Άρα, η εμπιστοσύνη χτίζεται όταν παραδίδεις αυτό που υποσχέθηκες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Στο τέλος της ημέρας, η δουλειά μας – είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε ευρωπαϊκό – είναι να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να κάνουμε καλύτερες τις ζωές τους. Να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους και να μην έχουν εμπόδια στο δρόμο τους».

_DIM4007_preview

«Φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να μην είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αλλά να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση για το πώς θα πάμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και χαρακτήρισε σημαντικό «το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε ότι το μέλλον μας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης» και ότι παρά την οικονομική κρίση, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζει την έννοια της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε εξάλλου τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η Δημοκρατία πρέπει να είναι εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών». «Δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι δημοκρατικοί θεσμοί… Τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να προστατεύονται», γιατί «μόνο τότε λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία μας. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι ως Κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν δεχόμαστε τον παραμικρό συμβιβασμό σε θεμελιώδεις αρχές της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Ιδέες και απολυταρχικές απόψεις από άλλες πλευρές του κόσμου δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξένες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News