560
| CreativeProtagon

Εχουμε ή δεν έχουμε Εντατικές;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 24 Σεπτεμβρίου 2020, 19:11
|CreativeProtagon

Εχουμε ή δεν έχουμε Εντατικές;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 24 Σεπτεμβρίου 2020, 19:11

Η αλματώδης αύξηση των ημερήσιων καταγεγραμμένων μολύνσεων από κορονοϊό –την 1η Αυγούστου είχαμε 103 κρούσματα και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου φτάσαμε στα 370– ήταν αρκετή για να ξεκινήσει πυρετωδώς η προετοιμασία για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις ΜΕΘ-Covid. Για το δεύτερο κύμα.

Τώρα, ο αριθμός αυτός σταθεροποιήθηκε «σε περισσότερα από 300 κρούσματα ημερησίως», όπως εξήγησε την Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (εδώ). Τι σημαίνει αυτό;

Οτι, ρίχνοντας μια ματιά λίγους μήνες πίσω, στα νούμερα του πρώτου πανδημικού κύματος, θα έπρεπε οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας να τρέχουν σπριντ, για ό,τι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου και μετά και αφού επέστρεψαν και οι τελευταίοι εκδρομείς στις πόλεις, ενώ οι επιστήμονες περίμεναν μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός εκτοξεύθηκε και πάλι.

Στις 5 Σεπτεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 187 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα και πέντε ημέρες αργότερα φτάσαμε τα 372. Ευτυχώς, λίγοι από αυτούς τους συνανθρώπους μας κατέληξαν στην Εντατική, όμως είναι αρκετοί για να υπάρξει ανησυχία για τις δομές Υγείας.

Συνολικά, από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, απαιτήθηκαν ακόμη 46 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), για να νοσηλεύσουν μέχρι χθες, Τετάρτη, 77 άτομα.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος, η χώρα μας είχε τη μέγιστη πληρότητα σε ΜΕΘ στις 5 Απριλίου, όταν ο αριθμός των κατειλημμένων κλινών έφτασε τις 93. Ο αριθμός υποχώρησε, εν μέσω καραντίνας όμως, και δύο εβδομάδες μετά έπεσε στις 61 κατειλημμένες κλίνες.

Το διάστημα εκείνο, είχαν καταγραφεί σε ένα μήνα (5 Μαρτίου-5 Απριλίου) μόνο 1.704 κρούσματα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, στην παρούσα φάση, έχουν καταγραφεί 7.097.

Κλίνες ΜΕΘ στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έτοιμες προς εγκατάσταση (φωτογραφία αρχείου, Ιούνιος 2020) | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Κλίνες ΜΕΘ

Οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι σαφώς αυξημένοι, λόγω και των πολλών περισσότερων τεστ που γίνονται αυτήν την περίοδο. Ομως η σταθεροποίηση των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε πάνω από 300 την ημέρα, έρχεται να δείξει ότι σύντομα θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός ΜΕΘ-Covid.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του μήνα, με σταθερά 200 κρούσματα την ημέρα, χρειάστηκαν 38 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία ατόμων με κορονοϊό.

Στα μέσα του μήνα και όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε στα 300, απαιτήθηκαν επιπλέον 14 ΜΕΘ, καθώς 52 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι.

Μόλις μία εβδομάδα αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, ακόμη 25 κλίνες ΜΕΘ-Covid καταλήφθηκαν από ασθενείς με κορονοϊό, φτάνοντας συνολικά στις 77 κλίνες.

Αν ο αριθμός κρουσμάτων που έχει σταθεροποιηθεί απαιτεί 25 κλίνες ΜΕΘ την εβδομάδα, τότε οι 229 που είναι διαθέσιμες για Covid-19, θα έχουν καταληφθεί πλήρως μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Το καλό σενάριο, βέβαια, θα είναι να τηρούμε τα μέτρα (περιμένοντας υπομονετικά μερικούς μήνες ακόμη το εμβόλιο) και να μειωθεί ο αριθμός και των συνανθρώπων μας που θα χρειαστούν ΜΕΘ και, φυσικά, αυτών που θα πεθάνουν.

Το κακό σενάριο είναι να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ανάγκες για ΜΕΘ, σε βαθμό που να μην καλύπτουν τη ζήτηση ούτε οι νέες 90 που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Υπάρχει όμως και το χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, συρροές κρουσμάτων, όπως αυτές που έχουμε δει στο παρελθόν από ολόκληρα χωριά, γηροκομεία, οικισμούς ή από άλλου τύπου δομές φιλοξενίας, θα δημιουργήσουν έμφραγμα στις Εντατικές.

Είναι σαφές ότι σήμερα Εντατικές υπάρχουν. Ομως η νόσος είναι δυναμική. Δεν μπορείς να προβλέψεις κάθε μέρα τι αριθμούς σε ανθρώπινες ψυχές θα σου φέρει στα νοσοκομεία αναφοράς.

Και το μόνο που μπορούν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν είναι το επόμενο 15νθήμερο. Χωρίς όμως έκτακτα περιστατικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...