298
Αποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στη Μόσχα | Frank Baulo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53230816

Μόσχα: «Αυτοκαταστροφικό το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιό μας»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 14:19
Αποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στη Μόσχα
|Frank Baulo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53230816

Μόσχα: «Αυτοκαταστροφικό το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιό μας»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 14:19

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περικόψει σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου πιθανόν θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Η Μόσχα χαρακτήρισε την απόφαση, «αυτοκαταστροφική» και τόνισε ότι μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην ΕΕ.

«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περικόψει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, καθώς και να απαγορευθεί η ασφάλιση ρωσικών εμπορικών πλοίων, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές ενέργειας και να διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η κίνηση για σταδιακή περικοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα αφαιρέσει από τη Μόσχα μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης και θα ασκήσει πιέσεις σε αυτή για να τερματίσει τη στρατιωτική της εκστρατεία, αλλά η Μόσχα προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα να ζημιώσουν την οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Οι Βρυξέλλες και οι πολιτικοί τους χορηγοί στην Ουάσινγκτον φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον κίνδυνο επιδείνωσης των παγκόσμιων επισιτιστικών και ενεργειακών ζητημάτων που προκλήθηκαν από τις παράνομες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν αποδέχεται τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας

Η ΕΕ δεν αποδέχεται τον εκβιασμό της Ρωσίας μέσω της ενέργειας τόνισε εκ νέου από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Βαρσοβία την οποία και επισκέφθηκε.

«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις συνέπειες αυτούς του πολέμου, ειδικά με αυτά όπως είναι η Πολωνία που είναι αντικείμενο του εκβιασμού του Κρεμλίνου στην ενέργεια» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όργανο πίεσης και εκβιασμού και δεν αποδεχόμαστε αυτό τον εκβιασμό».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η ΕΕ στοχεύει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News