805
Ο Τζόνι Ντεπ βραβεύεται στο People's Choice Awards, έναν θεσμό που ψηφίζουν κυρίως πιτσιρίκια | REUTERS/Mario Anzuoni

Ποιος κατέστρεψε τον Τζόνι Ντεπ;

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 1 Φεβρουαρίου 2017, 14:59
Ο Τζόνι Ντεπ βραβεύεται στο People's Choice Awards, έναν θεσμό που ψηφίζουν κυρίως πιτσιρίκια
|REUTERS/Mario Anzuoni

Ποιος κατέστρεψε τον Τζόνι Ντεπ;

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 1 Φεβρουαρίου 2017, 14:59

Υπήρχε μια εποχή, πριν από καμιά 20αριά χρόνια, που ο Τζόνι Ντεπ ήταν ό,τι πιο avant garde είχε να επιδείξει το Χόλιγουντ. Ηταν ο αγαπημένος πρωταγωνιστής του σκοτεινού Τιμ Μπάρτον, έπαιζε τον Εντ Γουντ, πιο πριν τον «Ψαλιδοχέρη», τον λάτρευε ο Εμίρ Κουστουρίτσα που του εμπιστευόταν το «Arizona Dream», τον υιοθετούσε ο Τζιμ Τζάρμους για το «Dead Man», ενσάρκωνε τον θρυλικό Χάντερ Σ. Τόμσον στο «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας» του Τέρι Γκίλιαμ.

Είκοσι χρόνια μετά, ο Ντεπ είναι ό,τι πιο πασέ έχει να επιδείξει το Χόλιγουντ. Παίζει βουλιμικά σε ανούσια μπλοκμπάστερ, γεμίζει τον σκανδαλοθηρικό Τύπο με τις λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής, σπαταλά την περιουσία του σε εξτραβαγκάντζες.

Η είδηση ότι βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, είναι να σε γεμίζει θλίψη. Οχι γιατί τόσα λεφτά πέρασαν από τα χέρια του. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος αστέρας της βιομηχανίας του θεάματος που χάνει την περιουσία του και κηρύσσει πτώχευση και σιγά μην κλάψουμε επειδή δεν του βγήκε ως επένδυση η αγορά μιας θαλαμηγού 18 εκατ. δολαρίων. Αλλά είναι θλιβερό ένας τόσο ταλαντούχος και τόσο ιδιαίτερος καλλιτέχνης να ακολουθεί μια τέτοια κενή περιεχομένου πορεία.

856345-captain-jack-sparrow-johnny-depp-movies-pirates-of-the-caribbean
O Ντεπ στους «Πειρατές της Καραϊβικής». Ενα από τα τέσσερα φιλμ της σειράς. Το ποιο απ’ όλα είναι αδιάφορο. Ολα ίδια μοιάζουν (Disney)

Τα στοιχεία για τον σπάταλο, στα όρια του φαλιμέντου, βίου του 53χρονου σήμερα Ντεπ βγήκαν μέσα από τη δικαστική διαμάχη του με την εταιρεία The Management Group που τον μήνυσε για μια πληρωμή 4,2 εκατ. δολαρίων που εκκρεμεί. Και ο ηθοποιός έχει μηνύσει την εταιρεία, στην οποία είχε εμπιστευτεί τη διαχείριση των οικονομικών του. Ο Ντεπ διεκδικεί από την TMG 25 εκατ. δολάρια και την κατηγορεί ότι έλαβε δάνεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, οδηγώντας τον στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

