804
Η εικόνα της κακοκαιρίας το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου | windy.com

Σοβαρά προβλήματα από τον «Ιανό» σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 08:08
Η εικόνα της κακοκαιρίας το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου
|windy.com

Σοβαρά προβλήματα από τον «Ιανό» σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 08:08

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς βρισκόταν από τα ξημερώματα της Παρασκευής η κακοκαιρία «Ιανός», ενώ προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Δείτε σε εικόνα με ζωντανή ανανέωση που βρίσκεται το φαινόμενο.

Ο μεσογειακός κυκλώνας έχει «μάτι», δηλαδή περιοχή με απουσία νεφών και άπνοια, που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα σε διάμετρο.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 της Παρασκευής, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο και τη δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ./ώρα.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η πορεία του φαινομένου άλλαξε και αναμένεται να κινηθεί προς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τη βροχή είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

Πού υπάρχουν προβλήματα

Η πυροσβεστική είχε αναφέρει προβλήματα με την πτώση δέντρων σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Για την ώρα δεν έχει χρειαστεί ο απεγκλωβισμός προσώπων από κατοικίες.

Στη Ζάκυνθο από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Ζημιές, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί, ενώ στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο.

Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων. Στο χωριό Λυκούδι μάλιστα έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Αρκετές περιοχές του νησιού (Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγόποδο, Κατάσταρι, Μουζάκη, Αλυκές) είναι τα ξημερώματα της Παρασκευής χωρίς ρεύμα.

Στην Κεφαλονιά ο «Ιανός» προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλο το νησί. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές ενώ έχουν καταγραφεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις καταγράφονται και στην Ηλεία, αλλά πέρα από τις πτώσεις δέντρων και μικρής διάρκειας διακοπές ρεύματος δεν σημειώνεται άλλο σοβαρό περιστατικό.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση καταγράφονται στην Ιθάκη, ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού στο Mega. Υπάρχουν επίσης και κατοικίες  που έχουν υποστεί προβλήματα ή έχουν πλημμυρίσει.

Σε ένα άλλο περιστατικό, αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ίδια μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Η Πολιτική Προστασία έχει απευθύνει αυστηρή σύσταση στους κατοίκους σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη να παραμείνουν στις κατοικίες τους από το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός». Καλούνται ακόμη να μην διασχίζουν χειμάρρους και να φροντίσουν να κλείνουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα στις κατοικίες τους.

Εστάλη ακόμη και μήνυμα στα κινητά μέσω του «112».

Το σημείο όπου βρισκόταν η κακοκαιρία στις 07:30 της Παρασκευής

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή είναι ότι έντονα φαινόμενα αναμένονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Εν τω μεταξύ, κλειστές παραμένουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου.

Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είχαν γίνει στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, καθώς και στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης στη Μεσσηνία.

Τα σχολεία στις περιοχές από όπου θα περάσει η κακοκαιρία σήμερα Παρασκευή είναι κλειστά. Πρόκειται για την Ζάκυνθο, την Κεφαλληνία, την Ηλεία, τη Μεσσηνία (στους δήμους Τριφυλίας και Δυτικής Μάνης) και την Αιτωλοακαρνανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...