210
Ο Σαρκοζί μιλάει στον Ομπάμα, αλλά ο Αμερικανός ήξερε και αυτά που σκεφτόταν ο συνομιλητής του | The White House

Οι ΗΠΑ «άκουγαν» και τον Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2016, 17:39
Ο Σαρκοζί μιλάει στον Ομπάμα, αλλά ο Αμερικανός ήξερε και αυτά που σκεφτόταν ο συνομιλητής του
|The White House

Οι ΗΠΑ «άκουγαν» και τον Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2016, 17:39

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, το 2012, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η οποία επικαλείται τις αποκαλύψεις που έκανε πριν από τρεις μήνες πρώην αξιωματούχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο υποψίες, γράφει η εφημερίδα, όμως οι δηλώσεις του πρώην τεχνικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στην παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών των συνεργατών του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί, τον Μάιο του 2012, μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.

Ο Μπερνάρ Μπαρμπιέ εξηγεί ότι «έλαβε εντολή από τον Φρανσουά Ολάντ να πάει στους Αμερικανούς και να τους τα ψάλλει». «Ηταν 12 Απριλίου 2013 και εκείνη ήταν πραγματικά μια σπουδαία στιγμή της επαγγελματικής καριέρας μου», συνέχισε. «Ημασταν σίγουροι ότι υπεύθυνοι ήταν εκείνοι. Στο τέλος της συνάντησης ο Κιθ Αλεξάντερ, επικεφαλής της NSA, δεν έδειχνε καθόλου χαρούμενος. Ενώ βρισκόμασταν στο λεωφορείο, που είπε ότι απογοητεύτηκε επειδή δεν πίστευε ότι θα τους εντοπίζαμε ποτέ. Και πρόσθεσε: “ήσασταν πολύ καλοί”».

Σύμφωνα με έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο ιστότοπος WikiLeaks και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρσι από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης Mediapart και Liberation, θύματα κατασκοπείας από τις ΗΠΑ είχαν πέσει και οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της Γαλλίας (Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολάντ), αλλά και πολλοί υπουργοί και βουλευτές, τουλάχιστον κατά την περίοδο 2006-2012

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...