327
Δορυφορική φωτογραφία της 31ης Ιουλίου 2018. Το Βερολίνο περιβάλλεται πλέον μόνο από ξερά χωράφια | ESA / Handout via REUTERS

Ξεράθηκε η γη στο Βερολίνο – ορατός ο ευρωπαϊκός καύσωνας από το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2018, 17:00
Δορυφορική φωτογραφία της 31ης Ιουλίου 2018. Το Βερολίνο περιβάλλεται πλέον μόνο από ξερά χωράφια
|ESA / Handout via REUTERS

Ξεράθηκε η γη στο Βερολίνο – ορατός ο ευρωπαϊκός καύσωνας από το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2018, 17:00

Η Ευρώπη βράζει, το Βερολίνο φλέγεται. Και η γη αλλάζει χρώμα αυτό το καλοκαίρι, το πιο ζεστό των τελευταίων ετών για τους ασυνήθιστους σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 35 βαθμών Κελσίου, κατοίκους της Κεντρικής Ευρώπης.

Τα σημάδια του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει εφέτος μεγάλα τμήματα του βορείου ημισφαιρίου είναι ορατά και από το Διάστημα.

Η γη γύρω από τη γερμανική πρωτεύουσα έχει χάσει το πράσινο χρώμα που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Ευρώπη και είναι πλέον εμφανώς ξεραμένη. Από τον έναν χρόνο στον άλλο η διαφορά που κατέγραψε ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) είναι εντυπωσιακή.

Στην πρώτη δορυφορική φωτογραφία, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2017, η εικόνα μοιάζει μάλλον φυσιολογική για τα δροσερά καλοκαίρια της Γερμανίας – δροσερά για τα μεσογειακά δεδομένα τουλάχιστον.

Στα δεξιά και προς τα πάνω φαίνεται η πρωτεύουσα την οποία διασχίζει ο ποταμός Σπρέε και στην υπόλοιπη εικόνα η γη που περιβάλλει τη γερμανική πρωτεύουσα, καλλιεργήσιμη, δασική και μη.

2018-08-01T104124Z_1064299440_RC1B4A8342A0_RTRMADP_3_GERMANY-WEATHER
Πριν και μετά στο Βερολίνο (ESA/Handout via REUTERS)

Εναν χρόνο αργότερα, φέτος στις 26 Ιουλίου, η εικόνα δεν είναι όμοια όπως θα έπρεπε λόγω εποχής. Η Γερμανία και μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης μαστίζονται από τον καύσωνα και τη χαμηλή βροχόπτωση, με συνέπεια τα χωράφια να έχουν ξεραθεί.

Η ESA σημειώνει ότι τα χωράφια με ώριμο σιτάρι φαίνονται και αυτά καφέ.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα καθώς οι σοδειές έχουν επηρεαστεί ενώ επηρεάζεται και η κτηνοτροφία η οποία εξαρτάται από την παραγωγή σιτηρών για τις ζωοτροφές.

Οι περιοχές κοντά στα δύο αεροδρόμια της πόλης, το Τέγκελ και Τέμπελχοφ, που δεν είναι αγροτικές, έχουν σαφώς επηρεαστεί από την ξηρασία.

Την ίδια δραματική αλλαγή από την πράσινη στην κίτρινη γη κατέγραψαν οι δορυφόροι της ESA στη Βρετανία, αλλά και στη Δανία (διαδοχικά στα βίντεο που ακολουθούν). Αυτές οι αλλαγές μάλιστα είναι πολύ πιο γρήγορες, καθώς ολοκληρώθηκαν μέσα σε έναν μήνα!

Χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την κλιματική αλλαγή και το πόσο επηρεάζει τις ζωές μας;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...