1207
«Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία να δούμε αυτό που συμβαίνει πίσω σας», είπε στον Πρωθυπουργό ο ανταποκριτής του Bloomberg | Protagon

Το μήνυμα της Καλντέρας

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 14 Ιουνίου 2020, 19:15
«Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία να δούμε αυτό που συμβαίνει πίσω σας», είπε στον Πρωθυπουργό ο ανταποκριτής του Bloomberg
|Protagon

Το μήνυμα της Καλντέρας

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 14 Ιουνίου 2020, 19:15

13 Ιουνίου 2020, 8.15 μ.μ. Καλντέρα. Ενα κάδρο για το οποίο έχουν ηχήσει εκατομμύρια κλικ, την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στο Αιγαίο, πίσω από το ηφαίστειο και τη Θηρασιά. Το πιο instagrammable φόντο. Μπροστά σε αυτή την εικόνα ο έλληνας Πρωθυπουργός «πήρε πάνω του» τον πλέον κρίσιμο τομέα της ελληνικής οικονομίας, κηρύσσοντας το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, έχοντας απέναντί του 50 ξένους ανταποκριτές.

«Η Ελλάδα ανοίγει για επισκέπτες, με την ασφάλεια ως πρώτη προτεραιότητα», τόνισε στην εισαγωγή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύουμε ότι παίρνουμε ένα εξαιρετικά καλά υπολογισμένο ρίσκο. Αλλά καμία προσέγγιση δεν είναι χωρίς ρίσκο. Εχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο ώστε να ανοίξουμε την Ελλάδα στον τουρισμό όσο ασφαλέστερα γίνεται», ήταν τα λόγια που επανέλαβε αρκετές φορές.

Το φετινό είναι ένα «καλοκαίρι διαφορετικό από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι δύσκολο.
Εξάλλου, για πρώτη φορά η Σαντορίνη ήταν τόσο ήσυχη στα μέσα Ιουνίου, με τρία πούλμαν και τέσσερα βαν της πρωθυπουργικής αποστολής να κυκλοφορούν στους δρόμους. Ενώ μπροστά στον Αθηνιό δεν υπήρχαν αραγμένα κρουαζιερόπλοια.

«Το ότι μπορούμε να έχουμε σεζόν είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στους πενήντα ξένους ανταποκριτές που τον συνόδευσαν στο Airbus A321 της Aegean μαζί με έλληνες δημοσιογράφους στη Σαντορίνη, σε μια ισχυρή συμβολική κίνηση για να μεταδώσει το μήνυμα του ανοίγματος της Ελλάδας. Μαζί με τον Πρωθυπουργό στο νησί βρέθηκαν και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί για να ενημερώσουν αυτοδιοίκηση και φορείς και να καταγράψουν ανάγκες στη σύσκεψη που έγινε αμέσως μετά την ξενάγηση στο Ακρωτήρι: Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Οι δημοσιογράφοι παίρνουν τις θέσεις τους για τη συνέντευξη Τύπου τηρώντας τις αποστάσεις

«Ανοίγουμε για επισκέπτες, έχοντας την ασφάλεια ως προτεραιότητα», τόνισε στην εισαγωγή του ο Πρωθυπουργός, καθώς τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ενώ, από την 1η Ιουλίου, όλα τα αεροδρόμια θα δέχονται διεθνείς πτήσεις, με δειγματοληπτικά τεστ στους επιβάτες.

«Φοβάστε ότι τα ρισκάρετε όλα;», τον ρώτησε η ανταποκρίτρια του Associated Press.

«Ανοίγουμε με έναν οργανωμένο τρόπο», ήταν η πρώτη του απόκριση. Και στη συνέχεια εξήγησε ότι αρχικά, έως την 1η Ιουλίου, θα γίνονται τεστ σε όλους. «Εχουμε αρκετά στοιχεία για να αισθανόμαστε άνετα», συνέχισε, εξηγώντας ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έγιναν 4.000 τεστ και ανάμεσά τους βρέθηκαν δύο (ασυμπτωματικά) κρούσματα. Με αυτά τα δεδομένα «αισθανόμαστε ότι δεν ρισκάρουμε τα πάντα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Συνολικά του έγιναν δέκα ερωτήσεις. Handelsblatt, Associated Press, Al Jazeera, Liberation, Sputnik, Politico, Bild, AFP, Bloomberg, Xinhua News Agency. Μέχρι που το φως στο φόντο έσβησε

Ολες αποτύπωσαν το ίδιο κλίμα. Ουσιαστικά την ανησυχία για το πόσο ασφαλές είναι το άνοιγμα στον τουρισμό. Αυτό που σκέφτονται όλοι. «Ηταν σωστή απόφαση το lockdown;», «Πόσο μεγάλη είναι η απώλεια από τον τουρισμό στο ΑΕΠ;», «Θα μπορέσει ο κόσμος να έρθει; Θα υπάρχουν πτήσεις από αεροπορικές και Tour Operators;», «Ποιες μεταρρυθμίσεις θα φέρει ακόμα ο Covid19;», «Φοβάστε ένα full lockdown μέσα στο καλοκαίρι;», «Εδειξε αλληλεγγύη η ΕΕ στην Ελλάδα για τον τουρισμό;», «Θα περάσει ο τουρισμός σε ένα πιο αειφόρο μοντέλο;», «Τι σας φοβίζει περισσότερο σχετικά με τον τουρισμό;»,

Λίγο πριν ο Πρωθυπουργός ανεβεί στο βήμα

Απάντησε με ειλικρίνεια και μετριοπάθεια.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τοπικό lockdown. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Αλλά έχουμε σύμμαχο τον καιρό. Ενα καθολικό lockdown δεν θα είναιαπαραίτητο. Κανείς δεν το οραματίζεται». Ωστόσο, «δεν εξαρτώνται όλα από εμένα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τον κόσμο που θα έρθει και τη σωστή συμπεριφορά του». Για παράδειγμα «δεν θέλουμε κόσμο να συνωστίζεται σε beach bar. Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ερχόμενοι στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν κανόνες».

