326
O 33χρονος Ρελότιους που πλέον αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών | ΕΡΑ/ΑΠΕ

Spiegel: Ο δημοσιογράφος των fake news υπεξαιρούσε και δωρεές για ορφανά της Συρίας;

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2018, 17:44
O 33χρονος Ρελότιους που πλέον αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών
|ΕΡΑ/ΑΠΕ

Spiegel: Ο δημοσιογράφος των fake news υπεξαιρούσε και δωρεές για ορφανά της Συρίας;

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2018, 17:44

Ο Κλάας Ρελότιους, ο Γερμανός δημοσιογράφος που κατηγορείται από το περιοδικό Der Spiegel για κατασκευασμένα ρεπορτάζ, θα βρεθεί αντιμέτωπος και με κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων.

Όπως μεταδίδει το BBC, το περιοδικό πρόκειται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του 33χρονου δημοσιογράφου υποστηρίζοντας ότι ζητούσε δωρεές για τα ορφανά της Συρίας από τους αναγνώστες του περιοδικού και τα χρήματα πήγαιναν στον προσωπικό του λογαριασμό!

Το Der Spiegel ανέφερε ότι δέχτηκε μηνύματα από αναγνώστες σύμφωνα με τα οποία ο Ρελότιους είχε χρησιμοποιήσει έναν προσωπικό λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ζητήσει δωρεές προς βοήθεια των ορφανών από τη Συρία που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Τα χρήματα θα έπρεπε να κατατίθενται στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό, ανέφερε το περιοδικό επικαλούμενο αναγνώστες του. Το περιοδικό δεν γνωρίζει ωστόσο το μέγεθος της ανταπόκρισης που είχε η έκκλησή του ούτε πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν και πού κατέληξαν, αλλά συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για να τα καταθέσει στους εισαγγελείς.

Ο ίδιος δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις κατηγορίες για υπεξαίρεση.

Η έκκλησή του για δωρεές συνδέεται με ένα άρθρο που έγραψε για δύο άστεγα αδέλφια από τη Συρία–ένα αγόρι και ένα κορίτσι–που ζούσαν στην Τουρκία. Σύμφωνα με το περιοδικό, μέρος του ρεπορτάζ αυτού ήταν κατασκευασμένο.

Ένας τούρκος φωτογράφος που τον συνόδευσε στο ρεπορτάζ είπε ότι ο δημοσιογράφος είχε κατασκευάσει ορισμένες πτυχές από τη ζωή του αγοριού και σε άλλες είχε προσθέσει πολλά ψευδή στοιχεία. Μάλιστα ο φωτογράφος υποψιάζεται ότι το κορίτσι μπορεί να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου ο Ρελότιους είχε τιμηθεί με το βραβείο του «Ρεπόρτερ της Χρονιάς», για ένα άρθρο του με θέμα τους νέους Σύριους που υποκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο το 2011, αλλά την περασμένη εβδομάδα το Der Spiegel ανακοίνωσε ότι ο ρεπόρτερ παραδέχτηκε ότι «κατασκεύαζε» κάποια από τα ρεπορτάζ του.

Ο Ρελότιους, ο οποίος έχει απολυθεί, έχει πει στο περιοδικό ότι μετάνιωσε για τις πράξεις του και ότι ντρέπεται πολύ.

Έχει παραδεχτεί ότι εξαπάτησε τους αναγνώστες σε περίπου 14 ρεπορτάζ αλλά ισχυρίζεται ότι πολλά από τα 60 άρθρα του για το περιοδικό είναι ακριβή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...