615
Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία είναι περισσότεροι απ΄αυτούς που προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά... | Nick Paleologos / SOOC

Το Plan B για το Προσφυγικό είναι το… Plan A

Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία είναι περισσότεροι απ΄αυτούς που προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά...
|Nick Paleologos / SOOC

Το Plan B για το Προσφυγικό είναι το… Plan A

Το πόσο ελεύθερος είσαι, είναι ευθέως ανάλογο με τον αριθμό των καλά επεξεργασμένων εναλλακτικών λύσεων που έχεις στη διάθεσή σου. Δυστυχώς για την Ευρώπη, Plan B που να μπορεί να εφαρμοστεί και να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές ερήμην της Τουρκίας δεν υπάρχει. Οσο οι Ευρωπαίοι το επαναλαμβάνουν μονότονα, τόσο περισσότερο θα τους ταπεινώνει δημοσίως ο Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας ότι δεν θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία αν δεν λάβει τα υπεσχημένα. Φυσικά, με τους δικούς του όρους.

Οι όροι του «σουλτάνου» είναι να λάβει η Τουρκία το δώρο της απελευθέρωσης της βίζας, αλλά χωρίς να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Στην προκειμένη, το πολιτικό «αγκάθι» είναι η αλλαγή της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που ορίζει ως εγκλήματα τρομοκρατίας μια μεγάλη βεντάλια δραστηριοτήτων. Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αλλάξει τη νομοθεσία για την τρομοκρατία και υποστήριξε ότι η υπάρχουσα είναι συμβατή με το κοινοτικό Δίκαιο. Η Κομισιόν, βέβαια, έχει άλλη άποψη και απαιτεί εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται τόσο για τη βίζα. Πιο πολύ καίγεται να δείξει στους Ευρωπαίους ποιος κάνει κουμάντο. Ηταν ο ίδιος που για να υποβαθμίσει τον Αχμέτ Νταβούτογλου όταν διαπραγματευόταν το τελικό κείμενο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, είχε πει τον περασμένο Μάρτιο ότι το θέμα της βίζας δεν ήταν και κανένα σπουδαίο δώρο, αφού η Τουρκία θα το έπαιρνε έτσι κι αλλιώς τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία είναι περισσότεροι απ΄αυτούς που προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά. Τον Απρίλιο, 9.149 μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές έναντι 3.462 στις ελληνικές

Μια μέρα αφότου ο Μάρτιν Σουλτς διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να προωθήσει τη διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να εργάζεται για την κατάργηση της βίζας και να διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία δεν είναι «νεκρή».

Αναμενόμενο. Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία είναι περισσότεροι απ΄αυτούς που προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά. Τον Απρίλιο, 9.149 μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές έναντι 3.462 στις ελληνικές. Ήδη οι Ευρωπαίοι αναζητούν σχέδιο αναχαίτισης των μαζικών εισροών από το ιταλικό μέτωπο, όπου δεν αποκλείεται να επεκταθεί η επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Η Αυστρία ετοιμάζεται να περιορίσει την είσοδο στο συνοριακό πέρασμα με την Ιταλία. Και η Κομισιόν έχει εκφράσει την ανησυχία της για το μέλλον της Σένγκεν.

Ο ένας μετά τον άλλο οι αξιωματούχοι της Κομισιόν αποκηρύσσουν το Plan B, στη συμφωνία με την Τουρκία διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει. Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι εναλλακτική δεν υπάρχει. Το σενάριο να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη προσφύγων (η Bild το συγκεκριμενοποίησε μιλώντας για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου) ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει η Ανγκελα Μέρκελ και άλλοι Βορειοευρωπαίοι κλείνοντας τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και πετυχαίνοντας την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία.

Οχι τόσο από ευαισθησία, όσο από την αποδεδειγμένη ανικανότητα της ελληνικής πλευράς να διαχειριστεί τα hotspots και τα κέντρα φιλοξενίας, πόσω μάλλον να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε πιο μόνιμες δομές για μεγαλύτερους αριθμούς εισερχομένων.

Η ελληνική πλευρά είναι καταδικασμένη να… ελπίζει να τηρηθεί η συμφωνία. Αλλά οι σχετικοί προβληματισμοί για το τι μέλλει γενέσθαι αν ο Ερντογάν αποφασίσει πλημμυρίσει τα νησιά με μετανάστες υπάρχουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί έχουν μεταφερθεί και στην Κομισιόν, ώστε να προετοιμαστεί ένα Plan B. Μέχρι στιγμής αναζητείται.

Εξίσου καταδικασμένη είναι η Ευρώπη να σέρνεται πίσω από τoν Ερντογάν κι εκείνος απλώς να το απολαμβάνει. Το θέμα δεν είναι τα 72 προαπαιτούμενα, αλλά μια πολιτική απόφαση που θα ξεμπλοκάρει τα πράγματα. Οπως έχουν αποδείξει οι κωλοτούμπες ευρωπαίων αξιωματούχων ενώπιον του Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, στο τέλος πάντα βρίσκεται η απαιτούμενη «πολιτική ευελιξία», ώστε και οι μεν και οι δε να κάνουν τα στραβά μάτια. Στον διαγωνισμό κυνισμού οι δύο πλευρές είναι ισόπαλες. Μέχρι νεωτέρας…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...