370
Στιγμιότυπο από τη «μεθοδολογία» των ρώσων κομάντο στην Μπούτσα | www.nytimes.com

New York Times: Πώς οι Ρώσοι εκτελούσαν τους αιχμαλώτους στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 14:08
Στιγμιότυπο από τη «μεθοδολογία» των ρώσων κομάντο στην Μπούτσα
|www.nytimes.com

New York Times: Πώς οι Ρώσοι εκτελούσαν τους αιχμαλώτους στην Μπούτσα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2022, 14:08

Νεο ντοκουμέντο από τις ρωσικές βαρβαρότητες στην Μπούτσα, τη μαρτυρική κωμόπολη βόρεια του Κιέβου, έφεραν στο φως οι New York Times. Ηδη η ανακάλυψη μαζικών τάφων στην περιοχή καθώς και οι σοροί αμέτρητων ανθρώπων που είχαν βρεθεί να κείτονται στους δρόμους –ένα εφιαλτικό σκηνικό που αποκαλύφτηκε όταν οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη μικρή αυτή πόλη στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας– μαρτυρούσαν τις θηριωδίες των Ρώσων. Ομως τώρα υπάρχει και οπτικό υλικό από μαζικές εκτελέσεις που φέρεται να έγιναν από τους Ρώσους στις 4 Μαρτίου.

Βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και βρέθηκε στην κατοχή της νεοϋορκέζικης εφημερίδας δείχνει ρώσους στρατιώτες να οδηγούν μια ομάδα ουκρανών αιχμαλώτων προς μία αυλή, όπου λίγες στιγμές αργότερα θα εκτελούνταν. Το συγκεκριμένο υλικό, μαζί με πλάνα που τράβηξε ένας γείτονας, αποτελούν τις πιο ξεκάθαρες αποδείξεις, που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, ότι οι άντρες αυτοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τους Ρώσους προτού εκτελεστούν.

«Οι όμηροι είναι ξαπλωμένοι εκεί, δίπλα στον φράχτη», ακούγεται να λέει ο εικονολήπτης ενός από τα τρία βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times. «Ενα, δύο, τρία, σίγουρα, τέσσερα, πέντε, έξι», ακούγεται να μετρά κάποιος άλλος. Συνολικά κρατούνται εννέα άτομα και – σύμφωνα με τους NY Times- «οι όμηροι αναγκάζονται να πέσουν στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένου ενός που φορά ένα χαρακτηριστικό, ανοιχτό μπλε φούτερ με κουκούλα».

Σε δύο άλλα βίντεο, ρώσοι αλεξιπτωτιστές οδηγούν αμάχους υπό την απειλή όπλου. «Περπατήστε δεξιά, σκυλιά», ακούγεται στο οπτικό υλικό που φέρεται να βιντεοσκοπήθηκε από κάμερα ασφαλείας, λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεση. Το τρίτο βίντεο που φέρει ημερομηνία 5 Μαρτίου, επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων. Έδειχνε τα πτώματα να κείτονται στο έδαφος δίπλα στο κτίριο γραφείων στην οδό Γιαμπλόνσκα 144.

Αλλες εικόνες από κάμερα παρακολούθησης απέναντι από την οδό Yablunska 144 έδειξαν ρώσους αλεξιπτωτιστές να καταλαμβάνουν την Mπούτσα περίπου την ίδια στιγμή που η ομάδα των ανδρών εκτελέστηκε.

Η ερευνητική ομάδα των New York Times, έπειτα από δουλειά πολλών εβδομάδων, βρήκε υλικό που δείχνει ότι οι ρώσοι αλεξιπτωτιστές συγκέντρωσαν και εκτέλεσαν τους άνδρες που εμφανίζονταν στη φωτογραφία με τα πτώματα που βρέθηκαν δεμένα πισθάγκωνα αργότερα, όταν οι εισβολείς εγκατέλειψαν την Μπούτσα.

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επικοινώνησαν μαζί τους για μια απάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...