484
| CreativeProtagon

Ο Πούτιν έριξε στη φυλακή τον αρχικατάσκοπο της FSB

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 22:21
|CreativeProtagon

Ο Πούτιν έριξε στη φυλακή τον αρχικατάσκοπο της FSB

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 22:21

Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου καταλήγουν «οι προδότες του έθνους» κρατείται ο επί 13 χρόνια στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Μπεζέντα, πρώην επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών εξωτερικού της FSB, διαδόχου της KGB.

Ο Μπεζέντα είχε συλληφθεί λίγο πριν τα μέσα Μαρτίου μαζί με τον αναπληρωτή του, Ανατόλι Μπολιούχ και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω της αποτυχίας της Ρωσίας στο πρώτο στάδιο της εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αρχιπράκτορες φέρονταν να κρατούνται στη διαβόητη Λουμπιάνκα, το αχανές αρχηγείο της KGB (πλέον FSB) στη Μόσχα.

Τώρα, σύμφωνα με την Telegraph, ο ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Σολντάτοφ, που θεωρείται ειδικός στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επικαλούμενος τις πηγές του, είπε ότι ο 68χρονος Μπεζέντα μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Μόσχας, Λεφορτόβο, όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για προδοσία. Ο πρώην αρχικατάσκοπος βρίσκεται στη φυλακή με ψευδώνυμο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Τους μήνες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν, όπως αποδείχθηκε, ακριβείς πληροφορίες για τις κινήσεις και τις προθέσεις των Ρώσων, γεγονός που κίνησε τις υποψίες του Κρεμλίνου για «προδότες» μέσα στις τάξεις του.

Προς το παρόν, οι κατηγορίες εναντίον του Μπεζέντα δεν είναι γνωστές. Ο Σολντάτοφ διευκρίνισε ότι αρχικά, χειρίστηκε την υπόθεση εσωτερικά η FSB, αλλά μετά ανέλαβε η στρατιωτική αντικατασκοπεία της Ρωσίας.

«Αυτή ασχολείται μόνο με υποθέσεις κατασκόπων. Είναι παράδοση: αν “τα κάνεις θάλασσα”, πρέπει να βρεις προδότες για να τους κατηγορήσεις. Ετσι άρχισαν να ψάχνουν για προδότες», είπε ο Σολντάτοφ στην Telegraph.

Δουλειά της Πέμπτης Mονάδας της FSB υπό την ηγεσία του Μπεζέντα, ήταν να παρέχει στο Κρεμλίνο πληροφορίες για την Ουκρανία και να καλλιεργήσει μία πολιτική βάση στη χώρα για να στηρίξει τη ρωσική εισβολή.

Η υπηρεσία έχει επίσης την ευθύνη να διατηρεί επίσημη επαφή με τη CIA, κάτι που συνετέλεσε στο να μπει στο στόχαστρο του Κρεμλίνου ο Μπεζέντα.

Ο ίδιος ο Πούτιν δημιούργησε την Πέμπτη Μονάδα το 1998, όταν ήταν επικεφαλής της FSB, με την αποστολή να κατασκοπεύει τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.

Ο Μπεζέντα, που κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, είχε στενούς δεσμούς με το περιβάλλον του Πούτιν. Ετσι, έμεινε στη θέση του για 13 χρόνια, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αποτυγχάνει στην αποστολή του. Είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στο Κίεβο, τον Φεβρουάριο του 2014, στις τελευταίες ημέρες των συγκρούσεων ανάμεσα στον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας και τους φιλοδυτικούς διαδηλωτές.

Αποστολή του ήταν να ηγηθεί μίας ομάδας ανώτερων ρώσων αξιωματούχων για να βοηθήσουν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να παραμείνει στην εξουσία, όμως ο τότε πρόεδρος προτίμησε να διαφύγει στο εξωτερικό μετά από λίγες ημέρες.

Στον απόηχο της «Επανάστασης του Μαϊντάν», πολλοί πράκτορες εκδιώχθηκαν από την Πέμπτη Υπηρεσία, αλλά ο Μπεζέντα έμεινε στη θέση του. Στα επόμενα χρόνια, πολλοί πράκτορες της υπηρεσίας του εκτέθηκαν σε πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, ρώσος ερευνητής της δημοσιογραφικής ερευνητικής ομάδας Bellingcat, αποκάλυψε πως περίπου 150 πράκτορες της FSB από το τμήμα του Μπεζέντα έχουν συλληφθεί ή απολυθεί μετά την σύλληψη του αφεντικού τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...