913
Ο Φρανσουά Φιγιόν αναχωρεί από το σπίτι του, το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου. Πλέον πολιορκείται από φωτογράφους καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εν δυνάμει σκανδάλου | REUTERS/Christian Hartmann

«Καταραμένες Τετάρτες» για τον Φρανσουά Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 13:22
Ο Φρανσουά Φιγιόν αναχωρεί από το σπίτι του, το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου. Πλέον πολιορκείται από φωτογράφους καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εν δυνάμει σκανδάλου
|REUTERS/Christian Hartmann

«Καταραμένες Τετάρτες» για τον Φρανσουά Φιγιόν

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 13:22

Μια εβδομάδα χρειάστηκε για να τραυματιστεί βαρύτατα η εικόνα του «ατσαλάκωτου» Φρανσουά Φιγιόν και να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Πλέον κανείς δεν βάζει στοίχημα για το αν θα είναι αυτός ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αλλωστε μια νέα δημοσκόπηση τον βγάζει εκτός δεύτερου γύρου!

Εως τώρα ο Φιγιόν ήταν ο υποψήφιος που όλοι προεξοφλούσαν ότι θα περνούσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο και θα διεκδικούσε τον Μάιο, ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, τον θώκο του Μεγάρου των Ηλυσίων απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Δημοσκόπηση όμως του ινστιτούτου Elabe για την εφημερίδα Les Echos που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, κατέδειξε αύξηση της πρόθεσης ψήφου για τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και για την υποψήφια του Εθνικού Κόμματος Μαρίν Λεπέν. Ο δε Φιγιόν δεν καταφέρνει να φτάσει καν στο δεύτερο γύρο.

Το Elabe εξετάζει δύο σενάρια που αλλάζουν ανάλογα με τους υποψήφιους που συμμετέχουν. Η πρόθεση ψήφου για τον Μακρόν στον πρώτο γύρο παραμένει αμετάβλητη ή ενισχύεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 22%-23%, ανάλογα με το σενάριο. Το ποσοστό της Λεπέν στον πρώτο γύρο είναι ενισχυμένο κατά τρεις μονάδες ως το 26%-27%. Η επίδοση του Φιγιόν υποχωρεί κατά 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 19%-20% και έτσι αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Για τον δεύτερο γύρο, η έρευνα προβλέπει ότι ο Μακρόν θα επικρατήσει της Λεπέν με 65%, ενώ στην περίπτωση που ο Φιγιόν φθάσει στον δεύτερο γύρο, θα επικρατήσει της Λεπέν με 59%.

Το γκρέμισμα της εικόνας

Η αρχή είχε γίνει με την αποκάλυψη την περασμένη Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, της σατιρικής εφημερίδας Le Canard Enchaîné για την αργομισθία της Πενελόπ Φιγιόν, με κρατικό χρήμα μάλιστα. Το δημοσίευμα τον χτύπησε εκεί όπου είχε βασίσει μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Στην εικόνα, δηλαδή, του μετρημένου και διαφανούς υποψηφίου, του ανθρώπου με τα πέντε παιδιά και την πιστή σύζυγο, τις παλιές δηλαδή οικογενειακές αξίες που είχαν χάσει οι Γάλλοι στην πορεία, μετά και από μια δεκαετία που ασχολήθηκαν με τις ερωτοδουλειές του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ.

Από σήμερα το πρωί μάλιστα -πάλι Τετάρτη- που το νέο τεύχος της Canard Enchaîné κρεμάστηκε στα περίπτερα της Γαλλίας, τα χτυπήματα στον Φιγιόν πολλαπλασιάστηκαν.

Η εφημερίδα μιλά για ακόμη περισσότερες παρατυπίες της Πενελόπ και ακόμα περισσότερα χρήματα: φέρεται να εισέπραξε γύρω 830.000 ευρώ (προ φόρων) χωρίς να έχει κάνει κάποια δουλειά ή έχοντας εργαστεί ελάχιστα στο γραφείο του συζύγου της στη Βουλή.

Παράλληλα η ίδια η Πενελόπ ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται να έχει υπογράψει συμβάσεις εργασίας στο γραφείο του συζύγου της, για τα 10.000 ευρώ που εισέπραττε το μήνα. Κάτι τέτοιο συνιστά μέγιστη παρατυπία, αν όχι ποινικό αδίκημα, που στέλνει τον Φιγιόν στον κάλαθο των αχρήστων.

