369
Ουκρανικό HIMARS στοχεύει ρωσικούς στόχους σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία | Pavlo Narozhnyy/via REUTERS

Αντεπίθεση των Ουκρανών στον Νότο – «Απέτυχε», λένε οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 16:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/08/2022 21:00
Ουκρανικό HIMARS στοχεύει ρωσικούς στόχους σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία
|Pavlo Narozhnyy/via REUTERS

Αντεπίθεση των Ουκρανών στον Νότο – «Απέτυχε», λένε οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 16:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/08/2022 21:00

Την έναρξη της αναμενόμενης εδώ και καιρό αντεπίθεσης στο νότιο τμήμα της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ουκρανία.

«Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Χερσώνας», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne επικαλούμενο την εκπρόσωπο της Νότιας Διοίκησης Ναταλία Χουμενιούκ. Η ίδια επιβεβαίωσε την είδηση λίγα λεπτά αργότερα κατά την διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

Κατά την Χουμενιούκ, τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας στις νότιες γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας «έχουν αδιαμφισβήτητα αποδυναμώσει τον εχθρό». Τουλάχιστον δέκα ρωσικοί χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα επίθεση. «Κάθε στρατιωτική επιχείρηση χρειάζεται σιωπή», σημείωσε και τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στον Νότο είναι «ισχυρές», το πιθανότερο, έχοντας ενισχυθεί στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε πολλές ζώνες στον Νότο. Ζητούμε από τους κατοίκους της Χερσώνας να τηρούν τις οδηγίες ασφαλείας: παραμείνετε κοντά σε καταφύγια και μακριά από τις θέσεις» των ρωσικών δυνάμεων, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς. «Πιστεύουμε στον ουκρανικό στρατό!», κατέληξε.

Η Ουκρανία έκανε λόγο εδώ και δύο μήνες για μια αντεπίθεση που σχεδίαζε σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, υπενθύμισε το Reuters.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε μερικές ώρες αργότερα ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, και υποστήριξε ότι επέφερε «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς.

«Αυτή η νέα απόπειρα επίθεσης του εχθρού απέτυχε παταγωδώς», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.

Υποστήριξε, δε, ότι «οι μονάδες του ουκρανικού στρατού υπέστησαν βαριές απώλειες λόγω της σθεναρής άμυνας των Ρώσων στρατιωτών». «Ο εχθρός έχασε περισσότερους από 560 στρατιώτες», ενώ καταστράφηκαν 26 άρματα, 32 θωρακισμένα οχήματα και δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25, πρόσθεσε το υπουργείο.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από του ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Μικολάιφ, σύμφωνα με τον δήμαρχο

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Αλλοι πέντε τραυματίστηκαν.

«Χτυπήθηκαν κτίρια κατοικιών και εκπαιδευτικά ιδρύματα», έγραψε στο Telegram ο Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ο οποίος πρόσθεσε πως διασώστες εργάζονται στα σημεία των πληγμάτων.

Νωρίτερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ είχε πει πως η πόλη δεχόταν σφοδρά πυρά επιβεβαιώνοντας αργότερα πως σκοτώθηκαν άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...