«Επί 17 χρόνια η TMG έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσει τον ίδιο τον ηθοποιό», δήλωσε ο Μάικλ Κουμπ, δικηγόρος της εταιρείας. «Πράγματι όταν η τράπεζα τού ζήτησε την αποπληρωμή δανείου εκατομμυρίων δολαρίων και αυτός δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα, η εταιρεία μας του δάνεισε αυτά τα χρήματα ώστε ο ηθοποιός να αποφύγει μια ταπεινωτική οικονομική κρίση», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Η TMG έβγαλε τα (πανάκριβα) άπλυτα του Ντεπ στη φόρα. Τον εμφανίζει να ξοδεύει περίπου δυο εκατ. δολάρια τον μήνα απλά για να ζήσει. Στις δύο τελευταίες δεκαετίες αγόρασε 14 σπίτια έναντι συνολικά 75 εκατ. δολαρίων, ανάμεσά τους και έναν πύργο στη Γαλλία σε έκταση 180 στρεμμάτων και μια φάρμα με άλογα στο Κεντάκι. Ακόμα αγόρασε περίπου 200 πίνακες (έργα των Γκούσταφ Κλιμτ και Αντι Γουόρχολ μεταξύ άλλων καθώς και 70 συλλεκτικές κιθάρες. Ο Ντεπ αγόρασε θαλαμηγό $18 εκατ., άλλα 45 αυτοκίνητα πολυτελείας και ξοδεύει $30.000 τον μήνα για καλό κρασί και $700.000 για το 40μελές προσωπικό που απασχολεί.

Αλλη μία απίστευτη δαπάνη για τον Ντεπ είναι ότι πλήρωσε τρία εκατ. δολάρια για να εκτοξευθεί από κανόνι, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, η στάχτη του εκκεντρικού συγγραφέα Χάντερ Σ. Τόμσον (πέθανε το 2005) πάνω από το Ασπεν στο Κολοράντο.

Ολα αυτά αναφέρονται σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο του Λος Αντζελες.

Η TMG δήλωσε στον δικαστή ότι επιχείρησε πολλές φορές ανεπιτυχώς να αποτρέψει τον ηθοποιό από να δαπανά υπερβολικά πολλά χρήματα.

FILE PHOTO -- Cast member Amber Heard and husband Johnny Depp pose during the premiere of the film "The Danish Girl," in Los Angeles, California November 21, 2015. REUTERS/Kevork Djansezian/File Photo
Ο Τζόνι Ντεπ με την Αμπερ Χερντ το 2015. Δεν το λες και ευτυχισμένο ζευγάρι (REUTERS/Kevork Djansezian/File Photo)

Ο Τζόνι Ντεπ διέλυσε τη συνεργασία με την εταιρεία πέρυσι. Πρόσφατα άλλωστε διέλυσε και τον γάμο του. Χώρισε με την 30χρονη μοντέλα και ηθοποιό Αμπερ Χερντ, με την οποία ήταν παντρεμένος για μόλις 18 μήνες, και συμφώνησε να της καταβάλει επτά εκατ. δολάρια.

Πολλά λεφτά. Πάρα πολλά. Οπως και αυτά που τον πλήρωνε το Χόλιγουντ για να παίζει σε ανοησίες. Και εντάξει, οι πρώτοι «Πειρατές της Καραϊβικής» το 2003 ήταν κάπως πρωτότυποι και ο χαρακτήρας του είχε χιούμορ, άξιζε τα 10 εκατ. δολάρια που πήρε για τον ρόλο του Τζακ Σπάροου – οk, ok, του κάπτεν Τζακ Σπάροου. Αλλά για το τέταρτο φιλμ της σειράς, το «Οι πειρατές της Καραϊβικής: Σε άγνωστα νερά» που γυρίστηκε το 2011 πήρε 55 εκατ. δολάρια! Τόσο κοστολόγησε την καταστροφή του.

Διότι δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Ντεπ κάηκε. Εκαψε το ταλέντο, επαναλαμβάνοντας ήρωες καρικατούρες ή τον εαυτό του ως αντισυμβατικό γόη, μια διαρκής αντανάκλαση του «Chocolat» που πόσο να πουλήσει πια. Αυτός το πουλούσε βέβαια, αλλά το κοινό έπαψε σιγά σιγά να αγοράζει. Για τον «Τουρίστα» (2010) πήρε 20 εκατ. δολάρια αλλά η ταινία δεν βλεπόταν, ούτε καν με την προσθήκη της Αντζελίνα Τζολί.

Τώρα ο Ντεπ, στα 53 του, πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό του. Ισως η πτώχευση να του κάνει καλό. Να χρειαστεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει τον Μπάρτον, τον Τζάρμους και τον Κουστουρίτσα και να τους ζητήσει δουλειά. Και όχι αρπαχτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...