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Και στόχος φέτος δεν είναι μόνο να έρθουν ταξιδιώτες και να αισθανθούν ασφαλείς, αλλά ο τουριστικός τομέας «να επιβιώσει», ώστε από το 2021, με την προοπτική ενός εμβολίου, να επιταχυνθεί η ανάκαμψη.

Πόσο όμως θα «στοιχίσει» ο τουρισμός στο ΑΕΠ; «Δεν το γνωρίζω», απάντησε. «Φέτος θα καλωσορίσουμε ένα τμήμα από τα 33 εκατομμύρια που υποδεχθήκαμε πέρυσι». Ομως «ο στόχος μου δεν είναι να κάνω την Ελλάδα νούμερο ένα προορισμό στην Ευρώπη, αλλά τον ασφαλέστερο προορισμό στην Ευρώπη», τόνισε. «Η πρόκληση είναι να επαναλάβουμε την επιτυχία της διαχείρισης της πανδημίας και στο άνοιγμα του τουρισμού». Και από το 2021 και 2022 «θα χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία».

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει έντονη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Θα υπάρξουν πτήσεις; «Μιλάμε με αεροπορικές και με Tour Operators. Οι αποφάσεις θα οδηγηθούν από τη ζήτηση», είπε.

Μίλησε ακόμη για τις μεταρρυθμίσεις που επιτάχυνε η πανδημία. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και τις αναβαθμισμένες δομές και πρόσθετες κλίνες στα νησιά. Αλλά και για τις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν για να απαντήσουν σε άλλα ζητήματα. Οπως η κλιματική αλλαγή.

«Προσπαθούμε να κατευθύνουμε τον τουρισμό σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι», σημείωσε, αναφερόμενος και στη σύζευξή του με τον πολιτισμό και τον αγροτικό τομέα. «Χρειάζεται να αλλάξουμε το τουριστικό μας μοντέλο και να θέσουμε την αειφορία στο κέντρο», πρόσθεσε. Και εστίασε στον «silver» τουρισμό και την επιθυμία πολλών ανθρώπων να αποκτήσουν ένα σπίτι στην Ελλάδα, για να ζήσουν μετά τη συνταξιοδότηση. «Η «αργυρή οικονομία» είναι μια τεράστια ευκαιρία», είπε. Ενώ επανέλαβε τον στόχο η χώρα να αποτελεί προορισμό όλο τον χρόνο, με έρεισμα τον πολιτιστικό και φυσικό της πλούτο. «Το σχέδιό μας είναι να επεκτείνουμε τη σεζόν».

Πρέπει «να σταματήσουμε να μετράμε την επιτυχία μας με αφίξεις», είπε. «Θα εστιάσουμε στην ποιότητα και την αειφορία», με τις νέες επενδύσεις. Αλλά και μέρος των 32 δισ. ευρώ από το πακέτο ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες, προκειμένου να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές τους. Ενώ το Χωροταξικό Σχέδιο για όλη την επικράτεια θα ορίζει με σαφήνεια πού μπορεί να χτίσει κάποιος. «Για εμάς η αειφορία είναι μονόδρομος», υπογράμμισε.

Ο κύκλος των ερωτήσεων έκλεισε με μία ακόμα: «Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους Ελληνες ότι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς;»

Οι Ελληνες «μετά από πολλά χρόνια εμπιστεύονται ξανά το κράτος, όχι μόνο την κυβέρνηση», απάντησε. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά έχουμε κάνει ό,τι ήταν καλύτερο για να ανοίξουμε τη χώρα στον τουρισμό, από αυτή τη Δευτέρα. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά και να ακούμε πάντα τους ειδικούς», κατέληξε, μετά από 40 λεπτά. Είχε πια σκοτεινιάσει.

Επεισε;

Από τις αντιδράσεις και τα σχόλια, την ώρα που όλοι πυρετωδώς έγραφαν στη βεράντα της Ενωσης Santo Wines, με συνοδεία Ασύρτικου, φαίνεται πως ναι.

«Στάθηκε γνώστης και σίγουρος, χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει», ήταν τα λόγια ενός έμπειρου ξένου ανταποκριτή. «Οπως και με τη διαχείριση της πανδημίας, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι σε καλά χέρια».

«Δείχνει ότι το έχει μελετήσει και είναι έτοιμος», σχολίασε κάποιος άλλος.

Η βιωσιμότητα «μένει να φανεί στην πράξη», είπε ένας τρίτος. Αυτό θα είναι ένα από τα επόμενα στοιχήματα. Μετά το «άνοιγμα». Μια και στα χρόνια του ελληνικού τουρισμού, έως σήμερα, ποτέ Πρωθυπουργός δεν είχε δείξει τέτοια ενεργή εμπλοκή. Μπροστά στην Καλντέρα, ο τουρισμός έγινε «κυβερνητική» υπόθεση.

«Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία να δούμε αυτό που συμβαίνει πίσω σας», του είπε ο ανταποκριτής του Bloomberg, καθώς ένα ακόμα ηλιοβασίλεμα έσβηνε στη θάλασσα, δίνοντας στα σύννεφα πορφυρές αποχρώσεις.

Η δύναμη της Καλντέρας είναι αναμφισβήτητη.

Το ίδιο και το μήνυμά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News