937
| CreativeProtagon

Η «νέα παγίδα» του Σόιμπλε στον Τσίπρα

Μάκης Ανδρονόπουλος Μάκης Ανδρονόπουλος 1 Φεβρουαρίου 2017, 17:05

Η «νέα παγίδα» του Σόιμπλε στον Τσίπρα

Μάκης Ανδρονόπουλος Μάκης Ανδρονόπουλος 1 Φεβρουαρίου 2017, 17:05

Την προσεχή Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και κυρίως θα αποφανθεί για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και με ποιους όρους. Το ενδιαφέρον είναι ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες κυρίως από τον Κλάους Ρέγκλινγκ  να διαμορφώσει συνθήκες  συμμετοχής του Ταμείου, χωρίς την προϋπόθεση νέας χρηματοπιστωτικής σύμβασης!…

Ο ίδιος ο Ρένγκλινγκ ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τον ESM συνδέεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά εξήγησε, δεν είναι αναγκαίο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, αλλά αρκεί να συμμετάσχει σε επίπεδο «πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών». Διαβεβαίωσε δε ότι «το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως».

Κι εδώ για όσους γνωρίζουν το παιγνίδι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρύβεται μια πολύ επικίνδυνη παγίδα για τον Αλέξη Τσίπρα που θα πληρώσει η Ελλάδα. Δεδομένου ότι η προσφορά Σόιμπλε προς Βενιζέλο «πάρτε 50 δισ. ευρώ πριμ για να πάτε στη δραχμή» εξακολουθεί να είναι πάνω στο τραπέζι, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη δήλωση του Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με την οποία δεν φεύγει κανείς από το ευρώ αν δεν εξοφλήσει. Επιπλέον υπάρχουν οι νέες πληροφορίες για την ύπαρξη ενός «μπλε ντοσιέ» 50 σελίδων που αφορά τις νομικές διαδικασίες αποχώρησης από το ευρώ για οιαδήποτε χώρα (εδώ), που παραμένει κλεισμένο σε χρηματοκιβώτιο της Κομισιόν.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να διαβαστούν ως εξής: Αφού λοιπόν δεν προβλέπεται από τις συνθήκες η δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας μέλους από την Ευρωζώνη, απομένει η εξώθησή της σε οικειοθελή αποχώρηση. Τι θα πει λοιπόν ο Σόιμπλε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στον Τσακαλώτο; «Ευκλείδη, χωρίς το ΔΝΤ χρηματοδότηση δεν έχει. Για να υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν όλα αυτά που το ΔΝΤ ζητά. Δηλαδή, για να σου δώσω να καταλάβεις, πρέπει να αποδεχθείτε όλα όσα ζητάει το ΔΝΤ για να μπορέσουμε να σας χρηματοδοτήσουμε. Αν δεν το κάνετε, αγορές -ως γνωστόν- δεν έχει και το μόνο που σας απομένει είναι η χρεοκοπία είτε εντός, είτε εκτός ευρώ. Το πρώτο σημαίνει ότι θα πληρώσουν ακριβά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και το δεύτερο, όσοι έχουν ομόλογα».

Και για όσους δεν κατάλαβαν, επειδή οι πολιτικοί της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δεν τα λένε, η παγίδα Σόιμπλε συνίσταται στο ότι μας βάζει το δίλημμα «ή ΔΝΤ, ή καθεστώς χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών κύκλων, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ μεταφράζονται σε μέτρα της τάξεως των 9 δισ. ευρώ από το 2018 και μετά.

Το μέγα ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει κάποια όπλα και ποια για να ξεφύγει από αυτό το εσχατολογικό δίλημμα;

Κι εδώ μπαίνει, όπως σε κάθε ακραία εμπειρία, η μεταφυσική. Αν λοιπόν δεν σηκώσει ο Ντόναλντ Τραμπ το τηλέφωνο να πει στη Λαγκάρντ να μην τολμήσει να συμμετάσχει το ΔΝΤ άλλο στο ελληνικό πρόγραμμα και καθ’ οιονδήποτε τρόπο, η παγίδα του Σόιμπλε θα είναι αναπόφευκτη και ισχυρή. Θα πρέπει όμως να της πει ακόμη να διαμηνύσει στον Σόιμπλε πως αν θέλει να υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να υπάρχει και χωρίς το ΔΝΤ. Θα πρέπει επίσης να της πει πως αν τολμήσει ο Σόιμπλε να βάλει τον ESM να ζητήσει από την Ελλάδα τα ίδια που ζητάει το ΔΝΤ, θα του χαλάσει το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σχέδιο που έχει για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και αυτό δεν θα είναι ανεκτό από τις ΗΠΑ.

