530
O Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Διάσκεψη των Βαλκανικών Κρατών στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την Αμυνα | Reuters

Τι θέλει πραγματικά ο Ερντογάν από την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2016, 16:52
O Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Διάσκεψη των Βαλκανικών Κρατών στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την Αμυνα
|Reuters

Τι θέλει πραγματικά ο Ερντογάν από την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2016, 16:52

Τελικά, μήπως ο Ερντογάν μπλοφάρει; Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν κάθε μέρα, δεν ξεχνάει να στέλνει βιτριολικά μηνύματα προς την Ευρώπη κατηγορώντας τα μέλη της ΕΕ για «υποκρισία». Κάπως έτσι, η περιβόητη συμφωνία για τους πρόσφυγες τίθεται εν κινδύνω.

Μπορεί να μην επαναλαμβάνει πλέον την παλαιά απειλή του ότι θα στείλει με πούλμαν τους μετανάστες στο Βερολίνο, εντούτοις πέρασε μια εντελώς νέα φάση διαπραγμάτευσης-απειλής. Αν η ΕΕ δεν ανοίξει τα ταμεία να του δώσει δισεκατομμύρια χρημάτων και δεν διευθετήσει το θέμα της βίζας, τότε η συμφωνία που υπέγραψε προ καιρού θα είναι από τη μεριά του ένα κενό γράμμα. Όπως και η γενικότερη πορεία σύγκλισης της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Την προηγούμενη Πέμπτη, όπως σημειώνει η εφημερίδα Financial Times, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση προς την ΕΕ και οι χαρακτηρισμοί του ήταν, αν μη τι άλλο, ανοίκειοι.

«Νομίζουν πως έχουν οι Ευρωπαίοι το δικαίωμα να μάχονται την τρομοκρατία, αλλά το θεωρούν ανεπίτρεπτο για εμάς. Αυτό είναι υποκρισία. Μια Ευρώπη που απομακρύνεται από τις αξίες και τις αρχές της δεν έχει καμία αξία για τα μέλη της και τον κόσμο. Συμφωνήσαμε και υπογράψαμε τη βίζα και τώρα θέτουν την εκπλήρωση 72 όρων. Συνθλίβουν τις μεταρρυθμίσεις μας για την τρομοκρατία.  Γιατί δεν ζητούν το ίδιο και στις χώρες της Ν. Αμερικής που τους παρέχουν βίζα; Ξέρουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, δεν χρειάζεται να μας κοροϊδεύουν. Στο μέλλον, ή να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο την Ευρώπη ή θα αναζητήσουμε άλλο δρόμο. Εμείς επιλέγουμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις με τους ευρωπαίους φίλους μας. Περιμένουμε την απάντησή τους».

Πού θα τελειώσει;

Το θέμα είναι πού θα τελειώσει όλο αυτό; Το θετικό σενάριο που βγαίνει από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι ότι αυτό πρόκειται για μια τεχνητή κρίση. Ο Ερντογάν παίζει στο εσωτερικό με το εθνικιστικό χαρτί και παράλληλα διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους για τη βίζα. Αν τη λάβει τότε θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη θέση του. Τι δείχνει αυτό; Μια βαθιά αδυναμία του.

Οχι μόνο προσωπική, αλλά και της χώρας του. Η τουρκική οικονομία παρουσιάζει ουκ ολίγες αδυναμίες, επομένως μια αποτυχία στο θέμα της βίζας θα λειτουργήσει εις βάρος του Ερντογάν. Όπως είπε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Αυτό θα είναι δικό του πρόβλημα».

Ο συμβιβασμός

Η μεριά της Ευρώπης θεωρεί πως ένας συμβιβασμός είναι επί θύραις, αρκεί να διατηρηθεί ένας βαθμός ψυχραιμίας. Αν η Τουρκία κάνει κάποιες βελτιώσεις από τον τρομοκρατικό νόμο της, τότε οι 72 όροι που ζητάει η ΕΕ εύκολα θα μπουν στο περιθώριο.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ανγκελα Μέρκελ να πουλήσει την ιστορία στο Ευρωκοινοβούλιο και να πείσει τον Φρανσουά Ολάντ και τους λοιπούς Ευρωπαίους. Μπορεί να χρειαστεί να προσπεράσουν το deadline του Ιουνίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη.

Το αρνητικό σενάριο

Υπάρχουν, πάντως, διπλωμάτες που προτάσσουν και το άσχημο σενάριο: ο Ερντογάν στρίβει το νόμισμα σε μια παρτίδα τζόγου. Αν καταφέρει να λάβει τη βίζα δίχως να υποχωρήσει, θα δείξει στο εσωτερικό ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αν πάλι η συμφωνία για τη βίζα μπλοκαριστεί, ο Ερντογάν θα παίξει το χαρτί του εθνικισμού, θα επιτεθεί στην Ευρώπη και φυσικά θα αφήσει τις μεταναστευτικές ροές να πλεύσουν ξανά προς τις ελληνικές ακτές. Και τότε οι ευρωπαίοι εταίροι θα διερωτηθούν: για ποιο λόγο, αλήθεια, η Τουρκία είναι υποψήφια για την ΕΕ;

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...