199
Μέλη της ακροδεξιάς πανηγυρίζουν | Reuters

Σοκαριστική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2016, 20:36
Μέλη της ακροδεξιάς πανηγυρίζουν
|Reuters

Σοκαριστική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2016, 20:36

Ως ισχυρό χτύπημα κατά της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ στο Προσφυγικό μεταφράζονται τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Εκεί, στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ, η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη εκτοπίζοντας την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Το εθνικιστικό κόμμα AfD εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 21% έναντι του 19% των Χριστιανοδημοκρατών, σε ένα από τα μικρότερα κρατίδια της χώρας και εκλογική περιφέρεια της Ανγκελα Μέρκελ. Μπροστά, όπως και αναμενόταν, είναι οι σοσιαλιστές (SPD) με ποσοστό 30,5%. Η Αριστερά συγκεντρώνει 12,5% βλέποντας επίσης μειωμένα τα ποσοστά της από 18,4% στις προηγούμενες κάλπες. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 5% από 8,7% το 2011. Η ψηφοφορία στο γερμανικό κρατίδιο είχε λάβει χαρακτήρα κρίσιμης δοκιμασίας εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.

Το αποτέλεσμα της κάλπης δυσχεραίνει αρκετά τους χειρισμούς της καγκελαρίου τόσο στο θέμα των προσφύγων, όσο και στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπήκοους. Από τη μία ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που υποδέχθηκε η Γερμανία έχει προκαλέσει δυσφορία και άνοδο της ακροδεξιάς και από την άλλη, όσο καθυστερεί το θέμα της βίζας, τόσο η Τουρκία πιέζει με αυξημένες ροές. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Welt, ο  υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ αξίωσε την επαναπροώθηση στην Ελλάδα προσφύγων που δεν παίρνουν άσυλο στη Γερμανία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...