422
Η σημειολογία των κινήσεων: η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να αμύνεται και ο Μπέρνι Σάντερς να επιτίθεται | Reuters

Μάχη στο ρινγκ για Κλίντον και Σάντερς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2016, 16:01
Η σημειολογία των κινήσεων: η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να αμύνεται και ο Μπέρνι Σάντερς να επιτίθεται
|Reuters

Μάχη στο ρινγκ για Κλίντον και Σάντερς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2016, 16:01

Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τον Τεντ Κρουζ και του έρχεται να τραβήξει τις τρίχες της περήφανης, ξανθιάς κώμης του. Φευ, και η Χίλαρι Κλίντον τα ίδια ακριβώς συναισθήματα τρέφει για τον συνυποψήφιό της Μπέρνι Σάντερς. Τελικά, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλιάνοι στο ίδιο καζάνι βράζουν και κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας γύρος τηλεοπτικής μάχης, αυτό που μένει στο στούντιο (πέραν των επιχειρημάτων και των δηλώσεων) είναι ένας… καπνός θυμού.

Στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, το βράδυ της Κυριακής, οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών συγκρούστηκαν μέχρις εσχάτων. Λογικό και επόμενο, καθώς βρισκόμαστε μόλις δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η διαδικασία στην Αϊόβα για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος για τον Λευκό Οίκο.

Τι κατέδειξε το τελευταίο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών; Οτι δεν μπορούν να συνυπάρξουν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς. Ηταν ολοφάνερο από την αρχή πως ανάμεσα σε αυτούς τους δύο θα κριθεί η μάχη. Η ατζέντα των θεμάτων ήταν συγκεκριμένη: το σύστημα περίθαλψης, οι πολιτικές για την Γουόλ Στριτ και το θέμα της οπλοκατοχής.

Η Χίλαρι Κλίντον, όπως αναφέρουν και οι New York Times, προσπάθησε να μιλήσει στο θυμικό των ψηφοφόρων ακολουθώντας τη «γραμμή Ομπάμα», κλείνοντας όμως και το μάτι στους πιο «ριζοσπάστες» που τάσσονται στο πλευρό του Σάντερς. Γνωρίζει πολύ καλά, άλλωστε, ότι το τελευταίο διάστημα ο βασικός της αντίπαλος εμφανίζει μια ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Και να ήθελε δεν θα γινόταν, καθώς ο Σάντερς παρουσιάστηκε αρκετά επιθετικός στο ντιμπέιτ.

Ο Σάντερς είχε δώσει στη δημοσιότητα, λίγο πριν από το ντιμπέιτ, πρότασή του για «πραγματικά καθολικό σύστημα ασφάλισης». Ας μην ξεχνάμε πως η μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην υγεία ήταν ο πιο «εμπρηστικός» φάκελος στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά τις δύο του θητείες.

Η Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε στον ανθυποψήφιό της εγείροντας ερωτηματικά για τις προτάσεις του στο Ασφαλιστικό, όπως και για τις θέσεις τους στο ζήτημα της πολιτικής για την Γουόλ Στριτ και τα όπλα – κρατώντας πάντως σχετικά χαμηλότερους τόνους από ό,τι προηγουμένως, οπότε και ανοικτά του είχε επιρρίψει αλλαγή πολιτικών θέσεων.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς αντεπιτέθηκε σημείο προς σημείο, θέλοντας να παρουσιάσει την Κλίντον υπέρμαχο του «συνεχίζουμε όπως έχει», θέλοντας επίσης να σχηματίσει τη δική του εικόνα ως αντιδιαστολή μίας Χίλαρι που παίρνει «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για ομιλίες της από τράπεζες της Γουόλ Στριτ».

Για να «εξειδικεύσει» στη συνέχεια τις κατηγορίες του κατά της Κλίντον για «κρυφές» σχέσεις της με τους ισχυρούς του χρήματος. «Εγώ δεν παίρνω λεφτά από μεγάλες τράπεζες, δεν πληρώνει τις ομιλίες μου η Goldman Sachs», ήταν η ατάκα του έμοιαζε με μαχαιριά στην καρδιά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...