Χαμένος στις εξηγήσεις

Οπως παρατηρούν οι Financial Times, ο Φιγιόν εδώ και μία εβδομάδα δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ ακόμη δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τι ακριβώς έκανε στο γραφείο του η σύζυγός του. Επιμένει πάντως στην ατζέντα και τη ρητορική της εκστρατείας του – αλλά για πόσο θα μπορεί να το κάνει ακόμη;

Τα βήματά του από εδώ και πέρα εξαρτώνται από την πορεία των ερευνών της Δικαιοσύνης.

Το ζεύγος ανακρίθηκε χωριστά τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη η αστυνομία έκανε έρευνα στο γραφείο του Φιγιόν στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να εντοπίσει και να κατάσχει περισσότερα στοιχεία.

Ο Φιγιόν έχει δηλώσει ότι, αν τεθεί υπό εξέταση (en examen), θα παραιτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι για τον νόμο θα είναι ύποπτος, αν και ακόμη δεν θα έχουν απαγγελθεί εναντίον του κατηγορίες. Οι FT σημειώνουν ότι απέχουμε ακόμη από αυτό το σημείο, ωστόσο με τον ρυθμό που γίνονται οι αποκαλύψεις και αυτή η απόσταση είναι σχετική.

charlie-fillon
«Κερδίστε 500.000 ευρώ χωρίς να κάνετε τίποτα, με τη μάσκα της Πενελόπ Φιγιόν» γράφει το εξώφυλλο του Charlie Hebdo της 1ης Φεβρουαρίου. Πλέον τα χρήματα έχουν φτάσει τις 900.000 ευρώ…

Σε δίλημμα είναι και το κόμμα του υποψήφιου, οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οσο η σκανδαλολογία θα συνεχίζεται οι προοπτικές εκλογικής νίκης θα μειώνονται, ίσως και αρκετά για να μην εξασφαλιστεί η επιτυχία. Αλλωστε ο Εμανουέλ Μακρόν πλησιάζει επικίνδυνα.

Οι βουλευτές του κόμματος του Φιγιόν δημοσίως συνεχίζουν να τον στηρίζουν, αλλά όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ιδιωτικά εκφράζουν σοβαρά παράπονα για τις ανεπαρκείς εξηγήσεις που έχει δώσει ως τώρα ο υποψήφιος.

Πέρα από αυτά, όμως, δεν υπάρχει plan B για την περίπτωση αποχώρησης του Φιγιόν. Είναι άραγε αργά για ένα comeback του Αλεν Ζιπέ ή του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί αν τα πράγματα με τον Φιγιόν φτάσουν στα άκρα και αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα;

Αν και παραμένει πρώτος, βλέπει και τη Μαρίν Λεπέν και τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν σε απόσταση βολής. Αν συνεχιστούν τα πράγματα, με τις αποκαλύψεις να εμφανίζονται βροχή και τους άλλους υποψήφιους να κερδίζουν έδαφος, θα έλθουν και σε απόσταση αναπνοής.

Η εικόνα που έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση είχε διαφανεί από προηγούμενη που διενεργήθηκε στις 26 και 27 Ιανουαρίου. Σε αυτήν η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό 25% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου. Ακολουθούν ο Φιγιόν με 22% και ο Μακρόν με 21%. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν αποσπά ποσοστό 15%, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση ενώ, το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν εμφανίζεται να έχει ένα 10%.

Στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, τα σενάρια βγάζουν ηττημένη τη Λεπέν αν βρεθεί αντιμέτωπη με τον Φιγιόν, όπου ο δεύτερος αποσπά 60% και η πρώτη 40%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά σε περίπτωση που η Λεπέν βρεθεί αντιμέτωπη με τον Μακρόν. Τότε εκείνη λαμβάνει ποσοστό 35%, έναντι 65% του Μακρόν, γεγονός που μαρτυρά τη μεγαλύτερη απήχηση που έχει στο εκλογικό σώμα, ανεξάρτητα από κόμματα, ο 39χρονος ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...