384
Ο Βίκτορ Ορμπαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα | REUTERS/Johanna Geron

Τα κατάφερε ο Ορμπαν: Η Ουγγαρία εξαιρείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 12:05
Ο Βίκτορ Ορμπαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα
|REUTERS/Johanna Geron

Τα κατάφερε ο Ορμπαν: Η Ουγγαρία εξαιρείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 12:05

Δεν θα περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε την Τρίτη ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ από τις Βρυξέλλες.

«Το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο Ολαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει», επεσήμανε ο Νέχαμερ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί, το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», πρόσθεσε.

Ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης είναι αναμφίβολα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος κατάφερε με την απειλή του βέτο να αλλάξει το αρχικό σχέδιο των ευρωπαίων ηγετών και να εξαιρέσει από το εμπάργκο τις εισαγωγές πετρελαίου διά της χερσαίας οδού.

Ο Βίκτορ Ορμπαν χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες, η οποία επιτρέπει στη χώρα του να προμηθεύεται αργό από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα.

Ο εθνικιστής ηγέτης μπλόκαρε εδώ και αρκετές εβδομάδες την πρόταση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τελικά οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, κάτι που αφορά τα δύο τρίτα των εισαγωγών του μπλοκ.

«Οι οικογένειες μπορούν να κοιμούνται ήρεμα, αποφύγαμε την πιο παράλογη ιδέα», είπε ο Ορμπαν σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

«Θα μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε την ουγγρική οικονομία με το πιο ακριβό (μη ρωσικό) πετρέλαιο, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία, χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Η χώρα ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν δεν λάμβανε εξαίρεση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για να προσαρμόσει τις υποδομές της.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», επεσήμαναν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η επέκταση του εμπάργκο και στις εισαγωγές μέσω πετρελαιαγωγού θα συζητηθεί «το συντομότερο δυνατό», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...