Αν ο Τραμπ πει όλα αυτά στη Λαγκάρντ, αυτή έχει την εξής δικαιολογία απέναντι στον Σόιμπλε: έχουν ξεσηκωθεί τα μέλη του ΔΝΤ που χρηματοδοτούμε Ευρώπη και τώρα ζητούν πλήρη απεμπλοκή, γιατί αν σκάσει το ελληνικό πρόγραμμα, που θα σκάσει έτσι όπως το πάτε, τότε, το όποιο κύρος έχει απομείνει στο ΔΝΤ θα καταρρεύσει και θα φορτωθούμε εμείς στο κάρμα μας το κρίμα. Βέβαια, όπως τονίσαμε, αυτά αποτελούν μεταφυσική…

Η γραμμή αντίστασης του κ. Τσίπρα είναι να μαζέψει τα 7 δισ. ευρώ για να πληρώσει τους πιστωτές τον Ιούλιο και να ελπίζει πως θα τον ευνοήσουν οι πολιτικές συνθήκες. Σημειώνεται παρενθετικά ότι Λεπέν και Γκρίλο έβαλαν πρόσφατα νερό στο κρασί τους, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, σε ό,τι αφορά το ευρώ. Το τραγικό πάντως θα είναι να επαληθευτεί η πρόβλεψη που κάναμε τον Αύγουστο του 2016 και να βρεθεί το Ελληνικό Ζήτημα στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών (εδώ).

Μέσα σε αυτό το «πολεμικό» κλίμα αναμένεται να κινηθεί στις 9 Φεβρουαρίου το Euroworking group που θα δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των υψηλόβαθμων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μεσολαβεί στις 13 Φεβρουαρίου η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελάριο Μέρκελ, όπου λέγεται θα διαπραγματευτεί την πολιτική αλλαγή. Τι θα δώσει, τι θα ζητήσει;

Κι εδώ προκύπτει μια σειρά άλλων ερωτημάτων: Πιστεύει ο κ. Τσίπρας πως έμαθε καλά το διεθνές παιχνίδι και ότι μπορεί να παίξει στη «μεγάλη σκακιέρα»; Εχουν αντιληφθεί οι Συριζαίοι την παγίδα που τους έστησε ο Σόιμπλε; Τα έχει πει όλα αυτά ο Πάνος Καμμένος στον πρωτοσύμβουλο του Τραμπ, Ράινς Πρίμπους; Και τι του είπε αυτός; Θα χρησιμεύσουν σε τίποτε οι «7» του Νότου; Θα βάλουν βέτο στις απαιτήσεις Σόιμπλε; (σσ: εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ισπανία που αναπτύχθηκε με 3% το 2016 και πάει φέτος για 3,5% αποτελεί το νέο success story του Σόιμπλε που την προωθεί ως αντίβαρο στην παρακμάζουσα Γαλλία, που σημαίνει ότι ο Ραχόι δεν θα στηρίξει Τσίπρα). Στην απελπισία του, μπορεί ο κ. Τσίπρας να καλέσει τον γερμανό πρέσβη και να του επιδώσει τον φάκελο με τις ελληνικές απαιτήσεις από το κατοχικό δάνειο κλπ; Και τι σημαίνει η ατάκα του Ξυδάκη για τη δραχμή;

Αυτά είναι ερωτήματα που θα αρχίσουν να τίθενται σύντομα, εκτός κι αν βρεθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός». Το κακό είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει εξηγήσει ποτέ στον ελληνικό λαό τι σημαίνει «έντιμος συμβιβασμός» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News