310
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος ιερουργεί στον ναό του Χριστού Σωτήρος στην πρωτεύουσα της Ρωσίας | EPA/MAXIM SHIPENKOV

Πατριάρχης Κύριλλος: Στο στόχαστρο της ΕΕ ο «σύμμαχος του Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 12:24
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος ιερουργεί στον ναό του Χριστού Σωτήρος στην πρωτεύουσα της Ρωσίας
|EPA/MAXIM SHIPENKOV

Πατριάρχης Κύριλλος: Στο στόχαστρο της ΕΕ ο «σύμμαχος του Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 12:24

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας πατριάρχη Κύριλλου, στο πλαίσιο του λεγόμενου έκτου πακέτου μέτρων απέναντι στη Μόσχα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση την Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες-μέλη προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς ρώσους στρατιωτικούς αλλά και τη σύζυγο, την κόρη και έναν γιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επίσης, σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, ο Αντρέι Λίποφ.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Σημειώνεται, δε, ότι πάνω από 1.000 πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα».

Για τον πατριάρχη Κύριλλο, συγκεκριμένα, το έγγραφο που επικαλείται το AFP κάνει λόγο για έναν «επί μακρόν σύμμαχο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», ο οποίος «έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Η άποψη αυτή των Βρυξελλών, εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν προκαλεί, βέβαια, καμία έκπληξη. Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο που μαίνεται ιερή αποστολή που αποσκοπεί στην προάσπιση της Ορθοδοξίας και της ρωσικής ταυτότητας, που, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούνται από την εκμαυλιστική επίδραση της Δύσης.

Επί παραδείγματι, στις αρχές Μαρτίου δεν παρέλειψε να «εξηγήσει», κατά τη διάρκεια κηρύγματός του, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται και κατά του Gay Pride και των αμαρτωλών τρόπων ζωής, εξ ου και η προτροπή του σε αντίσταση κατά των «αξιών που προωθούνται από το λόμπι των ομοφυλοφίλων».

Πιο πρόσφατα, ο Πάπας Φραγκίσκος παρατήρησε δηκτικά ότι ο πατριάρχης Κύριλλος «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν». Ο ποντίφικας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πνευματικούς ηγέτες που από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...