523
| REUTERS/CreativeProtagon

ΕΕ: Ερχεται επειγόντως το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 21:56
|REUTERS/CreativeProtagon

ΕΕ: Ερχεται επειγόντως το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 21:56

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επείγεται να κλείσει μέχρι το τέλος της γερμανικής προεδρίας (η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους) το μείζον θέμα που δίχασε την Ευρώπη και σε πολλά επίπεδα: το Μεταναστευτικό. Και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει, φυσικά, καμία αντίρρηση – εξάλλου ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς έχει έτοιμο τον σχετικό φάκελο.

Ετσι, όλες οι πληροφορίες από το Βερολίνο και από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι το νέο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτές τις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, το δίδυμο Μέρκελ – Φον ντερ Λάιεν θα επιδιώξει να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις των χωρών του λεγομένου «ομίλου Βίζεγκραντ» και της Αυστρίας στο βασικότερο σημείο του πρότζεκτ: στη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Πάντως η επιτάχυνση του εξαγγελθέντος πριν από ένα έτος χρονοδιαγράμματος είναι και αποτέλεσμα της συγκυρίας, αφού ο εμπρησμός στη Μόρια δεν είναι γεγονός αμελητέο – κάθε άλλο. Στις παραπάνω εκτιμήσεις συμφωνούν τόσο η γαλλική Le Monde όσο και η ιταλική La Repubblica.

Μια πρώτη γεύση για όσα έρχονται έδωσε την περασμένη Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξέπληξε προαναγγέλλοντας την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου (το περίφημο «Δουβλίνο ΙΙΙ»), το οποίο είναι σε ισχύ εδώ και 15 χρόνια, περίπου. Η πρόεδρος μίλησε για «κοινές δομές ως προς τη χορήγηση ασύλου και τις επιστροφές» αλλά και έναν «ισχυρό μηχανισμό αλληλεγγύης». Επικαλέστηκε ειδικά και τη Μόρια, διότι «οι εικόνες από εκεί μας υπενθύμισαν με οδυνηρό τρόπο ότι η Ευρώπη οφείλει να λειτουργεί από κοινού».

Χώρες όπως η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την εξ Ανατολών παράνομη μετανάστευση, αλλά και η Ιταλία ή η Μάλτα, που δέχονται «καραβιές» από τα βορειοαφρικανικά παράλια, θεωρούν το υπάρχον σύστημα άδικο, επειδή επωμίζονται δυσανάλογα το βάρος της επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου ως χώρες υποδοχής. Αλλες, πάλι, το βλέπουν διαφορετικά το ζήτημα – και στο πολιτικό προσωπικό αυτών των κεντροευρωπαϊκών χωρών θα προσπαθήσει να αλλάξει γνώμη η γερμανίδα καγκελάριος. Αυτές είναι οι χώρες που μέχρι τώρα ήγειραν ενστάσεις και στην ουσία παρεμπόδισαν την όποια αλλαγή του πλαισίου.

Το κείμενο των νέων θέσεων θα κατατεθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να έλθουν οι θέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πιο κοντά και να διευκολυνθούν οι κατοπινές διαπραγματεύσεις. Βασικό σημείο του θα είναι η καινοτομία του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης ο οποίος θα ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση εξαιρετικής ροής μεταναστών και προσφύγων.

Οι ανησυχίες των «Βίζεγκραντ» και της Αυστρίας θα καταπραϋνθούν με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης – ένας τομέας στον οποίο θα πρωταγωνιστεί η Frontex. Θα δρομολογηθεί και η δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για τους πρόσφυγες, με στόχο την αποδέσμευσή τους από τους λαθρεμπόρους.

Αλλο βασικό σημείο του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη Μετανάστευση θα αφορά τον έλεγχο των ΜΚΟ μέσω ενός ευρωπαϊκού κανονισμού λειτουργίας τους. Επίσης, θα θεσμοθετηθούν ποινές (χρηματικές) για τις χώρες που δεν θα θελήσουν να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες λένε ότι η αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαισίου δεν σημαίνει και παντελή ακύρωση του παλιού, αφού η Κομισιόν επιδιώκει να υπογραμμίσει με τις νεότερες κατευθύνσεις της την ανάγκη επίδειξης υπευθυνότητας από όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης και, φυσικά, αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...