544
Ρωσικά δικαστήρια έχουν επιβάλλει απαγορευτικό... 100 χρόνων στα LGBT Pride ωστόσο από καιρό σε καιρό θαραλέοι ακτιβιστές καταφέρνουν να παραγματοποιήσουν μικρές συγκεντρώσεις. Καρέ από πορεία υπερηφάνειας στην Αγ. Πετρούπολη το 2019 | Shutterstock

Ρωσία: Αποσύρονται όλα τα βιβλία που «προπαγανδίζουν» την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 16:58
Ρωσικά δικαστήρια έχουν επιβάλλει απαγορευτικό... 100 χρόνων στα LGBT Pride ωστόσο από καιρό σε καιρό θαραλέοι ακτιβιστές καταφέρνουν να παραγματοποιήσουν μικρές συγκεντρώσεις. Καρέ από πορεία υπερηφάνειας στην Αγ. Πετρούπολη το 2019
|Shutterstock

Ρωσία: Αποσύρονται όλα τα βιβλία που «προπαγανδίζουν» την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 16:58

Η ρωσική ρυθμιστική Aρχή τηλεπικοινωνιών, η Roskomnadzor, ζήτησε από την ρωσική ένωση εκδοτών – βιβλιοπωλών να αποσυρθούν όλα τα βιβλία με «προπαγανδιστικό» περιεχόμενο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η Roskomnadsor ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι «η διάδοση προπαγάνδας αποκλινουσών σχέσεων με οποιαδήποτε μορφή δεν ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές αξίες της ρωσικής κοινωνίας και συνιστά κίνδυνο όχι μόνο για τους ανηλίκους, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία».

Εϊχε προηγηθεί στα μέσα Ιουλίου η κατάθεση ενός νομοσχεδίου στην Κρατική Δούμα –τη ρωσική κάτω βουλή– για την απαγόρευση «της προπαγάνδας μη παραδοσιακών σχέσεων» στα ΜΜΕ.

Εκτός των άλλων οι ρώσοι βουλευτές αποφάσισαν ότι δεν θα χορηγείται άδεια προβολής σε κινηματογράφους ταινιών που αρνούνται τις «οικογενειακές αξίες» και επιτρέπουν την «προπαγάνδα» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, θύμισε η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ στη Ρωσία

Τα νομοθετήματα αυτής της λογικής ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2013, όταν η Δούμα ενέκρινε ομόφωνα έναν εθνικό νόμο που απαγόρεψε τη διανομή υλικού που προωθεί τις ΛΟΑΤΚΙ σχέσεις μεταξύ ανηλίκων. Ο συγκεκριμένος νόμος δεν αναφέρει ρητά τη λέξη «ομοφυλοφιλία», αλλά αντίθετα χρησιμοποιεί τον ευφημισμό «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις».

Ουσιαστικά κατέστη παράνομο, έκτοτε, παρουσία ανηλίκων, να διοργανώνονται gay pride, οι ομιλίες υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων ή να λες ότι οι σχέσεις των ομοφυλοφίλων είναι ίσες με τις σχέσεις των ετεροφυλοφίλων κ.ο.κ..

Στους παραβάτες του νόμου επιβάλλεται πρόστιμο έως και 5.000 ρούβλια –ή έως και 50.000 ρούβλια αν δημόσιος λειτουργός βρεθεί ένοχος για το ίδιο αδίκημα. Οργανισμοί ή επιχειρήσεις τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 1 εκατομμύριο ρούβλια και αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους για έως και 90 ημέρες. Οι αλλοδαποί μπορούν να συλληφθούν και να κρατηθούν για έως και 15 ημέρες, καθώς και να απελαθούν, ενώ μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο έως 100.000 ρούβλια. Ακόμη, οι ρώσοι πολίτες που έχουν χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο ή τα Μέσα Ενημέρωσης για να προωθήσουν «μη παραδοσιακές σχέσεις» τιμωρούνται με πρόστιμο έως 100.000 ρούβλια.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ισχυριστεί ότι η νομοθεσία που αφορά στον περιορισμό της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας» είναι γραμμένη με τρόπο έτσι ώστε στην πραγματικότητα να απαγορεύεται κάθε έκφραση της ΛΟΑΤΚΙ κουλτούρας, περιλαμβανομένων των κινήσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων.

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε την εν λόγω νομοθεσία, η οποία φέρει την υπογραφή του Πούτιν, καθιστώντας σαφές ότι αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών να λαμβάνουν σωστή πληροφόρηση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης καταδικάσει τη Ρωσία για ομοφοβικές διακρίσεις και λογοκρισία, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης την κάλεσε να προστατεύσει τα δικαιώματα της κοινότητας.

Πολλές προσωπικότητες της Δύσης και ακτιβιστές αντιτίθενται ανοιχτά τόσο στον παραπάνω νόμο όσο και στις διατάξεις που ακολούθησαν εμπλουτίζοντας το νομικό «οπλοστάσιο» κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στην επέκταση του οποίου συμφωνούν όχι μόνο το Κρεμλίνο και η ρωσική Εκκλησία αλλά και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ Gayrussia.ru, η οποία παρακολουθεί τα ομοφοβικά πολιτικά κόμματα από το 2011, στη λίστα που είχε καταρτίσει το 2013 περιελάμβανε την Ενωμένη Ρωσία –το κόμμα του Πούτιν–, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας –το οποίο είναι συχνά το δεύτερο κόμμα σε δύναμη στη Δούμα και το οποίο θεωρείται ως ο άμεσος διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης–, το Εθνικό Μπολσεβίκικο Κόμμα, το Εθνικό Μπολσεβίκικο Μέτωπο, οι Πατριώτες της Ρωσίας, η Ευρασιατική Ενωση Νέων κ.α..

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...