526
Η Αμαλία Μεγαπάνου το 2006 στο Μουσείο Μπενάκη, κατά την παρουσίαση του σπουδαίου βιβλίου της «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα» | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αμαλία Μεγαπάνου (1929-2020): Μια άξια Ελληνίδα δεν είναι πια κοντά μας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 09:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/06/2020, 11:45
Η Αμαλία Μεγαπάνου το 2006 στο Μουσείο Μπενάκη, κατά την παρουσίαση του σπουδαίου βιβλίου της «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα»
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αμαλία Μεγαπάνου (1929-2020): Μια άξια Ελληνίδα δεν είναι πια κοντά μας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 09:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/06/2020, 11:45

Μια μεγάλη μορφή των Γραμμάτων αλλά και της πολιτικής Ιστορίας της Ελλάδας, η Αμαλία Μεγαπάνου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Η Μεγαπάνου ανήκε σε πολιτική οικογένεια, ήταν ανιψιά του σπουδαίου πολιτικού και φιλοσόφου (και διατελέσαντος προέδρου δύο βραχύβιων κυβερνήσεων) Παναγιώτη Κανελλόπουλου και υπήρξε σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα χρόνια που η Ελλάδα άλλαζε.

Γεννημένη το 1929 ως Αμαλία Κανελλοπούλου, παντρεύτηκε σε ηλικία 22 ετών, το 1951, τον 44χρονο Καραμανλή. Στο πλευρό του παρακολούθησε την εντυπωσιακή πολιτική ανέλιξή του. Σε αυτά τα χρόνια του γάμου τους ο Καραμανλής μεταμορφώθηκε από έναν βορειοελλαδίτη πολιτικό σε έναν ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς, έγινε από υπουργός βραχύβιων και προβληματικών κυβερνήσεων, πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, σταθεροποιήθηκε, αναπτύχθηκε εντυπωσιακά και έκανε ένα μεγάλο άλμα εξωστρέφειας σε έναν νέο κόσμο που γεννιόταν –σταθερά με την Αμαλία στο πλευρό του.

Απρίλιος 1961, Λευκός Οίκος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Αμαλία Μεγαπάνου γίνονται δεκτοί από το ζεύγος Τζον και Τζάκι Κένεντι

Η κομψή και διακριτική παρουσία της την έκαναν να αναφέρεται ως η πρώτη «πρώτη κυρία» της Ελλάδας και να αποτελεί διαχρονικό μέτρο σύγκρισης για τις επόμενες συζύγους πρωθυπουργών.

Η Μεγαπάνου ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην εξορία του στο Παρίσι, στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Η σχέση τους διήρκεσε έως το 1972, όταν η Αμαλία αποφάσισε να πάρει διαζύγιο.

Αιτία του διαζυγίου ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Ωστόσο, στα πολλά χρόνια που ακολούθησαν, η Μεγαπάνου αρνήθηκε σταθερά να μιλήσει για τη ζωή της δίπλα στον Καραμανλή.

Με δωρεά της, είχε παραχωρήσει τη συλλογή του πατέρα της, Αναστασίου Κανελλόπουλου, στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μετά το διαζύγιό της με τον Καραμανλή παντρεύτηκε, στις 17 Μαΐου 1973, το μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Τα βιβλία της Μεγαπάνου έκαναν αίσθηση. Το «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα» θεωρείται έργο αναφοράς για την αρχαία ελληνική γραμματεία. Το «Διάλογος με την Αννα» επαναστατικό –σε αυτό η συγγραφέας συνομιλεί με μια ηλικιωμένη πόρνη και συστήνει στον αναγνώστη τον κόσμο των ιερόδουλων. Η ίδια, σε μια συνέντευξη στην ημέτερη Ρέα Βιτάλη, είχε πει: «Ο,τι θέλησα, ό,τι με ένδιέφερε, το έκανα στη ζωή μου»…

Μαθαίνοντας για την απώλεια της Αμαλίας Μεγαπάνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά.

Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα.

Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες».

Με ένα μήνυμα στα social media αποχαιρέτησε την Αμαλία Μεγαπάνου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...