753
Νυχτερινή εκτόξευση πυραύλων από HIMARS στην Ουκρανία | Pavlo Narozhnyy/via REUTERS

Οι Ουκρανοί καταστρέφουν δεκάδες ρωσικούς στόχους-κλειδιά με τα HIMARS

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 16:55
Νυχτερινή εκτόξευση πυραύλων από HIMARS στην Ουκρανία
|Pavlo Narozhnyy/via REUTERS

Οι Ουκρανοί καταστρέφουν δεκάδες ρωσικούς στόχους-κλειδιά με τα HIMARS

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2022, 16:55

Οι αναλυτές του αμερικανικού Πενταγώνου το είχαν προβλέψει από το 2016: οι ρωσικές αποθήκες όπλων και πυρομαχικών είναι τα λιγότερο ασφαλή σημεία σε μία εμπόλεμη ζώνη. Τα πυρομαχικά δεν είναι σωστά αποθηκευμένα, πολλά είναι από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, κοντά στη λήξη τους και ο συνδυασμός τους μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός για τους Ρώσους. «Αν αυτά τα σημεία γίνουν στόχος κατά προτεραιότητα, το πλήγμα θα είναι σοβαρό για το ρωσικό σύστημα», κατέληγε η ανάλυση.

Τώρα, στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι ουκρανοί στρατηγοί ακολουθούν τη συμβουλή των Αμερικανών, σημειώνει το Economist.

Στις 11 Ιουλίου, μία ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στη νότια Ουκρανία εξερράγη με εντυπωσιακό τρόπο. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι η αποθήκη εξαφανίστηκε. Το χτύπημα των Ουκρανών προήλθε από σύστημα HIMARS, το τελευταίο τους απόκτημα από τις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, έχουν λάβει οκτώ συστήματα και αναμένουν άλλα τέσσερα.

Κάθε ένα έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης έξι πυραύλων με βεληνεκές 84 χλμ., τριπλάσιο από τα προηγούμενα συστήματα που είχαν οι Ουκρανοί στη διάθεσή τους.

Οι Αμερικανοί τα έδωσαν στους Ουκρανούς μόνο όταν σιγουρεύθηκαν ότι μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν σωστά. Οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν πάρει άριστα στο τεστ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Economist.

Η αποθήκη στη Νόβα Κακόβκα ήταν η 19η που καταστράφηκε από τςι 27 Ιουνίου. Η 20ή καταστράφηκε στην Λουγκάνσκ, στις 12 Ιουλίου, ενώ ένα χτύπημα στη Χερσώνα, στις 10 Ιουλίου σκότωσε πολλούς ρώσους αξιωματικούς, ανάμεσά τους και τον στρατηγό που ήταν επικεφαλής του 22ου Σώματος  Στρατού.

Τα χτυπήματα με HIMARS έχουν σημειωθεί σε όλο το μέτωπο, από τη Λουγκάνσκ στα ανατολικά μέχρι τη Χερσώνα στα νότια. Τα πρώτα συστήματα αναπτύχθηκαν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου ποταμού στοχεύοντας το Χάρκοβο, τη Ζαπορίζια και το Ντονμπάς. Τα επόμενα αναπτύχθηκαν στην δεξιά όχθη με στόχο την Χερσώνα.

Οι ουκρανοί διοικητές θεωρούν ότι τα HIMARS αλλάζουν τον ρου του πολέμου και ότι αρχίζουν να ανακτούν τον έλεγχο ξανά μετά τις ήττες που υπέστησαν στο Λισιτσάνσκ και το Σεβεροντοντέτσκ.

Ενας συνταγματάρχης είπε στο Economist ότι τα όπλα αυτά είναι αποτελεσματικά για σειρά από στόχους, όπως διοικητήρια, στρατώνες, αποθήκες κλπ, ενώ δεν μπορούν να τα χτυπήσουν οι Ρώσοι γιατί είναι πολύ γρήγορα στη μετακίνηση. Οι Ουκρανοί φαίνεται πως πρώτα ρίχνουν σοβιετικούς πυραύλους για να μπερδέψουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, και στη συνέχεια εκτοξεύουν τους σύγχρονους πυραύλους, που κατευθύνονται με GPS.

Για να γίνει όμως μία μεγάλη αντεπίθεση, όπως θέλουν οι Ουκρανοί, χρειάζονται δεκάδες ακόμα εκτοξευτήρες. Οι Ρώσοι μπορεί σταδιακά να αντιδράσουν καλύτερα στα HIMARS, κρύβοντας πιο αποτελεσματικά τους στόχους-κλειδιά, όμως το γεγονός ότι δεν το έχουν κάνει ακόμα, καταδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε περίπτωση πολέμου, ο αμερικανικός στρατός κρύβει τα πυρομαχικά και τα όπλα σε πολλές μικρές αποθήκες σε μία μεγάλη έκταση. Ο ρωσικός όμως, που βασίζεται πολύ στα τρένα για τη μεταφορά όπλων, προμηθειών και στρατευμάτων, έχει δημιουργήσει μεγάλες αποθήκες δίπλα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι οποίες είναι εύκολος στόχος για τα HIMARS. Η αλλαγή θέσης τώρα των αποθηκών αποδεικνύεται μεγάλο πρόβλημα για τους Ρώσους.

Κίεβο σε Ουάσινγκτον: Δώστε μας καλύτερους πυραύλους

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί από την Ουάσινγκτον να προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με πυραύλους μεγαλύτερου δραστικού βεληνεκούς για τα συστήματα HIMARS που παρέλαβαν πρόσφατα, δήλωσε την Τετάρτη ο Φεντίρ Βενισλάβσκι, μέλος της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Σήμερα, ο ουκρανικός στρατός διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, όμως οι ΗΠΑ έχουν στο οπλοστάσιό τους πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 ως 500 χιλιομέτρων.

Τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποιούν πυραύλους Tochka-U, βεληνεκούς 120 χλμ., για να πλήττουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όμως τα σοβιετικού σχεδιασμού όπλα δεν είναι τόσο ακριβή.

Η ενδεχόμενη παράδοση τέτοιων πυραύλων έχει καίρια σημασία, αφού θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο στενό Κερτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η γέφυρα αυτή, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, απέχει κάπου 260 χιλιόμετρα από τα μέτωπα. Είναι στρατηγικής σημασίας διότι μέσω αυτής ανεφοδιάζονται τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «τρομοκρατία» τη διακηρυγμένη πρόθεση του Κιέβου να πλήξει τη γέφυρα. Επισήμανε πάντως πως είναι επαρκώς προστατευμένη έναντι πυραυλικών επιθέσεων.

Το αίτημα του Κιέβου για πυραύλους με μεγάλο βεληνεκές εγείρει ανησυχίες και στην Ουάσινγκτον, ιδίως για το ενδεχόμενο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής για να πλήξουν στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένοπλη σύρραξη.

Η πόλη Λουγκάνσκ, η πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοαναγορευμένης Λαϊκής Δημοκρατίας, υπέστη την Τετάρτη πολλαπλά πλήγματα από τα συστήματα HIMARS, ανέφερε μέσω Telegram ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών Αντρέι Μαρότσκο.

Ο Σερχίι Χαϊντάι, ο επικεφαλής της ουκρανικής πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, ανέφερε από την πλευρά του ότι στο στόχαστρο μπήκαν κι άλλες αποθήκες όπλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...