496
Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης | REUTERS/Dado Ruvic

ΕΕ: Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 18:36
Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης
|REUTERS/Dado Ruvic

ΕΕ: Εγκρίθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 18:36

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη ενέκριναν το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, εξαιρώντας, ωστόσο, από αυτό τα μέτρα που είχαν ως στόχο τον ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν (περισσότερα εδώ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, το έκτο πακέτο κυρώσεων θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει κυρώσεις κατά μελών του ρωσικού στρατού που συνδέονται με τις καταγγελθείσες σφαγές αμάχων στη Μπούτσα καθώς και κατά οντοτήτων στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη πολεμική μηχανή της χώρας, καθώς και κατά ρώσων ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων, εγκρίνεται επίσης η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ , ως το τέλος του 2022, επεσήμανε η γαλλική προεδρία της ΕΕ.

Και «όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου, μέσω αγωγών», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Υπενθυμίζεται πως η Βουδαπέστη πίεσε ώστε να υπάρξει εξαίρεση για τις εισαγωγές μέσω αγωγών, επικαλούμενη το πλήγμα που θα δεχόταν, σε αντίθετη περίπτωση, η οικονομία της (περισσότερα εδώ).

Επιπλέον, προβλέπεται η αποσύνδεση τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Sberbank, από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift, καθώς και η αποσύνδεση μιας τράπεζας της Λευκορωσίας. Προβλέπεται επίσης:

  • Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.
  • Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.
  • Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.
  • Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.
Ακόμη ένα ουγγρικό «όχι» έγινε δεκτό

Σύμφωνα, πάντως, με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος δεν περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου Μέσου, χώρες όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ολλανδία –μεταξύ άλλων– ανέφεραν ότι η απόφασή τους να συναινέσουν δεν υποδεικνύει τη συμφωνία με τη γραμμή Ορμπαν, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ήθελαν να καθυστερήσει περισσότερο η έγκριση του έκτου πακέτου. Εξάλλου, Λιθουανία, Λετονία και άλλα κράτη-μέλη επισήμαναν ότι θα επανέλθουν ζητώντας σε μελλοντικές κυρώσεις να συμπεριλαμβάνεται τόσο ο Πατριάρχης Κύριλλος όσο και να αποφασιστεί εμπάργκο στο φυσικό αέριο.

Η αντίθεση της Ουγγαρίας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Κύριλλου «είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ένας εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI ανέφερε, επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο, ότι η Βουδαπέστη θα τηρήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ότι κατά τη συνάντηση αυτή των «27» κανείς δεν εξέφρασε αντίθεση στην ουγγρική στάση επί του θέματος αυτού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...