911
Από παλαιότερο LGBT Pride στην Αγία Πετρούπολη | REUTERS/Anton Vaganov

Η Ρωσία σκληραίνει τη νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2022, 21:02
Από παλαιότερο LGBT Pride στην Αγία Πετρούπολη
|REUTERS/Anton Vaganov

Η Ρωσία σκληραίνει τη νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2022, 21:02

Την απαγόρευση περί της προώθησης «προπαγάνδας υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» στα παιδιά ώστε να αφορά άτομα κάθε ηλικίας ενέκριναν οι ρώσοι νομοθέτες κατά τρόπο τέτοιο ώστε κάθε εκδήλωση ή ενέργεια που δύναται να θεωρηθεί απόπειρα προώθησης «των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» να καταστεί παράνομη.

Ο νέος νόμος, ο οποίος έφερε την υπογραφή των αρχηγών όλων των κομμάτων και περισσότερων των 300 βουλευτών, υπερψηφίστηκε ομόφωνα από την Δούμα, την κάτω βουλή της Ρωσίας, την Πέμπτη.«Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας ενέκριναν ομόφωνα σε πρώτη ανάγνωση τις τροπολογίες στη νομοθεσία που απαγορεύει την προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων», ανέφερε το κοινοβούλιο στον ιστότοπό του.

Ο νόμος του 2013 που τιμωρεί την «προπαγάνδα υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» μεταξύ ανηλίκων ενισχύεται, έτσι, με την απαγόρευση της «άρνησης των οικογενειακών αξιών» και την «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών προσανατολισμών» και μεταξύ των ενηλίκων. Ο νόμος θα απαγορεύει επίσης «πληροφορίες που ενδέχεται να προκαλέσουν την επιθυμία αλλαγής φύλου» στα παιδιά, βάζοντας στο στόχαστρο τα τρανς πρόσωπα.

Οι απαγορεύσεις αυτές αφορούν «τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο» ή ακόμα και τη διαφήμιση. «Οι ταινίες που προωθούν τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις δεν θα λαμβάνουν άδεια διανομής», προειδοποίησε η Δούμα, η οποία δεν αναμενόταν να τροποποιήσει το νομοσχέδιο στις επόμενες δύο αναγνώσεις του παρ’εκτός κι αν συζητήσει αυστηροποίηση των ποινών.

Τα αδικήματα αυτά προβλέφθηκε ότι θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα ενώ οι αλλοδαποί που παραβιάζουν αυτόν τον νόμο θα μπορούν να απελαύνονται.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και τη Ρωσία από την υποβάθμιση και την εξαφάνιση, από το σκοτάδι που εξαπλώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. στην Ουκρανία) δεν λαμβάνει χώρα μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων, στο μυαλό τους, στις ψυχές τους», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Αλεξάντρ Κινχτάιν, εκτιμώντας ότι στο ζήτημα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ η Ρωσία βρίσκεται σε «πολιτισμική σύγκρουση» με τη Δύση.

Η υποβολή του νόμου στον Βλαντίμιρ Πούτιν, για την τελική του έγκριση, εκτιμήθηκε ότι δεν αποτελεί παρά μια απλή τυπική διαδικασία δεδομένου ότι απόψεις όπως αυτές των Βολόντιν και Κινχτάιν μοιράζεται και ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος.

Μάλιστα έχει αξιοποιήσει την κατοχύρωση δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων σε άλλες χώρες ως δικαιολογία για τη ρωσική επιθετικότητα. Ενδεικτικά, σε ομιλία του στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πούτιν είχε δηλώσει: «Θέλουμε να επιβληθούν στα παιδιά του δημοτικού πράγματα που οδηγούν στην εξαθλίωση και στον αφανισμό; Θέλουμε να διδαχθούν ότι αντί για άνδρες και γυναίκες υποτίθεται ότι υπάρχουν κάποιοι άλλα φύλα και να σας προτείνουν χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου; Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή της κατά της Ουκρανίας και των δυτικών εταίρων της. Ενα μήνα μετά, σχεδόν, ο Πούτιν κατηγόρησε, άλλωστε, τους τελευταίους ότι «θέλουν να περάσουν τα ομοφυλοφιλικά πρότυπα σε όλους».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ισχυριστεί ότι η νομοθεσία που αφορά στον περιορισμό της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας» στη Ρωσία είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο –όπως με τη χρήση του ευφημισμού περί «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων»– ώστε στην πραγματικότητα να απαγορεύεται, δυνητικά, κάθε έκφραση της ΛΟΑΤΚΙ κουλτούρας, περιλαμβανομένων των κινήσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το 2013 και ύστερα, ουσιαστικά κατέστη παράνομο να διοργανώνονται gay pride, ομιλίες υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων ακόμη και το να ισχυρίζεται κανείς ότι οι σχέσεις των ομοφυλοφίλων είναι ίσες με τις σχέσεις των ετεροφυλοφίλων, παρουσία ανηλίκων.

Ακτιβιστές διατύπωσαν φόβους ότι αυτό το καθεστώς θα αποκτήσει καθολική ισχύ καθώς και ότι θα πολλαπλασιάσει τα εγκλήματα μίσους, καθώς η ομοφοβία και η τρανφοβία «ντύνονται» τον επίσημο μανδύα της κρατικής πολιτικής, με τη συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση gayrussia.ru, η οποία παρακολουθεί τα ομοφοβικά πολιτικά κόμματα από το 2011, στη λίστα που είχε καταρτίσει το 2013 περιελάμβανε την Ενωμένη Ρωσία –το κόμμα του Πούτιν–, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας –το οποίο είναι συχνά το δεύτερο κόμμα σε δύναμη στη Δούμα–, το Εθνικό Μπολσεβίκικο Κόμμα, το Εθνικό Μπολσεβίκικο Μέτωπο, τους Πατριώτες της Ρωσίας και την Ευρασιατική Ενωση Νέων μεταξύ των πολιτικών χώρων που στράφηκαν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων έχει ασκήσει πολλάκις και η ρωσική Εκκλησία.

O προκαθήμενος της, πατριάρχης Κύριλλος, έχει υποστηρίξει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται και κατώ των αμαρτωλών τρόπων ζωής, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Καθώς το επιχείρημα περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας έχει ατονίσει ακόμη και μετξαύ των υποστηρικτών της ρωσικής εισβολής, ένας άλλος σύμαμχος του Πούτιν, ο Ραμζάν Καντίροφ, εμφανίστηκε πρόσφατα να… συμφωνεί με τον Κύριλλο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «πόλεμος κατά του σατανισμού» και των ΛΟΑΤΚΙ, ανέφερε προ ημερών ο επικεφαλής της Τσετσενίας, και κάλεσε σε ένωση μουσουλμάνων –οι οποίοι πολεμούν στις μονάδες των Τσετσένων– και χριστιανών κατά του Κιέβου.

Ο Φόλκερ Τουρκ, ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για «την τελευταία εξέλιξη, η οποία παραβιάζει ακόμη περισσότερο τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η νομοθεσία αυτή θα επεκτείνει εκείνη του 2013, η οποία «έχει καταδικαστεί από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και οδηγεί σε αύξηση της ρητορικής μίσους, των εγκλημάτων μίσους και των κακοποιητικών συμπεριφορών μεταξύ άλλων και κατά παιδιών», προειδοποίησε ο Τουρκ την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...