330
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω βιντεοκλήσης στους βουλευτές του Λουξεμβούργου | Twitter / @Xavier_Bettel

Ζελένσκι: Υπό ρωσική κατοχή το 20% του ουκρανικού εδάφους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 16:11
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω βιντεοκλήσης στους βουλευτές του Λουξεμβούργου
|Twitter / @Xavier_Bettel

Ζελένσκι: Υπό ρωσική κατοχή το 20% του ουκρανικού εδάφους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 16:11

Το περίγραμμα της τρέχουσας δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία, περιέγραψε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη, ζητώντας, παράλληλα, τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να αλλάξει τον ρου του πολέμου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας του, μέσω βιντεο, στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, το 20%, περίπου, της επικράτειας της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε σχεδόν ολόκληρο τον ρωσικό στρατό» καθώς «όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επίθεση», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι τα μέτωπα των μαχών εκτείνονται σε μήκος περισσότερων των 1.000 χιλιομέτρων.

Απευθυνόμενος στο Bratislava Forum του think-tank GLOBSEC, επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα του να αυξηθούν οι προμήθειες όπλων από τη Δύση, προκειμένου η Ουκρανία να ανταπεξέλθει της συνεχιζόμενης εισβολής και να νικήσει.

Το Κίεβο είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που του έχει προσφέρει η Δύση μέχρι στιγμής, ανέφερε. Επί του παρόντος, ωστόσο, 100 στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 450-500 τραυματίζονται σε καθημερινή βάση στο ανατολικό μέτωπο, ανέφερε.

Ο ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε, εξάλλου, πως οι διαιρέσεις στην Ευρώπη δημιουργούν ευκαιρίες προς εκμετάλλευση από τη Ρωσία.

 

Σε ρωσικό κλοιό οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας προσπαθούν να προελάσουν νότια προς τις σημαντικές πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

«Τα μέτωπα στη Λιμάν και την Ιζιούμ αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες προσπαθεί να προελάσει ο εχθρός για να καταλάβει τα εδάφη της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, (που αποτελούν) τους βασικούς (του) στόχους στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Η Κραματόρσκ είναι η ντε φάκτο πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ντονέτσκ από το 2014, μετά την κατάληψη της πόλης Ντονέτσκ από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.

Ο Κιριλένκο σημείωσε επίσης ότι 340.000 κάτοικοι παραμένουν στο υπό ουκρανικό έλεγχο τμήμα της περιφέρειας, έναντι των περίπου 1,67 εκατομμυρίων που ζούσαν εκεί πριν από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...