1440
Στόχος είναι ένα πιο δίκαιο σύστημα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων αιτούντων άσυλο και ιδιαίτερα των παιδιών |

«Ασυλο και Μετανάστευση»: ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με ευγενικούς στόχους

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 15 Ιουνίου 2020, 21:19
Στόχος είναι ένα πιο δίκαιο σύστημα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων αιτούντων άσυλο και ιδιαίτερα των παιδιών
|

«Ασυλο και Μετανάστευση»: ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με ευγενικούς στόχους

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 15 Ιουνίου 2020, 21:19

Η ικανοποίηση ήταν εμφανής στη διαδικτυακή (λόγω Covid – 19) συζήτηση που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας: η Ελλάδα έκανε ένα βήμα μπροστά, εναποθέτοντας στα χέρια της Κοινωνίας των Πολιτών – έως το 2024 – την τύχη περίπου 1.000 ασυνόδευτων παιδιών, ανηλίκων όλων των ηλικιών που βρέθηκαν στα εδάφη της, εν γένει ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Πρωταγωνιστές της συζήτησης ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της HumanRights360, αλλά και ο Χαρίλαος Φαλτσέτας, διευθύνων σύμβουλος της ΣΟΛ Crowe, υπό τη διαχειριστική ομπρέλα των οποίων τίθεται πλέον σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) για την Ελλάδα.

Το «παρών» έδωσαν ασφαλώς οι εκπρόσωποι των πέντε οργανώσεων που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το σύνθετο εγχείρημα, αξιοποιώντας το ποσό των 7. 632.000 ευρώ το οποίο συνεισφέρουν η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, μέσω του ΕΕΑ Grants, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση νέων θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα και ευάλωτους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.

Ο νορβηγός πρεσβευτής, Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν

«Τα έργα που ανακοινώνουμε σήμερα, μαζί με όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο στην Ελλάδα, φιλοδοξούν να συμβάλουν σε ένα πιο δίκαιο σύστημα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων αιτούντων άσυλο και ιδιαίτερα των παιδιών», τόνισε ο κ. Φαρμάκης, με την ιδιότητα του διευθυντή των προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants). «Ελπίζουμε ότι περισσότερα έργα όπως αυτά, καθώς και οι αυξημένες προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας για μετεγκατάσταση των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα προσφέρουν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για τους ευάλωτους πληθυσμούς στη χώρα».

Ο κ. Φαλτσέτας επέμεινε από την πλευρά του στις αρχές της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας, με βάση τις οποίες υλοποιείται η διαχείριση του προγράμματος, χαρακτηρίζοντας τιμή και πρόκληση την ανάληψη του ρόλου του διαχειριστή του. «Στρατηγικός στόχος μας είναι η ανάπτυξη των projects στον μέγιστο βαθμό, θέλουμε δηλαδή με τη λήξη του προγράμματος όλοι, με πρώτες βέβαια τις δότριες χώρες, να αισθάνονται ότι οι επιδοτήσεις αξιοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό», είπε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο πήρε ασφαλώς και ο νορβηγός πρεσβευτής, Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν, διαβεβαιώνοντας ότι «η τρέχουσα περίοδος χρηματοδότησης θα διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια από σήμερα» – εξήγησε ότι τα ΕΕΑ Grants κινούνται στα χνάρια των ΕΣΠΑ. «Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δότριες χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) με την Ε.Ε. για τις προτεραιότητες της νέας χρηματοδοτικής περιόδου. Ασφαλώς, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω προκαταβολικά πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη χρηματοδοτική περίοδος ή ποια ποσά θα διατεθούν στην Ελλάδα, αλλά θεωρώ ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο τομέας της μετανάστευσης θα είναι σίγουρα μέσα στη λίστα των προτεραιοτήτων για την Ελλάδα».

