431
Ο αρχηγός του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (αριστερά) απευθύνει ομιλία στη φετινή συγκέντρωση του κόμματος για την Πρωτομαγιά, στη Μόσχα. Πολλά μέλη του εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πόλεμο του Πούτιν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 1η Μαΐου | Konstantin Zavrazhin/Getty Images

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε τον πόλεμο» λέει ο ηγέτης του ΚΚ της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 18:41
Ο αρχηγός του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (αριστερά) απευθύνει ομιλία στη φετινή συγκέντρωση του κόμματος για την Πρωτομαγιά, στη Μόσχα. Πολλά μέλη του εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πόλεμο του Πούτιν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 1η Μαΐου
|Konstantin Zavrazhin/Getty Images

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε τον πόλεμο» λέει ο ηγέτης του ΚΚ της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 18:41

Γενική επιστράτευση προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Μόσχας στην Ουκρανία ζήτησε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση συνιστά «πόλεμο», έναν όρο μη επιθυμητό από το Κρεμλίνο.

«Σε τι διαφέρει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τον πόλεμο; Την στρατιωτική επιχείρηση μπορείτε να την σταματήσετε οποιαδήποτε στιγμή. Τον πόλεμο δεν μπορείτε να τον σταματήσετε, ο πόλεμος τελειώνει είτε με νίκη είτε με ήττα. Θέλω να σκεφτείτε ότι γίνεται πόλεμος τον οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να τον χάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΡΟ στη Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή.

Οι ρωσικές Αρχές επίσημα χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η λέξη «πόλεμος» που χρησιμοποιείται σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζεται «ψευδής» και «δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων». Ως εκ τούτου, εκείνος που χρησιμοποιεί την λέξη «πόλεμος» απειλείται με δικαστική δίωξη.

«Σήμερα η τύχη της Ρωσίας εξαρτάται από την νίκη στο Ντονμπάς, χρειάζεται γενική επιστράτευση στην χώρα, χρειάζονται εντελώς άλλοι νόμοι», προσέθεσε ο 78χρονος πολιτικός.

Ο Ζιουγκάνοφ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης στις αρχές του μήνα, καλέσματα σε «γενική επιστράτευση» απηύθυναν και άλλοι ρώσοι πολιτικοί, κατά βάση εθνικιστές και υποστηρικτές του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Μιχαήλ Ματβέγιεφ , ο οποίος αρχικά είχε ταχθεί κατά του πολέμου του Πούτιν, πρότεινε στους συναδέλφους του βουλευτές που είναι μέλη του κυβερνώντος κόμματος, όπως και σε άλλους ππολιτικούς αξιωματούχους, να καταταγούν εθελοντές και να πάνε να πολεμήσουν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Sibir.Realii.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του οποίου ο Ζιουγκάνοφ είναι επικεφαλής από την ίδρυσή του, το 1993, θεωρείται ο άμεσος διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ).

Το ΚΚΡΟ διαφέρει, ωστόσο, από το ΚΚΣΕ, και από πλήθος αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, ορισμένες από τις οποίες το επικρίνουν, λόγω της εθνικιστικής του ρητορικής, των καλών σχέσεων του με τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και των μαχών που δίνει ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ενδεικτικά, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ Gayrussia.ru, η οποία παρακολουθεί τα ομοφοβικά πολιτικά κόμματα στη χώρα από το 2011, περιελάμβανε την «Ενωμένη Ρωσία» –το κόμμα του Πούτιν– αλλά και το ΚΚΡΟ στη σχετική λίστα που είχε καταρτίσει το 2013.

Ο Ζιουγκάνοφ και οι βουλευτές του υπερψήφισαν, άλλωστε, τη νομοθεσία που αφορά στον περιορισμό της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...