874
Ο Τραμπ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο Οβάλ Γραφείο | REUTERS/Joshua Roberts

Μέσα χάος, έξω φόβος: ο Τραμπ (και η Αμερική) «τρελάθηκε»

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 07:00
Ο Τραμπ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο Οβάλ Γραφείο
|REUTERS/Joshua Roberts

Μέσα χάος, έξω φόβος: ο Τραμπ (και η Αμερική) «τρελάθηκε»

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 07:00

Τον φόβο έχει σκορπίσει στους δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ η παραίτηση του αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, του τελευταίου οχυρού… λογικής στην κυβέρνηση Τραμπ απέναντι σε έναν απρόβλεπτο πρόεδρο.

Οι αποφάσεις του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες φαίνεται πως παίρνει στο… πόδι, βλέποντας τηλεόραση και υπακούοντας χωρίς σκέψη στις τηλεφωνικές πιέσεις του… Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν τρομοκρατήσει πολιτικούς και διπλωμάτες στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει χάος στο εσωτερικό της Αμερικής, με την απόφασή του να «κλείσει» επ’αόριστον την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, λόγω των έξι δισ. δολαρίων που ζητά για το περιβόητο τείχος, το οποίο επιμένει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό, και το πρόβλημα που αυτό δημιουργεί στον προϋπολογισμό. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με την Guardian (εδώ), ο πρόεδρος των ΗΠΑ άλλαξε γνώμη βλέποντας… τηλεόραση αργά το βράδυ στο δωμάτιό του, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα στον Λευκό Οίκο, αλλά και όσοι διαβάζουν το Twitter του, όπου σχολιάζει έξαλλος βραδυνές τηλεοπτικές εκπομπές. Οταν άκουσε να τον κριτικάρουν ακροδεξιοί ότι κάνει παραχωρήσεις στους Δημοκρατικούς, τα…πήρε στο κρανίο και αποφάσισε να κλείσει την κυβέρνηση, βγάζοντας σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών 380.000 δημοσίους υπαλλήλους και υποχρεώνοντας άλλους 420.000 να εργαστούν δωρεάν μέσα στις γιορτές.

Δεν σταμάτησε όμως, μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ η αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του. Ξαφνικά, την περασμένη Τετάρτη, διέταξε την αποχώρηση από τη Συρία των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ δεν είχε δείξει νωρίτερα κάποια τέτοια πρόθεση. Η απόφαση ανακοινώθηκε αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος, όπως γράφει χαρακτηριστικά η Guardian, έπεισε τον αμερικανό ομόλογό του «σε δευτερόλεπτα» να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, αφήνοντας τους Κούρδους στη μοίρα τους και εύκολο θύμα σε μία επικείμενη τουρκική επίθεση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι από το ξεκίνημα του νέου χρόνου, όταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων πάρουν τα ηνία οι Δημοκρατικοί και, όπως έχουν ήδη δηλώσει, θα ξεκινήσουν τις εξεταστικές επιτροπές για αποφάσεις του Τραμπ και την προσωπική του οικονομική κατάσταση, ο αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στη γωνία του ρινγκ. Και κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει. Χωρίς έμπειρους και λογικούς υπουργούς και συμβούλους δίπλα του, ο Τραμπ θα μπορεί να κάνει, λίγο πολύ, ό,τι θέλει. Και η μέχρι τώρα χαοτική πορεία του στον Λευκό Οίκο είναι ενδεικτική των προθέσεών του. Όσο κι αν προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ο υπουργός Αμυνας, έμπειρος και βετεράνος στρατηγός, αλλά και σεβαστός στη δυτική διπλωματική σκηνή, δεν τα κατάφερε. Για αυτό και παραιτήθηκε την Πέμπτη ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μία μέρα αργότερα, παραιτήθηκε και ο Μπρετ Μακγκούρκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Διεθνή Συμμαχία κατά του ISIS, ο οποίος ήταν ο κοντινότερος διπλωμάτης στους κούρδους συμμάχους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή.

«Ο Τζέιμς Μάτις παραιτήθηκε γιατί κατάλαβε ότι είχε φτάσει στο τέλος της διαδρομής του (όσον αφορά τη σχέση του με τον Τραμπ). Ο Τραμπ δεν έχει κάποιο ξεκάθαρο συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό του παρά μόνο ακολουθεί το μότο «Πρώτα η Αμερική», το οποίο θα φανεί ακόμα πιο έντονα, τώρα που δεν έχει κανέναν πρόθυμο να του αντισταθεί στο περιβάλλον του», τονίζει η Εβελιν Φάρκας, πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

Τώρα μάλιστα, που θα ξεκινήσουν οι εξεταστικές επιτροπές εναντίον του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ θα αναζητήσει νέες κρίσεις στο εξωτερικό για να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων του. «Γνωρίζουμε, από ανθρώπους που έχουν εργαστεί μαζί του, πως όταν αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο, τείνει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο χάος. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε αυτές τις ημέρες», λέει η Φάρκας.

Ενα ακόμα απρόβλεπτο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Αμερική και τους συμμάχους της την τελευταία εβδομάδα, έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Υεμένη και την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Είναι γνωστό πόσο φιλική είναι η στάση του Τραμπ προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –όπως έχει διαφανεί και από την απόφασή του να ακυρώσει την συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για τα πυρηνικά. Το σχέδιο της εκεχειρίας στο λιμάνι της Χοντάιντα, η ασφαλής διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και η εκκίνηση διαδικασιών κατά των εγκληματιών πολέμου, που είχαν εκπονήσει βρετανοί διπλωμάτες για να ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιούργησε πρωτοφανή κρίση ανάμεσα στην Αμερική και τη Βρετανία. Εκπλήσσοντας τους Βρετανούς, οι Αμερικανοί αντιπρότειναν σχέδιο, το οποίο δεν ανέφερε τίποτα για ανθρωπιστική βοήθεια και εγκλήματα πολέμου, συντασσόμενοι με τους Σαουδάραβες.

Τελικά, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα σε ψηφοφορία του την αποστολή παρατηρητών στην Υεμένη για την επιτήρηση της εκεχειρίας στην Χοντάιντα.

Η πιθανότητα μίας μεγάλης διεθνούς κρίσης είναι καθημερινή, εξηγεί στη Guardian η Αλεξάντρα Μπελ, πολιτική αναλύτρια, και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα κάτι τόσο σοβαρό. Χωρίς την παρουσία έμπειρων συμβούλων δίπλα του, όπως ο Μάτις, δεν ξέρει κανείς πώς θα αντιδράσει. «Η συμπεριφορά του και οι πράξεις του έως τώρα, δεν μας αφήνουν να ελπίσουμε πως θα αντιδράσει στην πίεση με ψυχραιμία».

Και το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι, όπως είναι δομημένο το σύστημα στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει κανένα φρένο ανάμεσα στον Τραμπ και το κουμπί των πυρηνικών όπλων. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι έχουμε δείξει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ηγετών να φέρονται λογικά. Αλλά τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πούτιν, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να τελειώσουν τον κόσμο μας σήμερα και δεν μπορεί κανείς να τους σταματήσει», καταλήγει η Μπελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...