682
Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φαίνεται ότι αλλάζει γραμμή | REUTERS/Ahmed Jadallah/File Photo

Πυρετός διαπραγματεύσεων: Η Σαουδική Αραβία «έτοιμη» να καλύψει το κενό του ρωσικού πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 10:01
Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φαίνεται ότι αλλάζει γραμμή
|REUTERS/Ahmed Jadallah/File Photo

Πυρετός διαπραγματεύσεων: Η Σαουδική Αραβία «έτοιμη» να καλύψει το κενό του ρωσικού πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 10:01

Η Σαουδική Αραβία ειδοποίησε τους Δυτικούς συμμάχους της ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν αυτή της Ρωσίας μειωθεί πολύ εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

Η Ρωσία παρήγε το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης αργού πριν εισβάλει στην Ουκρανία.

Εχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, όπως αναφέρουν οι FT.

Στο σχήμα ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν τα 13 κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των οποίων ηγείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εως τώρα, η Σαουδική Αραβία απέκρουε τις εκκλήσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, κατά το δημοσίευμα των FT, συμφώνησε να αλλάξει στάση μετά από διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με το Ριάντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – εξαιρείται αυτό που μεταφέρεται μέσω αγωγών για να εξυπηρετηθεί η Ουγγαρία. Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές ως το τέλος της χρονιάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και πολλές εβδομάδες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η σημερινή σύνοδος του ΟΠΕΚ+ ξεκινά στις 14:00 (ώρα Βιέννης· 15:00 ώρα Ελλάδας).

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ρήξη στην ομάδα ΟΠΕΚ+, ως ακόμη και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων λόγω των αμερικανο-σαουδαραβικών ζυμώσεων.

Εως τώρα το Ριάντ δεν έδειχνε ιδιαίτερα διατεθειμένο να ανακουφίσει τις αγορές. Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν είπε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως τα βασίλειο «έκανε ό,τι μπορούσε» και ότι το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο από το να προστεθούν απλώς βαρέλια στην αγορά».

Το ότι οι οικονομίες του Κόλπου κωφεύουν στις Δυτικές εκκλήσεις εν μέρει οφείλεται στο ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς το βαρέλι έχει φθάσει ακόμα και τα 120 δολάρια. Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Εξ ου οι «δισταγμοί τους να ανοίξουν περισσότερο τις στρόφιγγες», σύμφωνα με την Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown.

Πάντως, ακόμη κι αν το ήθελε, η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ποσότητες από τη Ρωσία που θα αφαιρεθούν από την αγορά, με δεδομένες τις δυσκολίες κάποιων χωρών μελών της να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.

Στη Σαουδική Αραβία ο Μπάιντεν;

Ενδεικτικό των ζυμώσεων για το πετρέλαιο, είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει ταξίδι του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή εντός του μήνα για συναντήσεις με συμμάχους της Ουάσινγκτον στον Κόλπο και ενδέχεται να βρεθεί για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Reuters.

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις πηγές εντός και εκτός ΗΠΑ.

Το ταξίδι, που σχεδιάζεται να γίνει έπειτα από σύνοδο της G7 στη Γερμανία και αυτή του NATO στην Ισπανία, θα μπορούσε να συμπεριλάβει επίσκεψη στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε σχετικά, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, απάντησε σε δημοσιογράφους πως δεν είναι ενήμερη για κάποιο ταξίδι, προσθέτοντας ότι η άποψη του αμερικανού προέδρου για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεν έχει αλλάξει.

Εκφράζοντας οργή για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει τη διμερή σχέση. Ο προκάτοχός του είχε θερμές σχέσεις με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.

Εάν γίνει η επίσκεψη, θα εντάσσεται σε προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητεί τρόπο να μειώσει τις τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ. Ορισμένες από τις πηγές σημείωσαν πως ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), τα μέλη του οποίου είναι το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, γινόταν σύνοδος κορυφής ΗΠΑ – ΣΣΚ μια φορά τον χρόνο.

Ωστόσο, προτού γίνει κάτι τέτοιο, πηγές σημειώνουν ότι η Ουάσινγκτον θέλει να παραταθεί η εκεχειρία στην Υεμένη και να υπάρξει σαφήνεια για την παραγωγή πετρελαίου από το Ριάντ και το Ντουμπάι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...