727
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σεργκέι Σοϊγκού, σε φιλικό κλίμα, στη Μόσχα, στις 15 Αυγούστου | REUTERS/Maxim Shemetov/

Η εκκωφαντική πτώση του Σοϊγκού: Ο Πούτιν τον έβαλε «στον πάγο», οι φαντάροι τον κοροϊδεύουν

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 13:20
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σεργκέι Σοϊγκού, σε φιλικό κλίμα, στη Μόσχα, στις 15 Αυγούστου
|REUTERS/Maxim Shemetov/

Η εκκωφαντική πτώση του Σοϊγκού: Ο Πούτιν τον έβαλε «στον πάγο», οι φαντάροι τον κοροϊδεύουν

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 13:20

Η σχέση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σεργκέι Σοϊγκού έχει περάσει «από σαράντα κύματα» και προς το παρόν φαίνεται ότι βρίσκεται στον… βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Οι δύο άντρες, κάποτε στενοί φίλοι και συχνοί συνταξιδιώτες στη Σιβηρία, στα λημέρια του ρώσου υπουργού Αμυνας, δεν τα έχουν πάει πολύ καλά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ηδη από τον Μάρτιο, όταν φάνηκε ότι οι Ρώσοι δεν θα έφταναν δαφνοστεφανωμένοι στο Κίεβο, όπως είχε υποσχεθεί στον Πούτιν ο περίγυρός του, ο Σοϊγκού «εξαφανίστηκε» για δύο εβδομάδες, κάτι πολύ περίεργο για υπουργό Αμυνας εν μέσω πολέμου, και επανεμφανίστηκε το ίδιο ανεξήγητα. Τον Απρίλιο, εξαφανίστηκε ξανά και τότε φούντωσαν οι φήμες ότι είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή από την πίεση και την οργή του ρώσου προέδρου για τις αποτυχίες του στρατού.

Αργότερα, ο Σοϊγκού επανήλθε στη θέση του και φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον Πούτιν, στη μεγάλη διεθνή έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού που έγινε στη Μόσχα στις 15 Αυγούστου.

Τώρα όμως, όπως γράφει η Telegraph, προστέθηκε ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ Σοϊγκού, καθώς φαίνεται ότι ο Πούτιν τον έχει βάλει για μία ακόμα φορά «στον πάγο», έξαλλος με την πολύ αργή έως ανύπαρκτη προέλαση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, τις αποτυχίες του στόλου και της αεροπορίας, τα συνεχή πλήγματα των Ουκρανών σε ρωσικούς στρατηγικούς στόχους –ακόμα και στην Κριμαία– με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS αλλά και την προαναγγελθείσα αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει το Κίεβο στη Χερσώνα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα στον πόλεμο.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής Σπουδών Πολέμου (War Studies) στο King’s College του Λονδίνου, Λόρενς Φρίντμαν, σε ένα απολυταρχικό καθεστώς όπως του Κρεμλίνου, η έλλειψη κριτικής και διαύλων ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας –οι σχέσεις των οποίων μπορεί να χαρακτηρίζονται από εντάσεις και προσωπικές συγκρούσεις, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες– εύκολα οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις.

Ο Πούτιν έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του στον άλλοτε στενό συνεργάτη του, τον υπουργό Αμυνας. Σύμφωνα με πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρώσος πρόεδρος έχει δώσει εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές να δίνουν αναφορά απευθείας στον ίδιο, παρακάμπτοντας τον Σοϊγκού, στον οποίο ρίχνει την ευθύνη για την αποτυχία στο μέτωπο.

Οπως ανέφερε το iStories, το ρωσικό ερευνητικό δημοσιογραφικό δίκτυο, οι σχέσεις των δύο αντρών έχουν διαρραγεί. «Ο υπουργός Αμυνας δεν τολμά καν να πάρει αποφάσεις που ο στρατός θεωρεί απαραίτητες», σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Αμυνας.

Η τελευταία βαρυσήμαντη εμφάνιση του Σοϊγκού στη ρωσική τηλεόραση ήταν στις 4 Ιουλίου, όταν επισκέφθηκε τον Πούτιν και κάθισαν στο γνώριμο μικρό τραπέζι για να του ανακοινώσει την κατάληψη του Λουγκάνσκ, δηλαδή του μισού Ντονμπάς.

Σύμφωνα με το iStories, ο Πούτιν τού είπε ότι ο ίδιος είχε ήδη μάθει τα νέα από τους ρώσους στρατηγούς.

«Ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Σοϊγκού ότι μιλά απευθείας με τους υφισταμένους του υπουργού. Ο ρόλος του υπουργού Αμυνας δεν είναι ξεκάθαρος. Οι αποφάσεις για κάποιες θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο λαμβάνονται ερήμην του υπουργού», ανέφερε το ρωσικό ΜΜΕ.

Από τις 4 Ιουλίου και μετά, ο Σοϊγκού έχει εμφανιστεί λίγες φορές στην τηλεόραση, περισσότερο για λόγους δημοσίων σχέσεων.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτιμά ότι ο ρώσος υπουργός έχει χάσει την ισχύ του. «Ο Σοϊγκού πάντα δυσκολευόταν από το γεγονός ότι δεν έχει στρατιωτική εμπειρία». Μπορεί να φορά τη στολή και να αναφέρεται ως στρατηγός, αλλά δεν έχει καν υπηρετήσει στον ρωσικό στρατό, κάτι που δεν αρέσει στους ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με τους Βρετανούς.

«Οι ρώσοι αξιωματικοί και στρατιώτες κοροϊδεύουν τον Σοϊγκού και την αποτυχημένη ηγεσία του καθώς η εισβολή τους έχει μείνει στάσιμη», σημείωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με την Telegraph, ένας ρώσος στρατιώτης, που πολεμά αυτές τις μέρες στη Χερσώνα, έγραψε στο Telegram ότι «πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τη στρατηγική μας. Χαίρομαι που ο Σοϊγκού δεν εμπλέκεται πια στον σχεδιασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Ο Πούτιν και ο Σοϊγκού πέρασαν ατελείωτες ώρες μαζί στη διάρκεια της καραντίνας, όταν ο ρώσος πρόεδρος έβλεπε ελάχιστους ανθρώπους για μήνες. Φαίνεται ότι τότε σχεδίασαν μαζί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εξοστρακισμός του υπουργού Αμυνας από τον στενό κύκλο του προέδρου, τη στιγμή που πριν από τον πόλεμο, το όνομά του ακουγόταν ακόμα και για διάδοχος του Πούτιν, είναι μία ακόμα ένδειξη της «σφαγής» στους διαδρόμους του Κρεμλίνου, μετά και τη σύλληψη πρώην ανωτάτων στελεχών της FSB και την καρατόμηση του διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...