580
| REUTERS/Jim Young

Ο ασταμάτητος Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2016, 14:39

Ο ασταμάτητος Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2016, 14:39

Λίγες ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, που θα ανοίξουν την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να επελαύνει ακάθεκτος -και βέβαιος για τη νίκη του- προς την τελική αναμέτρηση με τον Δημοκρατικό αντίπαλο, βλέποντας ο ίδιος τουλάχιστον ακόμη και τον Λευκό Οίκο.

Με τον ιδιαίτερο τρόπο του το εξέφρασε ο ίδιος σε ομιλία του το Σάββατο στην Αϊόβα: «Θα μπορούσα να σταθώ στη μέση της Πέμπτης Λεωφόρου (στη Νέα Υόρκη) και να πυροβολήσω κάποιον και δεν θα έχανα ούτε ψηφοφόρο. Απίστευτο δεν είναι;».

Στο ενδιάμεσο, οι επιθέσεις των συνυποψήφιων στην κούρσα και οι εκδηλώσεις υποστήριξης του ενός ή του άλλου έδιναν και έπαιρναν.

Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ εξασφάλισε την υποστήριξη του συντηρητικού αστέρα του talk radio Γκλεν Μπεκ. Μαζί άνοιξαν πυρ κατά του Τραμπ με τον Μπεκ να δηλώνει ότι «αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει (στην Αϊόβα), θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια χιονόμπαλα ως την κόλαση». Χαρακτήρισε ύβρη πέρα από κάθε φαντασία τα περί πυροβολισμών στην Πέμπτη Λεωφόρο και παρουσίασε τον Κρουζ σαν τη μόνη πραγματικά συντηρητική επιλογή για τους ψηφοφόρους—τον στήριζε εξάλλου και από τις εκπομπές του.

Το δίδυμο επιτέθηκε στον Τραμπ και για αριστερές (για τα αμερικανικά δεδομένα) θέσεις του όπως η υποστήριξη των αμβλώσεων, όπως και το ότι είχε στηρίξει Δημοκρατικούς όπως τον δήμαρχο του Σικάγου και πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί Ομπάμα, Ραμ Εμμάνουελ.

Ακόμα και αυτή την κίνηση από τον Μπεκ, δεν πέρασε ασχολίαστη από τον Τραμπ. Ο «τρελάρας ο Γκλεν Μπεκ» είναι μια θλιβερή απάντηση στην υποστήριξη (που έλαβα) από την Σάρα Πέιλιν, υποστήριξη που τόσο απελπισμένα θέλει ο Κρουζ, έγραψε ο Τραμπ σε tweet.

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντας και γόνος της πολιτικής οικογένειας Τζεμπ Μπους, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον Τραμπ δήθεν συντηρητικό με αριστερό παρελθόν και τάση να προσβάλει ανθρώπους. «Δεν είναι δύναμη το να προσβάλλεις τις γυναίκες. Δεν είναι ένδειξη δύναμης όταν προσβάλλεις τους ισπανόφωνους. Δεν είναι ένδειξη δύναμης όταν λες πως ένας αιχμάλωτος πολέμου είναι αποτυχημένος διότι τον έπιασαν. Ο Τζον Μακέιν είναι ήρωας», είπε αναφερόμενος στην αμφισβήτηση εκ μέρους του Τραμπ του παρελθόντος του Μακέιν στο Βιετνάμ.

Τελευταία ευκαιρία – για όλους – για ανατροπή;

Με μόνο έναν ουσιαστικό αντίπαλο στην παράταξή του, τον Τεντ Κρουζ, η μάχη με τον Τραμπ μοιάζει δεδομένη. Αλλοι έξι υποψήφιοι για το χρίσμα παραμένουν στη μάχη αλλά ίσως μόνο για την τιμή των όπλων καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον καθένα 2-8% στην καλύτερη περίπτωση. Καλύτερα αλλά μάλλον μακριά από κάθε επιτυχία τα πάνε ο Ρούμπιο και ο Κάρσον που κινούνται γύρω στο 10%.

Ο Τεντ Κρουζ πέφτει συνέχεια στις δημοσκοπήσεις, υποστήριξε το Σάββατο ο Τραμπ, αν και τα γκάλοπ – τουλάχιστον στην Αϊόβα- τους φέρνουν σχετικά κοντά με 31% για τον Τραμπ και 26% για τον Κρουζ.

Επόμενο στη σειρά των προκριματικών μετά την Αϊόβα το Νιου Χάμσαϊρ, μια πολιτεία που γενικά είναι βαρόμετρο και για τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπου οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 Φεβρουαρίου. Εκεί ο Τραμπ 32% και ο Κρουζ 11% με δεύτερο τον Τζον Κάσις με 13%.

Αγνωστος παράγοντας στην εξίσωση (θα) είναι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ο οποίος ετοιμάζεται να κατέβει σαν ανεξάρτητος υποψήφιος.

Πολιτικά μάλλον θα φλερτάρει με ψηφοφόρους και από τα δύο στρατόπεδα γιατί ο κατά γενική παραδοχή επιτυχημένος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης βλέπει ένα κενό που θέλει να καλύψει: ο Τραμπ προχωρά ακάθεκτος, ο Μπέρνι Σαντερς ανεβαίνει και η Χίλαρι Κλίντον παραπαίει, γράφουν οι New York Times. Σκοπεύει μάλιστα να ξοδέψει από την περιουσία μέχρι και ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την εκστρατεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...