«Ο, τι κάνουμε στην Ελλάδα στον τομέα της μετανάστευσης, το υλοποιούμε σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, υποστηρίζοντας την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εθνικού συστήματος ασύλου», πρόσθεσε ο κ. Αντερσεν, εξαίροντας τη συνεργασία αυτή. «Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν δύσκολη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς η διαχείρισή της απαιτεί μεγάλους οικονομικούς πόρους από την πλευρά των ελληνικών αρχών, πόρους που ωστόσο τα παιδιά αυτά χρειάζονται για να κάνουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη νέα τους ζωή».

Από την σχετικά πρόσφατη αναχώρηση 50 ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών για τη Γερμανία από το «Ελ. Βενιζέλος», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Οι οργανώσεις, τα έργα, οι στόχοι

Τα έργα προς χρηματοδότηση επιλέχθηκαν έπειτα από ανοικτή προκήρυξη που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση». Η αρχική αξιολόγηση και η βαθμολόγηση πραγματοποιήθηκε από ομάδα ανεξάρτητων βαθμολογητών και η διαδικασία επιλογής ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Χρηματοοικονομικού Μηχανισμού του ΕΟΧ στο Βέλγιο, που έχει τον ρόλο του Διαχειριστή Προγράμματος και της Νορβηγικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης (UDI) – εταίρο του προγράμματος από τις δότριες χώρες.

International Rescue Committee, Hellas

Με το έργο «FUTURA – Για τη μετάβαση των ασυνόδευτων παιδιών στην ενήλικη ζωή», και προϋπολογισμό 1.722.661 €, το IRC στοχεύει στην παροχή 10 διαμερισμάτων «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» στην Αθήνα, με χωρητικότητα 40 θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών ηλικίας 16 ετών και άνω. «Θα προσφέρουμε διαμονή και ένα ολιστικό πακέτο εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης σε τουλάχιστον 120 ασυνόδευτα ανήλικα για 33 μήνες», σημείωσε η Μάρθα Ρούσσου, θέτοντας ως προτεραιότητα την υγιή και απρόσκοπτη – κυρίως με την ανάπτυξη δεξιοτήτων – ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Αντιπροσωπεία

Μέσω του έργου «Ένα βήμα μπροστά – Δομή στέγασης για γυναίκες αιτούσες άσυλο και ειδικά για μητέρες με παιδιά», και προϋπολογισμό 994.875 €, οι Γιατροί του Κόσμου στοχεύουν στη λειτουργία ενός νέου ανοιχτού κέντρου διαμονής για μόνες γυναίκες ή μητέρες με παιδιά, με έμφαση σε έγκυες γυναίκες, γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας, θύματα έμφυλης βίας, εμπορίας ανθρώπων. «Το έργο θα υλοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας, και προβλέπει τη φιλοξενία και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών (νομική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης) σε 175 γυναίκες και τα παιδιά τους για 30 μήνες», δήλωσε δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας η Χαρά Τζιουβάρα, υπογραμμίζοντας ότι το 60% των αιτούντων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, ενίοτε με κίνδυνο της ζωής τους, είναι γυναίκες και παιδιά.

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

Το έργο «Διάπλους», με προϋπολογισμό 1.615.058 €, φιλοδοξεί στη δημιουργία 77 θέσεων διαμονής στη Βόρεια Ελλάδα, αμβλύνοντας το πρόβλημα έλλειψης κατάλληλων χώρων και υπηρεσιών διαμονής για ασυνόδευτους ανηλίκους και γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους. «Προβλέπεται η λειτουργία 12 εποπτευόμενων διαμερισμάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών κοντά στις ασφαλείς ζώνες των ανοικτών δομές φιλοξενίας στις περιοχές Λαγκαδίκια, Διαβατά, Αγία Ελένη, Δράμα και Καβάλα, νέες θέσεις στο «Σπίτι της Άρσις» στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέχρι 4 διαμερίσματα φιλοξενίας για μόνες μητέρες και επιζώσες έμφυλης βίας. Συνολικά στοχεύει να καλύψει 308 άτομα κατά τη διάρκεια 20 μηνών», τόνισε ο Γιάννης Κουτούδης, από το Τμήμα Ανάπτυξης της «Αρσις».

Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων

Μέσα από το έργο «ΣΠΙΤΙ 2», καπροϋπολογισμό 1.074.903 €, ο ΣΜΑΝ με εκπρόσωπο την Δήμητρα Αδαμαντίδου έκανε σαφές ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου κέντρου μακροχρόνιας φιλοξενίας για 16 ασυνόδευτους ανηλίκους στο κέντρο της Αθήνας. «Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ενός καινοτόμου τύπου ξενώνα φιλοξενίας 12 ασυνόδευτων αγοριών ηλικίας 6-12 ετών και δύο ασυνόδευτων ανηλίκων μητέρων με τα παιδιά τους. Ο Σύλλογος Μερίμνης έρχεται να προλειάνει το έδαφος για την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειες τους, αλλά και – όπου δεν είναι εφικτό – την περίπτωση της αναδοχής τους, πάντα με εξατομικευμένη προσέγγιση. Συνολικά, 96 άτομα αναμένεται να υποστηριχθούν κατά τη διάρκεια 35 μηνών, από την έναρξη της υλοποίησης του έργου».

ΜΕΤΑδραση

Μέσω του έργου «Μεταβατικές δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους στη Σάμο και τη Χίο», και προϋπολογισμό 2.224.503 €,
η ΜΕΤΑδραση προβλέπει τη χρηματοδότηση δύο δομών φιλοξενίας στα συγκεκριμένα νησιά. Η εκπρόσωπος της, Λώρα Παππά, χαρακτήρισε σανίδα σωτηρίας τις δομές αυτές, καθιστώντας σαφές ότι οι δομές στα σύνορα πρέπει να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, με κύριο στόχο την άμεση τοποθέτηση των παιδιών, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, σε ασφαλές και οικογενειακό περιβάλλον μακριά από τις ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες των καταυλισμών στα νησιά (hot spots), έως την μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. «Έχουμε ταλαιπωρηθεί να κρατήσουμε όρθιες τις δομές αυτές, στη Σάμο και τη Χίο», εξομολογήθηκε η ίδια, τονίζοντας ότι «κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται σε hot spot! Το σημερινό έργο στοχεύει να υποστηρίξει συνολικά 280 παιδιά σε 40 μήνες».

Η Νορβηγία και τα ασυνόδευτα παιδιά

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ερώτηση προς τον νορβηγό πρεσβευτή, ως προς το αν η χώρα του θα δεχθεί κάποια από τα παιδιά από την Ελλάδα: τον ώθησε να ανατρέξει στο παρελθόν, αλλά και να δώσει παράλληλα τον τόνο για το μέλλον.

«Η Νορβηγία υποδέχθηκε πάνω από 1.000 ασυνόδευτους ανήλικους από την περιοχή της Μεσογείου έως και το 2016, απάντησε. «Η εμπειρία που αποκομίσαμε από εκείνη τη μετεγκατάσταση ήταν, ότι ενώ πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ανέλαβαν αντίστοιχες δεσμεύσεις το 2015 και το 2016, στη συνέχεια δεν εκπλήρωσαν αυτές τις δεσμεύσεις τους. Αυτό, λοιπόν, που η νορβηγική κυβέρνηση λέει αυτή τη φορά είναι ότι, όταν διαπιστώσουμε ότι οκτώ με δέκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώσουν πράγματι τις δεσμεύσεις τους και υποδεχθούν ασυνόδευτους ανηλίκους στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ για τις μετεγκαταστάσεις, τότε και η Νορβηγία με τη σειρά της θα προσδιορίσει τον αριθμό των ανηλίκων που θα υποδεχθεί. Όμως, σε αντίθεση με ό,τι πράξαμε το 2016, αυτή τη φορά θα το κάνουμε αντίστροφα: δεν θα είμαστε οι πρώτοι, αλλά θα περιμένουμε μέχρι και οι υπόλοιποι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Η ταυτότητα των ΕΕΑ Grants

H Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία υπέγραψαν το 1992 Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ, γνωστότερος ως EEA Grants, είναι ένα εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε από τις τρεις αυτές χώρες και είναι διαθέσιμο σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News