701
Η καγκελάριος πηγαίνει με ανησυχίες στην Κωνσταντινούπολη | Aris Oikonomou / SOOC

Η Μέρκελ στην Τουρκία για τη Σύνοδο Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Η καγκελάριος πηγαίνει με ανησυχίες στην Κωνσταντινούπολη
|Aris Oikonomou / SOOC

Η Μέρκελ στην Τουρκία για τη Σύνοδο Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Η Γερμανία εκφράζει την ανησυχία της για την αυξανόμενη πόλωση της εσωτερικής πολιτικής συζήτησης στην Τουρκία. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για την άρση της ασυλίας βουλευτών από δικαστικές διώξεις, μια συνταγματική αλλαγή για την οποία η φιλοκουρδική αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως μπορεί σχεδόν να εξαλείψει την κοινοβουλευτική παρουσία της.

Αντίπαλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν πως η άρση της ασυλίας αποτελεί τμήμα μιας στρατηγικής, οι στόχοι της οποίας είναι να ωθηθεί το HDP εκτός κοινοβουλίου, να ενισχυθεί το κυβερνών κόμμα AKP και να σταθεροποιηθεί η υποστήριξη του κοινοβουλίου στο σύστημα της εκτελεστικής προδρίας που θέλει ο Ερντογάν. Ετσι, η γερμανίδα καγκελάριος θα συζητήσει και αυτό το θέμα με τον Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχει μαζί του τη Δευτέρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αντιδρώντας στην έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του πρώτου άρθρου του νομοσχεδίου που αίρει τη δικαστική ασυλία των βουλευτών, δήλωσε:

«Η γερμανική κυβέρνηση μόλις ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας. Η αυξανόμενη πόλωση της εσωτερικής πολιτικής συζήτησης στην Τουρκία μας γεμίζει ανησυχία. Το όλο θέμα θα βρεθεί οπωσδήποτε μεταξύ των θεμάτων που η καγκελάριος θα συζητήσει στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής, με τον πρόεδρο της Τουρκίας», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Ερωτηθείς εάν η καγκελάριος αναμένει να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης με τον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως είχε συμβεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι ο κ. Γιλντιρίμ, ως υπουργός Μεταφορών, είχε ως τώρα άλλους ομολόγους στο Βερολίνο και δεν συνεργαζόταν με την κυρία Μέρκελ.

Η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής

Περισσότερες από 125 χώρες, τουλάχιστον 60 αρχηγοί κρατών-κυβερνήσεων και πέντε χιλιάδες σύνεδροι θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Σύνοδο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, η οποία οργανώνεται για πρώτη φορά. Πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι επιλέγηκε η Τουρκία για να φιλοξενήσει τη σύνοδο, καθώς αποτελεί κέντρο της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης και είναι κοντά στην Ασία.

Βαθύτατα προβληματισμένος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίπτωση που θα έχει στις διμερείς σχέσεις το νέο πολιτικό σκηνικό στην Αγκυρα, όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο Προσφυγικό, με επίκεντρο τη συμφωνία με την ΕΕ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ακτινογραφήσει τις τουρκικές θέσεις με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη. Την Κύπρο θα εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη Σύνοδο αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχουν ο Εμίρης του Κουβέιτ Αλ Αχμέτ Αλ Σαμπάχ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρουτ, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχάμεντ Γιουσούφ, ο   πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σελάμ.571735a79e586

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, τα εγκαίνια της Συνόδου θα τελέσουν από κοινού ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η βία που αντιμετωπίζουν 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οι διαμάχες που τους επηρεάζουν και θα αναζητηθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Από τη διάσκεψη δεν θα λείψουν και τα θέματα προστασίας των γυναικών. Στην 67σέλιδη έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η παράγραφος 77 είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και τα κορίτσια, δεδομένου ότι συχνά πέφτουν θύματα πολλαπλών διακρίσεων σε μία κρίση, κυρίως όταν εκτοπίζονται, μεταναστεύουν, ανήκουν σε εθνική μειονότητα, είναι μονογονείς, απάτριδες ή ανάπηρες.

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, θα απευθύνουν από κοινού αίτημα για μια παγκόσμια εταιρική σχέση με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας. Η προάσπιση του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Διάσκεψη Κορυφής, ώστε να διασφαλίζεται ταχεία και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα άτομα που τη χρειάζονται.

Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, γιατρών, ιατρικών εγκαταστάσεων και εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο σε περιοχές συγκρούσεων και κρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συμβολή μας μπορεί να είναι καθοριστική, εάν διατηρήσουμε τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής. Η προστασία των αμάχων και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, δεν αποτελούν επιλογή αλλά ανθρώπινη απαίτηση».

Στο τέλος της Συνόδου αναμένεται να ετοιμαστεί μια έκθεση η οποία θα υποβληθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...